51-årig mand kræves fængslet i sag om Yousee-nedbrud

En 51-årig mand fremstilles i grundlovsforhør fredag formiddag i sagen om YouSee-nedbrud nytårsaften.

Foto: Scanpix

Fredag formiddag cirka klokken 11.45 bliver en 51-årig mand fremstillet i grundlovsforhør på Politigården i København.

Han er sigtet for at stå bag et omfattende nedbrud i YouSees tv-signal kort før dronning Margrethes nytårstale 31. december.

Det oplyser vicepolitiinspektør Jens Møller fra Københavns Politi.

Manden blev anholdt torsdag eftermiddag.

Læs også "En bevidst skadelig handling": Politiet anholder 51-årig for YouSee-nedbrud

Nærmere bestemt er den 51-årige sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 193, der omhandler "omfattende forstyrrelse af driften af fjernsynsanlæg".

Derudover er der yderligere én sigtelse mod manden, oplyser Jens Møller.

- Jeg kan ikke oplyse, hvad det drejer sig om. Det vil blive fremlagt under grundlovsforhøret, siger han. 

Læs også Efter nytårs-nedbruddet: YouSee får hjælp af efterretningstjeneste

 Flere end en million tv-kunder blev ramt af nedbruddet nytårsaften, som efterfølgende blev undersøgt internt hos virksomheden YouSee.

TDC Group, som ejer YouSee, oplyste torsdag, at sagen om det svigtende tv-signal var anmeldt til politiet.

Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om YouSees setup og tv-platform.

Pernille Erenbjerg, Koncernchef, TDC Group

 Årsagen var, at nedbruddet var forårsaget af en "bevidst skadelig handling". Det var i hvert fald konklusionen efter den interne undersøgelse i YouSee.

- Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om YouSees setup og tv-platform.

- Vi vurderer på den baggrund, at der er tale om en bevidst skadelig handling, sagde koncernchef Pernille Erenbjerg fra TDC Group torsdag. 

Læs også Nu viser YouSee atter fjernsyn: "Vi beklager dybt"

Vicepolitiinspektør Jens Møller oplyser, at den sigtede mand er fra København. Men derudover er det småt med informationer om manden.

Det er uvist, om han er en nuværende eller tidligere ansat hos YouSee.

- Det kan vi endnu ikke oplyse, siger Jens Møller.

YouSee-kunder havde sort tv-skærm nytårsaften

Ifølge TDC skyldes nedbruddet "en bevidst skadelig handling". Manden bliver fredag formiddag fremstillet i grundlovsforhør, hvor politiet kræver ham fængslet i sagen. Se forløbet her:

31. december: Tv-signalet til YouSees kunder forsvinder omkring klokken 16:30. Dermed gik mange glip af dronning Margrethes nytårstale. TDC beklager og arbejder hårdt på at få signalet tilbage.

1. januar: De sidste YouSee-kunder får signalet tilbage efter omkring 30 timer uden fjernsyn. TDC forsøger fortsat at finde frem til, hvad der fik tv-signalet til at forsvinde og lover kompensation til kunderne.

2. januar: Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste går ind i sagen. I første omgang lød meldingen fra CFCS, at det sker rent rutinemæssigt ved nedbrud. Tv-signalet er en del af det nationale beredskab, og derfor bliver CFCS automatisk involveret ved større nedbrud.

4. januar: TDC er klar med kompensation til kunderne, som får adgang til en filmpakke fra 7. januar og resten af måneden. Filmpakken består af filmkanalen Viasat Film Premiere, fem udvalgte lejefilm og over 250 film fra Viasat, som kan ses på mobil, tablet, pc og tv-boks.

5. januar: TDC anmelder nedbruddet på YouSees tv-signal nytårsaften til politiet. TDC oplyser, at man mistænker en "bevidst skadelig handling".

Senere torsdag meddeler Københavns Politi, at en 51-årig mand er anholdt i sagen. Manden sigtes for at have overtrådt straffelovens paragraf 193, der omhandler "omfattende forstyrrelse af driften af fjernsynsanlæg".

6. januar: Den 51-årige mand kræves fængslet af politiet og fremstilles i grundlovsforhør cirka klokken 11.45 fredag på Politigården i København.

Kilder: YouSee, TDC, Københavns Politi, Ritzau.

 


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret