02:50

Mød kvinden, der har gjort tang til sin levevej Video: Ulrik Frees Horneman

Mad med tang: Sådan laver du det nemt og lækkert

Her får du to opskrifter, der indeholder tang, som er nemme at lave, og som smager lækkert.

Hun holder foredrag om tang, hun høster tang, hun sælger tang og så er hun også medforfatter på en kogebog om tang.

Jo, Anita Dietz fra Værløse har en stor passion for de store havalger, som både er sunde og lækre at spise, og som går under betegnelsen 'superfood'.

Vi har fået lov til at bringe to opskrifter fra kogebogen ’Tang – et hav af mad’, som kok og kostvejlederAnita Dietz har skrevet sammen med Liselotte Kira Gregers Andersen, hvor de to forfattere - udover opskrifter - giver et indblik i de forskellige tangarter og hvordan man selv høster dem.

En sund og intens snack

Den ene opskrift fortæller, hvordan du nemt laver særlige tang-chips.

- Jeg anbefaler chipsene, fordi de smager skønt og er nemme at lave. Den passer bare til det hele, især som snack til en kold øl eller hvidvin. Og i forhold til almindelige chips, så er det en sund snack, som både ser flot ud og smager meget intenst, siger Anita Dietz.

Anita Dietz høster tang i havet. Foto: Ulrik Frees Horneman

Den anden opskrift er muslingesuppe med tang og grillet fisk, som tager lidt længere tid at lave, men som er en ret, Anita Dietz elsker.

- Den her ret er min favorit. Suppen bliver meget intens i smagen med kombinationen af citron, muslinger og tang. Tangen giver umami og en god saltsmag, og så giver det retten noget at tygge på, fordi tangen har mere bid end de bløde muslinger.

Her køber du tang

Hvor køber man tang? Det spørgsmål trænger sig nok på hos en del. De fleste har nok set sushi-tang i supermarkederne, men hvor finder man eksempelvis frisk eller tørret sukker- og blæretang?

- Man kan spørge efter tang hos sin fiskehandler, men ellers forhandler Føtex Food også med tang. Derudover kan det købes i de fleste helsekostbutikker, og man kan finde det forskellige steder på nettet, hvor man også kan finde min webshop, siger Anita Dietz.

Herunder følger de to opskrifter. Husk at følge anvisningerne på pakken, for man skal helst ikke spise for meget tang flere dage i træk på grund af det høje indhold af jod.

Sådan ser tangchips ud. Foto: Fra bogen 'Tang - et hav af mad'

Chips af sukkertang

Chips af tang kan laves på mange måder. Du kan variere smagen med sesam, chilipulver og lakridsrodspulver. Prøv dig frem, og find din yndlingsvariant.

Det skal du bruge
Store strimler af sukkertang
Olivenolie (gerne på spray)
Sesamfrø
Havsalt

Sådan gør du
Den tørrede sukkertang lægges i blød i koldt vand i 30 minutter. Er tangen frisk, bruges den direkte fra havet. Bred den ud på bagepapir, spray med olie, eller pensl den forsigtigt. Drys med sesamfrø og havsalt. Bag den i ovnen ved 80 grader i en ½-1 time, til den er helt sprød. Bræk den i flager, og server den som snack. Denne opskrift kan laves både af frisk eller tørret tang.

Muslingesuppe med tang og grillet ørred Foto: Fra bogen 'Tang - et hav af mad'

Muslingesuppe med tang og grillet ørred

Det skal du bruge
2 løg
2 fed hvidløg
Lidt smør
1 porre
1 fennikel
2-3 gulerødder
Ca. 1½ l. fiskefond eller fiskebouillon
¼ dl piskefløde
1 lillebundt finthakket dild
Fingertang (blæretang eller sukkertang)
Søsalat
500 g. muslinger
2 dl hvidvin
Salt og peber
Et par kviste kørvel

Sådan gør du
Snit løg og hvidløg fint, svits det i smør i en gryde. Skær porre, fennikel og gulerødder i passende stykker, og kom dem i gryden. Vend grøntsagerne, indtil det hele har fået lidt farve. Tilsæt nu bouillon, piskefløde og finthakket dild. Skær tangen i strimler på ca. tre cm, og kom det i gryden. Lad suppen koge i ca. 20 minutter. Vask muslingerne, fjern skægget, og bank dem let mod køkkenvasken. Smid dem ud, der ikke lukker sig. Kom muslingerne i gryden sammen med hvidvinen, til de åbner sig. Smag til med salt og peber. Kom suppen i skåle. Læg et stykke grillet ørred i suppen og top med fintsnittet søsalat og kørvel. I stedet for frisk søsalat kan du også bruge tørret rørhindetang, søsalat eller sukkertangsflager. Flagerne kan du med fordel tilsætte suppen de sidste 5 minutter af kogetiden.

Forsiden af bogen 'Tang - et hav af mad' Foto: 'Tang - et hav af mad'