Her er "bykongerne" der kan regere uden støttepartier

Socialdemokratiet og Konservative sidder så tungt på magten i flere kommuner, at de fylder mere end halvdelen af byrådene.

Smilet er ikke til at tage fejl af, og stemmen er næsten ved at knække over, da borgmester Joy Mogensen skal sætte ord på Socialdemokratiets valgsucces i Roskilde. 

quote Vi har fået 52,9 procent af stemmerne. Det er over 50 procent, det er fantastisk.

Kent Max Magelund, borgmester, Brøndby

- Der er ingen tvivl om, at det her valgresultat kom bag på os allesammen, og vi er overvældende på forskellige leder og kanter, siger den netop genvalgte borgmester til TV 2 Lorry. 

Hendes parti er gået hele tre mandater frem, og det betyder, at Socialdemokratiet nu sidder på flertallet af sæderne i byrådet. Hun kan altså gennemføre sin politik uden støtte fra andre partier. 

 

Udsletter samarbejdspartnere

Roskilde er ikke et enkeltstående eksempel. Flere steder i hovedstadsområdet sidder et parti så tungt på magten, at de kan agere alene. 

Det gælder blandt andet i Høje-Taastrup, hvor Michael Ziegler fra Konservative blev valgt som borgmester for  fjerde gang. Siden han trådte til i 2006, er det kun gået frem for partiet, og i går fik de for første gang absolut flertal i byrådet. 

Faktisk er Michael Ziegler og hans parti så stor en stemmesluger, at han stort set har udslettet Konservatives sædvanlige samarbejdspartnere. Venstre får ikke et eneste mandat i byrådet i Høje-Taastrup i denne valgperiode, og Dansk Folkeparti må nøjes med et enkelt. 

 

Konservativ dominans i Vallensbæk og Gentofte

I Vallensbæk går borgmesterpartiet Konservative en smule tilbage, men beholder alligevel sit absolutte flertal med otte ud af 15 stole i kommunalbestyrelsen. 

quote Vi har vundet det tilbage, vi mistede for fire år siden. Jeg er rigtig glad.

Erik Nielsen, borgmester, Rødovre

- Det er jeg rigtig, rigtig stolt af at kunne levere igen, lyder det fra den genvalgte borgmester Henrik Rasmussen.

Partikollegaen Hans Toft fortsætter også sin domina 

ns for Konservative i Gentofte kommune. Med en fremgang på otte procentpoint får de 13 sæder ud af 19 sæder i kommunalbestyrelsen, og Hans Toft kan fortsætte som landets længstsiddende nuværende borgmester.

 

Populære stemmeslugere i Herlev og Ballerup

På den typisk røde københavnske vestegn gentager Socialdemokratiet flere steder sit absolutte flertal. 

I Ballerup går Socialdemokratiet to mandater frem og bevarer sit flertal i kommunalbestyrelsen. 

I Herlev mister Socialdemokratiet et enkelt mandat, men byens populære borgmester, Thomas Gyldal Petersen, og partiet bevarer stadig hovedparten af stolene i kommunalbestyrelsen. 

- Jeg er stolt på Socialdemokratiet i Herlevs vegne. Det er godt gået, siger han til resultatet.

Røde byråd i Brøndby, Ishøj og Rødovre

I Brøndby tager den siddende borgmester også en tørn mere uden behov for støtte fra andre partier. 

- Vi har fået 52,9 procent af stemmerne. Det er over 50 procent, det er fantastisk, lyder den umiddelbare reaktion fra Kent Max Magelund. 

Også Ishøj beholder Ole Bjørstorp som borgmester med et absolut flertal bag sig, og endelig har Socialdemokratiet i Rødovre taget det absolutte flertal tilbage. Pariet går to mandater frem. 

- Vi har vundet det tilbage, vi mistede for fire år siden. Jeg er rigtig glad. Det var det, jeg havde håbet på, lyder det fra den genvalgte borgmester, der allerede har siddet 23 år på borgmesterkontoret i Rødovre.  

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik