Borgerlige partier vil sende S-tognettet i udbud

Blå blok vil sende S-tognettet i udbud. Transportministeren vil dog ikke diskutere konkrete strækninger endnu.

Transportminister Magnus Heunicke (S) vil sende dele af jernbanenettet i udbud, og de borgerlige partier på Christiansborg er klar til at teste forslaget. Det siger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til Berlingske.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative har forberedt et fælles udspil om udbud af jernbanedriften, og Berlingske er i besiddelse af forslagene.

I udspillet lyder det blandt andet, at S-togkørslen i hovedstadsområdet skal sendes i udbud. Og de borgerlige er klar til et bredt forlig om jernbanekørslen med regeringen, skriver avisen.

- Der er virkelig mange kunder til S-togene, og de kører med kæmpe underskud, siger Kristian Pihl Lorentzen til Berlingske.

Han peger også på udbud af banestrækninger som Svendborg-Odense-Fredericia og driften af eltog mellem København og Esbjerg, når strækningen er blevet elektrificeret.

De fire partier vil ikke udbyde hele togtrafikken i ét hug, men over flere omgange i løbet af en 10-årig periode. Togkørslen mellem København og Aalborg står sidst i køen, lyder det.

De Radikales trafikordfører, Andreas Steenberg, siger til Ritzau, at han og regeringen gerne drøfter muligheden for at sende S-tognettet og andre togstrækninger i udbud.

- Det er udmærket at sende visse dele i udbud for at holde DSB til ilden. Vi vil gerne drøfte et udbud af S-tognettet, når forhandlingerne går i gang, men vi vil ikke lægge os fast på noget endnu, siger Andreas Steenberg.

Transportministeriet oplyser til Ritzau, at man endnu ikke ønsker at indgå i en diskussion om, hvilke konkrete strækninger, der skal i udbud.

DSB skal dog stadig være grundstammen i togdriften, mener ministeren, og den holdning er Dansk Industris direktør Michael Svane tilhænger af.

- Vi er enige med ministeren i, at DSB stadig skal være operatør, men ligesom Produktivitetskommissionen tror vi på, at en samlet, klog plan for udbud vil føre til mere tog for pengene eller togdrift for færre statstilskud end i dag, siger han til Berlingske.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Snorre Byrial Pedersen

playJulegaver til hjemløse er et hit – sådan kan du hjælpe

vask

Robotter skal gøre sengene rene på hospital

cosedis

Nicolas' luftfotos hitter: Se 28 pletskud her

20191202-185853-5-1920x1279we

playTrods lunken modtagelse ser boligministeren positivt på ny ghettoliste

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere