Fire anholdt for terrorplaner

Fire personer anholdt for at ville udføre et terrorangreb mod Jyllands-Posten. Tre kom fra Sverige i nat.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har i dag anholdt fire personer, der mistænkes for at forberede et terrorangreb i København. Anholdelserne fandt sted dels i en lejlighed på Mørkhøjvej i Herlev, dels i en lejlighed i Hedelyparken i Greve. Forud for anholdelserne er gået længere tids overvågning og efterforskning, som har været gennemført i tæt samarbejde mellem det svenske sikkerhedspoliti, SÄPO, og PET.
Tre af de anholdte mænd har bopæl i Sverige og er indrejst i Danmark natten til onsdag. Der er tale om en  44-årig tunesisk statsborger, en 29-årig svensk statsborger, født i Libanon, og en 30-årig svensk statsborger, hvis oprindelsesland indtil videre er ukendt.
Den sidste af de anholdte har bopæl i Danmark. Det drejer sig om en 26-årig irakisk asylansøger.
Samtidig med anholdelserne i Danmark har de svenske myndigheder i Stockholm anholdt en 37-årig svensk statsborger af tunesisk oprindelse.
Der er i forbindelse med anholdelserne i Danmark gennemført ransagninger, hvorunder der blandt andet er beslaglagt plasticstrips, der kan anvendes som håndjern, samt en maskinpistol med tilhørende lyddæmper og skarp ammunition, oplyser PET.
På baggrund af efterforskningen i sagen er det PET's vurdering, at de anholdte var i færd med at forberede et terrorangreb rettet mod en avis, der efter PET's opfattelse er Jyllands-Posten i København.
Det er ligeledes vurderingen, at angrebet skulle have været gennemført én af de nærmeste dage.
I forbindelse med anholdelserne siger chefen for PET, Jakob Scharf:
- Med anholdelserne er det lykkedes at afværge et umiddelbart forestående terrorangreb, hvor flere af de mistænkte, der må betegnes som militante islamister med forbindelser til internationale terrornetværk, efter PET's opfattelse ville forsøge at trænge ind i JP/Politikens Hus i København og dræbe så mange som muligt af de tilstedeværende personer.
- Anholdelserne understreger alvoren af den terrortrussel, som er rettet mod Danmark og især mod institutioner og personer med tilknytning til tegninge-sagen., siger Jakob Scharf.
- Når det har været muligt at afværge de konkrete terrorplaner, skyldes det en omfattende og meget krævende efterforskningsindsats i både Sverige og i Danmark og ikke mindst et yderst effektivt samarbejde mellem det svenske sikkerhedspoliti og den danske efterretningstjeneste, siger PET-chefen.
Det planlagte terrorangreb er efter PET's opfattelse afværget som følge af anholdelserne, og sagen fører derfor ikke til en ændret vurdering af terrortruslen mod Danmark.
Det forventes, at der i morgen vil blive holdt grundlovsforhør om varetægtsfængsling i sagen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

def_thumb,50_percent

playLighunde leder efter Maria From i fjord

brand i ishøj gildbroevej

play36 boliger ødelagt efter brand i etageejendom: 91 beboere skal genhuses

Mobiltelefon, opkald

Efter flere falske politi-opkald: Opfordrer borgere til at passe på

brand ishøj

Beboer løsladt efter voldsom brand i Ishøj

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere