’Jægere’ har hjulpet storkøkkener med at smide mindre mad ud

En række storkøkkener har lært hvordan de kan undgå at smide så meget mad ud.

Der er jægerragout på menuen hos Nordic Catering i Valby, der hver dag laver frokost til 1.400 københavnere.

Køkkenet er blandt de fire steder i regionen, der har haft besøg af Madspildsjægerne. Og det har reduceret madspildet betydeligt.

- Det er over 100 kilo om ugen, så i løbet af et år, bliver det jo til mange tons, siger Jeanette Mertins, der er partner i Nordic Catering.

15 køkkener har reduceret

Madspildsjægerne er et landsdækkende projekt under Miljø- og Fødevareministeriet, der over en toårig periode frem til november hjælper storkøkkener med tiltag til at reducere madspild.

Det kan blandt andet være ved at udnytte andensorterings-grøntsager som skæve agurker, ved at tilpasse portionsstørrelserne - eller ved måden man forarbejder maden.

Madspildsjægerne rykker ud fra Teknologisk Institut i Taastrup. Indtil videre har 22 køkkener afsluttet projektet, og af dem har 15 formået at reducere deres madspild.

Kræver en seriøs indsats

- De fleste køkkener har de reduceret madspildet med i gennemsnit 40 procent. Det er jo en rigtig flot besparelse, når man tænker på, at de faktisk har haft arbejdet madspild inden vores projekt, siger Mette Schellerup Gotfredsen, konsulent ved Teknologisk Institut.

Køkkenpersonalet kan enten få oplæg om madspild eller gennemgå længere forløb med workshops og handleplaner. For resultaterne kommer ikke uden en seriøs indsats.

- Det er lidt ligesom at træffe en beslutning om at dyrke motion eller spise flere grøntsager. At man har fokus på det hver dag, og beslutter sig for at se på, om man kan gøre noget anderledes, siger Mette Schellerup Gotfredsen.

Økonomisk gulerod

Hos Nordic Catering er det også blevet en økonomisk fidus at gøre tingene anderledes.

Ved at begrænse madspild har virksomheden det seneste år øget indtjeningen med 2,3 millioner kroner. Så her er jagten på madspild kun lige skudt i gang.

- Vi vil anbefale det selvfølgelig. For det giver jo et stort overskud både i forhold til miljøet og ens bundlinje. Det har virkelig gjort meget for os, og vi havde slet ikke regnet med, der ville komme så stort et resultat ud af det. Så der er stort smil på, siger partner Jeanette Mertins.

Minister er begejstret

Danmarks 'madspilds-minister', miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, Venstre, glæder sig over Madspildsjægernes gode resultatet.

- Det er godt for vores ressourceforbrug, at vi ikke skal producere så meget mad. Det er også vigtigt etisk set, at vi tager hånd om det. Når vi er i en verden, hvor der bliver flere milliarder, der skal brødfødes, er det uhyre vigtigt, vi ikke spilder vores mad, men bruger den målrettet, siger han til TV 2 Lorry. 

Vil du på baggrund af resultaterne overveje at fortsætte projektet?

- Der er ingen tvivl om, at madspild er top-dagsorden for regeringen. Vi har en række initiativer og kæmper i FN-systemet for at sætte fokus på det. Så jeg er positivt indstillet over for projektet, men vi har endnu ikke taget stilling til, hvordan det skal udfoldes i fremtiden, siger ministeren. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik