Fire politiske modstandere opnåede enighed i valg-eksperiment

Mindre bureaukrati, større indflydelse på brug af penge og frigørelse af lægers opgaver er blandt de tiltag, som fire folketingskandidater er enige om.

Det er faktisk muligt at opnå enighed mellem fire folketingskandidater fra forskellige partier.

Det viste folketingskandidaterne Mai Villadsen fra Enhedslisten, Mette Abildgaard fra Konservative, Marlene Harpsøe fra Dansk Folkeparti og Sascha Faxe fra Alternativet, da de mødtes til en debat om sundhed i TV 2 Lorrys program 'Valg med god vilje'.

De fire kandidater talte om løsninger på manglen på sygeplejerske- og lægemanglen i hovedstadsområdet. Hovedstadsområdet mangler 4000 sygeplejersker, mens omkring 6000 borgere ikke har en praktiserende læge. 

Tiltagene er blandt andet rettet mod stress og bureaukrati, der af de fire kandidater blev udpeget som problemer, der kan løses. 

Mere frihed og tiltro til sygehusene

De fire kandidater var enige om, at der skal uddannes flere sygeplejersker.

Desuden er stress og antallet af sygeplejersker, der arbejder 30 timer om ugen, en udfordring, der skal arbejdes med. En løsning på det er ifølge de fire kandidater at arbejde med arbejdsmiljøet uden at pengene ender i en pulje, hvor politikerne har dikteret, hvordan de skaber bedre arbejdsmiljø:

- Det er jo med god vilje, at vi sidder på Christiansborg og opdager problemer og områder, hvor man gerne vil sætte penge af, men puljerne fører ofte til at større bureaukrati, og de ved bedst på sygehusene, hvad der er behov for, siger Mai Villadsen fra Enhedslisten.

Blandt kandidaterne var der også bred enighed om, at mængden af bureaukrati skal nedbringes.

- Vi har jo set, hvad Sundhedsplatformen har gjort ved arbejdsglæden i Region Hovedstaden. Vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi i fremtiden kommer til at undgå sådan et håbløst IT-system, siger Mette Abildgaard fra de Konservative.

Flere læger og lettere adgang til henvisninger

De fire kandidater er enige om, at der er behov for at uddanne flere læger. Marlene Harpsøe fra Dansk Folkeparti foreslår en lettere adgang til henvisninger, der mødte bred enighed.

- Hvis jeg har ondt i nakken og skal have en henvisning til fysioterapeut, skal jeg fysisk møde op hos min læge, selvom jeg godt ved, jeg har brug for en fysioterapeut. Det er der lavet en aftale om at lave om på nu. Man kunne snakke om det samme i forhold til henvisninger til gynækolog. På den måde kan man få frigjort opgaver fra lægerne, siger Marlene Harpsøe.

Du kan se hele udsendelsen og politikernes andre forslag til løsninger på sundhedsområdet her:

Vi hører det ofte i valgkampen – politikere, der er uenige, og som bruger (næsten) alle midler for at skyde modstanderen ned. Men nu er der midlertidig våbenhvile. I to programmer forsøger vi at nå til enighed blandt en flok politikere, der normalt er langt fra hinanden

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik