Monumentet til ære for Inge Lehmann, som stod bag den banebrydende opdagelse af jordens faste indre kerne. Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Markant videnskabskvinde hyldes på Frue Plads

Et nyt monument på Frue Plads skal hædre en af Danmarks største, men også mest oversete videnskabsfolk.

Cirka 200 mennesker mødte mandag op for at se afsløringen af den nye skulptur på Frue Plads i det centrale København.

Det er lidt af en undladelsessynd, vi nu retter op på i dag, for der er ingen tvivl om at Inge Lehmann er en af Danmarks fremmeste forskere. 

Lykke Friis prorektor på Københavns Universitet

Det nye monument foran Københavns Universitet er til ære for en af Danmark største videnskabsfolk, Inge Lehmann. Seismologen stod bag den banebrydende opdagelse af jordens faste indre kerne tilbage i 1936.

Inge Lehmann læste matematik på Københavns Universitet og forskede til hun var 99 år, men er nærmest ukendt i Danmark. Det håber Københavns Universitet at råde bod på med det nye monument:

- Det er lidt af en undladelsessynd, vi nu retter op på i dag, for der er ingen tvivl om at Inge Lehmann er en af Danmarks fremmeste forskere. Derfor skal hun naturligvis også være på Frue Plads ved siden af Niels Bohr, siger Lykke Friis, der er prorektor på Københavns Universitet.

00:50

Kort nyt

Luk video

Det der med at have en Frue Plads uden fruer, svarer jo til at have en solskinsdag uden sol.

Lykke Friis prorektor på Københavns Universitet

- Det der med at have en Frue Plads uden fruer, svarer jo til at have en solskinsdag uden sol eller en faktaboks uden fakta. Det kan vi jo ikke have, fortsætter Lykke Friis med et glimt i øjet.

Den nye skulptur er lavet af kunstneren Elisabeth Toubro og er inspireret af Inge Lehmanns forskning.

Monumentet illustrerer videnskabskvindens opdagelse af at Jordens indre kerne ikke er ens hele vejen igennem, men at der derimod inderst findes en kerne, hvor de seismologiske bølger bevæger sig hurtigere igennem.

Den opdagelse førte til erkendelse af, at Jordens inderste kerne består af fast stof.

Inge Lehmann var vild med kager, her har hun fået sin egen der illustrerer jordens opbygning Foto: Stine Sylvestersen / TV 2 Lorry

Fejres med kage 

Lehmanns familie har fortalt, at Inge Lehmann var vild med kager, så det var ikke helt ved siden af, at Københavns Universitet havde fået lavet en kæmpe kage for at hylde seismologen.

Kagen kom fra Dessertværkstedet i Sankt Peders Stræde, og illustrerer jordens opbygning og den faste indre kerne, som Inge Lehmann fandt frem til gennem sin forskning.

- Kagen viser præcis Inge Lehmanns opdagelse med den faste indre kerne. De forskellige lag med chokolade-, mango- og hindbærmousse illustrerer på bedste vis de forskellige lag gennem jorden, siger Charlotte Autzen fra kommunikationsafdelingen på Københavns Universitet til TV 2 Lorry.

Inge Lehmann

Født 13. maj1888 på Østerbro - død 21. februar 1993 sammesteds. 

Seismolog og statsgeodæt. Især kendt for sin opdagelse af jordens hårde, indre kerne, som hun offentliggjorde med udgivelsen ’P’ (udtales P-mærke) i 1936.

Uddannet i matematik fra Københavns universitet i 1920 og siden bl.a. leder af den seismologiske afdeling ved Geodætisk Institut.

Udnævnt som æresdoktor på Københavns universitet i 1968.

Kilde: Københavns Universitet og Videnskab.dk