Foto: TV2/Lorry

66 får dom i hashsager fra Christiania

Nu kommer finalen i politiets store opgør mod den organiserede hashhandel i Pusher Street.

I den kommende uge får 66 mænd at vide, om de skal i fængsel for at have solgt hash i store mængder i Christiania.

Københavns Byret afsiger dom i fem store straffesager mod de mange mænd, som påstås at have passet boder i Pusher Street og at have tjent store penge på de illegale forretninger.

Fra mandag til fredag afsiger byretten hver dag en dom, således at der sættes punktum for fem sager.

Dermed får politiet i hvert fald et foreløbigt resultat af den store aktion, som under kodeordet "Nordlys" 13. marts sidste år resulterede i anholdelser af cirka 80 mænd og kvinder.

Forinden havde forklædte politifolk købt hash i små portioner fra flere forskellige boder. De blev sendt i byen efter at have en tilladelse af en dommer til at overtræde loven i forsøget på at afsløre og dokumentere kriminel aktivitet.

Aflytninger, videoptagelser og andre metoder indgik også i efterforskningen, som førte til, at der blev rejst i alt syv forskellige straffesager.

Én af dem var rettet mod en gruppe mænd, som blev tiltalt for at have leveret hash til boderne.

Seks andre sager drejer sig alle om påstået salg fra forskellige boder. Og i den første afgørelse i februar blev syv mænd og tre kvinder dømt.

Samlet blev de 10 idømt fængsel i 23 og et halvt år. Fra hver sælger blev der konfiskeret en million kroner som skønnet udbytte ved den organiserede kriminalitet. En af de dømte, en kvinde, mistede desuden flere campingvogne.

I den første dom fastslog retten også, at en tiltalt godt kunne være ansvarlig for salg også på de dage, hvor vedkommende ikke fysisk var til stede i en bod.

Dette har udløst kritiske bemærkninger fra flere forsvarere.

Omvendt ville retten ikke i fuldt omfang skrive under på politiets regnestykke over omfanget af handlen.

Mandag afsiges dom mod 16 mænd, tirsdag kommer turen til 13 andre, onsdag får 12 dom, torsdag er der dom i sagen mod 16, og fredag sluttes med de sidste 10.