FV15: Hver 10. har ikke besluttet sig endnu

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds i dag, så er du langt fra alene. En undersøgelse viser, at hver 10. vælger her på valgdagen endnu ikke har besluttet sig.

Et langt tilløb og en intensiv valgkamp de seneste tre uger har med stor sandsynlighed ikke fået alle vælgere til at beslutte sig endnu. Ved det seneste folketingsvalg i 2011 viste det sig efterfølgende, at hele 9,9 procent eller knap hver tiende af vælgerne først besluttede sig på selve valgdagen, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Man har set noget lignende i Norge og Sverige - bare værre, siger professor Jørn Goul Andersen fra Aalborg Universitet.

Den gruppe kan ifølge professoren bestå af tre grupper.

Den første er de vælgere, der ikke interesserer sig så meget for det, men alligevel føler pligt til at stemme. Den næste er eksempelvis skolelærere, der føler sig forrådt i den seneste valgperiode og derfor nu føler, at de skal vælge mellem pest eller kolera. I den tredje gruppe ser professoren en gruppe af tvivlere, som er resultatet af partiernes tendens til at overbyde hinanden med løfter i løbet af en valgkamp.

Spørgsmålet er så, hvad der skal til for at få de sidste tvivlere ind i folden, og om de reelt skifter hen over den politiske midte?

- Der er nogle eksempler på, hvordan de går hen over midten. Et godt eksempel er fra 1998, hvor det endte med at blive et rødt flertal med nogle få nordatlantiske stemmer til forskel, siger Jørgen Goul Andersen til Frederiksborg Amts Avis.

Han mener, at udsigten til Uffe Ellemann som statsminister dengang fik nogle socialdemokrater til at besinde sig og gå tilbage i folden, hjulpet på vej af det senere så omtalte efterlønsløfte. Siden er omfanget af spin professionaliseret voldsomt, men det mener Jørgen Goul Andersen ikke har stor betydning i det samlede billede.

- Folk har for mange år siden lært ikke at regne med de løfter, men at det er bedre at se på, hvad de har gjort i løbet af valgperioden, siger Jørgen Goul Andersen til avisen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

vote-lejre.jpg

Kommunalvalgs-gyser på vej i Lejre - bølgerne går allerede højt i byrådssalen

vote-alleroed.jpg

Her kan magten skifte ved kommunalvalget: En sand stinker og spektakulær historik spøger i Allerød

cyklister dronning louises bro

København vil give ekstra penge til cyklende medarbejdere

23843574_10155937651019044_1898135444622730138_n.jpg

Glostrups Venstre-borgmester mistede flertal efter drama - nu lurer ung socialdemokrat i kulissen 

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere