Dårlig tandbørstning koster 150 ældre livet om året

Hvert år dør 150 ældre mennesker i Danmark som følge af dårlig tandhygiejne. Det skriver DR P4 København.

De ældre bor på plejehjem, hvor personalet skulle tage sig af at børste tænderne og sørge for nul huller. Men mange steder bliver det ikke gjort godt nok, siger Børge Hede, overtandlæge i Københavns Kommune.

For selvom tandplejen blandt de ældre er blevet bedre, så er der plads til forbedringer.

- Der er stadig problemer med, at mange af de ældre, der har svært ved selv at holde deres tænder og man er måske ikke altid lige opmærksom på, at de skal have den hjælp, de har behov for, siger han til DR P4 København.

Når tandbørstningen glipper, betyder det ikke kun huller i tænderne. I sidste ende kan det være fatalt.

Bakterier i munden kan nemlig udvikle sig til lungebetændelse eller hjerteproblemer, som kan være alvorligt for de svækkede ældre.

- Det kan koste en livet. Det lyder måske lidt drastisk, at en tandlæge udtaler det, men man ved faktisk fra nogle undersøgelser, man lavede i blandt andet Japan, at 10 procent af alle lungebetændelser som plejehjemsbeboere pådrager sig, kan forebygges ved et godt mundplejeprogram, siger Børge Hede.

Børge Hede understreger, at løsningen skal findes i et samarbejde mellem både plejepersonale og tandlæger.

Det er sektorformand i FOA, Karen Stæhr enig i. For det kan være svært for personalet at børste tænder på de ældre.

- Mange synes, at det er meget intimt at stå og have fingrene inde i munden på andre mennesker, og det er så noget, vi skal have drøftet, hvorfor det er tabubelagt, når der er alt muligt andet, man gør ved en borger, som har brug for pleje og omsorg, som ikke er tabubelagt, siger hun til DR P4 København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik