Domstol indhyller dansk spionsag i mørke

Staten får sin vilje i sagen mod professor ved Københavns Universitet. Offentligheden må ikke følge med.

Offentligheden må ikke følge med i sagen, når den begynder 8. maj, har en dommer i Retten i Glostrup sent torsdag bestemt.

Det er hensynet til fremmede magter, som er dommerens begrundelse for, at dørene skal være lukket under sagen om overtrædelse af den milde spionagebestemmelse i straffeloven.

Professor Timo Kivimäki er tiltalt for at bistå til den russiske efterretningstjeneste, og han nægter sig skyldig.

Professoren var selv mødt frem til retsmødet sammen med sin forsvarer. Og den 49-årige mand, der var iført mørk jakke, lyseblå skjorte og gråstribet slips, havde kuglepennen klar, så han kunne gøre notater.

Nu er spørgsmålet, om dørlukningen forhindrer, at han selv nogensinde må fortælle andre om sagens gang. Den tiltalte ønsker åbenhed, og det samme synspunkt fremførte flere journalister over for retten.

Men dommer Henrik Lind Jensen fulgte kravet fra de to anklagere, statsadvokat Gyrithe Ulrich og advokaturchef Ole Weikop.

En journalist sagde blandt andet til dommeren, at hensynet til Rusland ikke måtte veje tungere end hensynet til den tiltalte - men appellen var forgæves.

Sagen har været omtalt vidt og bredt, siden Weekendavisen afslørede den usædvanlige anklage.

For eksempel har også udenrigsminister Villy Søvndal (SF) kommenteret sagen.

Normalt afvikles straffesager i åbenhed, og selve spørgsmålet om ekstraordinært at indhylde sagen i mørke blev også diskuteret bag lukkede døre.

- I sagens natur jeg kan ikke gå nærmere ind i de hensyn, sagde statsadvokat Gyrithe Ulrich om hensynet til fremmede magter - altså Rusland.

Nogle medier har berettet, at mørklægningen skyldes Villy Søvndals ministerium, og at Justitsministeriet angiveligt skal have haft den modsatte holdning.

Timo Kivimäki er professor ved statskundskab på universitetet. Han har selv fortalt, at han har holdt en række møder med russiske diplomater. Han har udført analysearbejde for russerne og har fået betaling for indsatsen, har han fortalt.

PET mener, at han var parat til at overlevere navne på en række studerende til diplomaterne, men det har han benægtet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik