Friske tal: Flere i Hovedstadsområdet bliver HPV-vaccineret

Helt nye tal fra Statens Serum Institut viser, at der i Hovedstadsområdet er sket en stigning i antallet af piger, der bliver HPV-vaccineret

Antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret er steget. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

Den øgede tilslutning til HPV-vaccinen kommer ovenpå længere tids fald. Men nu ser udviklingen ud til at vende. De nye tal viser, at der fra marts til august i år blev givet cirka 4.200 HPV-vaccinationer hver måned. I samme periode sidste år var det tal 2.200 vaccinationer månedligt.

quote Det kunne tyde på, at mange har genvundet deres tillid til børnevaccinationsprogrammet.

Bolette Søborg, Overlæge, Sundhedsstyrelsen

I både København By og Københavns omegn er vaccinationstilslutningen også steget. I København By er tilslutningen blandt piger født i år 2004 steget fra otte procent til 16 procent i løbet af fire måneder. I Københavns omegn er tilslutningen for piger født i 2004 steget fra 10 procent til 20 procent.

- Vi er glade for, at det nu ser ud til at gå i den rigtige retning. Det kunne tyde på, at mange har genvundet deres tillid til børnevaccinationsprogrammet. Og det giver os håb om, at vi kan nå op på vores mål, som er mindst 90 pct. af alle 12-årige piger, der skal sige ja tak til HPV-vaccination, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Vaccinationsdækningen er faldet markant

- Flere end 600.000 personer er blevet vaccineret mod HPV i Danmark pr. oktober 2016.
- Vaccinationstilslutningen er højest blandt piger, der er født i år 1998-2000.
- Blandt piger født i år 1998-2000 har 92% fået ét stik, og 79% er færdigvaccinerede.
- 58% af alle piger født i 2003 har indtil nu fået minimum ét stik. 32% er færdigvaccinerede.

Kilde: Statens Serum Institut

København By har den laveste tilslutning

Den nye opgørelse af data er hentes ind fra praktiserende læger over hele landet. Den viser derudover, at mange 12-14 årige piger har fået deres første dosis af HPV-vaccinen i de seneste måneder.

Københavns omegn er et af de områder, som har været med til at biddrage til stigningen. Tallene for landsdelen viser, at 52 procent af piger født i 2002 og 30 procent af piger født i 2003 nu er færdigvaccinerede. For årgang 2004 har hver femte pige i Københavns omegn fået sit sidste stik. Det betyder, at antallet af færdigvaccinerede er blevet fordoblet i løbet af fire måneder.

København By halter dog stadigvæk en anelse efter i forhold til udviklingen i resten af landet. Her er 44 procent af piger født i 2002 og 25 procent af de født i 2003 nu færdigvaccinerede. Hvad angår årgang 2004 har 16 procent af de københavnske piger fået det sidste stik. Det betyder ligeledes en fordobling i antallet af færdigvaccinerede.

quote Det er en udvikling, som vi kan og skal vende.

Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand i Region Hovedstaden

Fremgangen til trods er København By stadigvæk den del af landet, hvor vaccinetilslutningen for piger fra årgang 2002, 2003 eller 2004 er lavest. Alligevel er den socialdemokratiske regionsrådsformand i Region Hovedstaden tilfreds med, at det går fremad.

- Livmoderhalskræft er en forfærdelig sygdom, der rammer alt for mange yngre kvinder med familie og børn. Det er en udvikling, som vi kan og skal vende. I Region Hovedstaden har vi derfor meget fokus på at screene for livmoderhalskræft, og vi tilbyder eksempelvis en hjemmetest, så flere kvinder kan forebygge kræft, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Fakta om HPV-vaccination

HPV-vaccinationen forebygger livmoderhalskræft, som skyldes HPV (Human Papiloma Virus)
HPV kan angribe cellerne i livmoderhalsen og give celleforandre, der kan udvikle sig til kræft.

Det anbefales, at piger i alderen 12-17 år tager imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination, fordi:
- Omkring 4 ud af 10 danskere er smittet med HPV lige nu.
- Danmark har den højeste forekomst af livmoderhalskræft i Norden.
- Hver dag rammes en kvinde af livmoderhalskræft i Danmark.
- Hvert år dør 100 danske kvinder af sygdommen.
- HPV-vaccinationen kan forebygge 70% af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

Kilde: "Stop HPV - stop livmoderhalskræft"

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik