Lufthavnen: Sikkerhedskontrol udvides for 250 millioner

En investering på 250 millioner kroner skal fordoble arealet i sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn.

Endeløse køer af rejsende, der balancerer håndbagage, computertasker og jakker, mens de tager bælter og sko af og forsøger at tømme lommerne for mønter, inden alt skal placeres i bakker og derefter en tur igennem røntgenmaskinen. Sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn kan være en kaotisk oplevelse, når der er aller travlest.

Men nu skal rejseoplevelsen gøres så ustresset som muligt, og det skal ske med en større sikkerhedskontrol. Det betyder også, at ventetiderne i sikkerhedskontrollen skal være nemmere at forudsige. Samtidig skal der skabes mere lys og plads.

 

Fra 25 til 40 mio. passagerer

Udbygningen af sikkerhedskontrollen er en milepæl i planen om at vokse fra 25 til 40 millioner passagerer, og udbygningen betyder konkret, at pladsen foran sikkerhedskontrollen mellem Terminal 2 og 3 i Københavns Lufthavn det næste års tid vil være omdannet til en byggeplads. Første sal i den eksisterende bygning skal gøres 20 meter bredere, så arealet i den centrale sikkerhedskontrol kan fordobles.

 - Sikkerhedskontrollen er en vital del af passagernes rejse igennem lufthavnen, og det skal være en god rejse, siger administrerende direktør Thomas Woldbye i en pressemeddelelse.

Med det nye byggeri vil sikkerhedskontrollen få ekstra 1.800 kvadratmeter og i alt 24 spor, der skal være med til at nedbringe ventetiden.

 - Det kommer ikke af sig selv. Derfor investerer og udbygger vi, så lufthavnen kan fortsætte med at holde ventetiderne nede og det høje serviceniveau oppe i takt med de stigende passagertal, siger Thomas Woldbye.

 

Terminal 2 udvides også

Det er ikke kun sikkerhedskontrollen, der har vokseværk, også en del af Terminal 2 skal udvides med 1.800 kvadratmeter for at skabe mere plads til passagerne.

 - Målet er at udbygge i takt med væksten i antallet af passagerer og nye ruter. Og det gør vi. Alene sidste år gennemførte vi en omfattende renovering og udvidelse af den ene af vores hovedbaner, vi udvidede Terminal 2 og vi udbyggede Finger C, der håndterer de største fly på de lange interkontinentale ruter. Alt sammen store og komplekse byggeprojekter, siger Thomas Woldbye.

Og byggerierne i lufthavnen stopper ikke med udvidelsen af sikkerhedskontrollen. Alene i 2015 voksede antallet af passagerer med en million til 26,6 millioner. Endnu en rekord. Og væksten ser ud til at fortsætte.

 - Vi har en klar plan for, hvordan vi skal udbygge lufthavnen i takt med væksten. Og da væksten ser ud til at forsætte, så kan vi forvente, at der kommer flere store byggerier i de kommende år, siger Thomas Woldbye.

FAKTA 

  • Allerede til maj åbner to nye spor i det centrale sikkerhedstjek.
  • Omkring sommeren 2017 åbnes yderligere fire spor, så der i alt vil være 24.
  • Sikkerhedskontrollen og Terminal 2 udvides med hver 1.800 kvadratmeter. Dertil bygges kælder og kontorer på anden etage.
  • Projektet giver job til omkring 100 byggearbejdere i halvandet år.
  • Sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn er indenfor de seneste 3 år blevet kåret som verdens bedste 2 gange.
  • Siden årsskiftet har den gennemsnitlige ventetid i sikkerhedskontrollen været 4 minutter og 29 sekunder.
  • Mens udbygningen står på vil passagerne kunne følge med på byggepladsen, der kommer til at fylde en stor del af området foran den østligste del af Terminal 2.
  • 73.000 passagerer kommer igennem lufthavnen på en almindelig rejsedag. På de travleste dage omkring 90.000.