Anette og tusind frivillige lykkedes - nu får Allerød en kæmpe skovtrold

Et enigt byråd i Allerød Kommune har besluttet at give 100.000 kroner til et projekt om at få kunstneren Thomas Dambo til at lave en kæmpetrold i Allerød.

Går alt efter planen, så lander der inden for kort tid en ny, finurlig seværdighed et sted mellem træerne i Ravnsholdt Skov.

Gennem det sidste års tid har Anette Haugshøj fra Allerød nemlig kæmpet for at få en af de verdensberømte kæmpetrolde, som kunstneren Thomas Dambo står bag, til byen.

Og torsdag aften vedtog et enigt byråd at skyde 100.000 kroner i Anettes idé.

Dermed er Anette og de mange frivillige fra kommunen, der har hjulpet med indsamlingen, stort set i mål med at få indsamlet de 350.000 kroner, de havde sat sig for, og troldedrømmen kan blive til virkelighed.

- Nu har jeg gået med sommerfugle i maven hele dagen, og det med at sidde der, og det sker, og politikerne står der og takker en, det er jo stort, siger initiativtager Anette Haugshøj, da TV 2 Lorry fanger hende efter aftenens byrådsmøde, som hun har siddet med til.

- Det har været det hele værd. Det føles virkelig godt, og jeg er så stolt af alle, der har været med til at gøre det her til virkelighed.

Det er en trold som den her, borgerne i Allerød kan se frem til at besøge snart.
Det er en trold som den her, borgerne i Allerød kan se frem til at besøge snart.
Foto: TV 2 Lorry

Også byrådsmedlem Eric Lerdrup Bourgois (K) er positivt stemt.

- Det er helt, helt fantastisk, at der kommer en af Dambos kæmpe kunsttræ-trolde til Allerød. Hele projektet har været - og er - en hyldest af og til Allerøds stærke fællesskab. Jeg glæder mig og ser frem til at følge projektets realisering, siger han til TV 2 Lorry efter byrådsmødet.

Lokalpolitikeren har da også selv haft en finger med i indsamlingen til projektet, fordi han har startet "Øko-boden* til fordel for indsamlingen til trolden. Han er desuden udnævnt til æresmedlem af "Kæmpe Trold til Allerød"-facebookgruppen.

Der findes allerede 11 kæmpetrolde i hovedstadsområdet. De fleste ligger i og omkring vestegnen, men der er ingen i Nordsjælland, og den nye trold bliver derfor den første i den nordlige del af vores sendeområde.

Det kræver penge at få en trold

Initiativtageren Anette Haugshøj, der til daglig arbejder som global produktchef inden for medicinsk udstyr og har boet i Allerød i snart 20 år, startede troldeindsamlingen 1. april sidste år.

Hun havde bemærket, at mange af hendes venner tog ud og besøgte kæmpetroldene på Vestegnen, og så begyndte hun at tænke over, hvorfor man ikke også havde en trold i Allerød.

Det fik hende til tasterne på Facebook - et medie, hun ellers ikke er så vant til at begå sig på, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Det er Anette Haugshøj, der har taget initiativet til at få en kæmpetrold til Allerød. Torsdag aften var hun med i byrådssalen, da Allerød Byråd besluttede at skyde 100.000 kroner i hendes idé.
Det er Anette Haugshøj, der har taget initiativet til at få en kæmpetrold til Allerød. Torsdag aften var hun med i byrådssalen, da Allerød Byråd besluttede at skyde 100.000 kroner i hendes idé.
Foto: Privatfoto

Efter kort tid havde hendes opslag om en mulig kæmpetrold i Allerød Kommune fået temmelig meget opmærksomhed, og da Allerøds borgmester meldte sig i Anettes indbakke, vidste hun, at hun havde fat i den lange ende med sin idé.

Og så gik det helt store arbejde igang.

Anette kontaktede kunstneren bag troldene, Thomas Dambo, for at spørge, hvilke kriterier, man skulle opfylde, for at han kunne komme og bygge en trold i Allerød.

quote Og så inviterede jeg mig selv på kaffe hos borgmesteren, hvor jeg fremlagde mit idegrundlag for den her trold

Anette Haughshøj, initiativtager til kæmpetrolden i Allerød

Hun kontaktede de kommuner, der allerede har en trold stående, for at høre, hvilke erfaringer de havde gjort sig, og til sidst kontaktede hun Naturstyrelsen, der driver de danske skove for at høre, om det var realistisk at håbe på en tilladelse til en kæmpetrold i Allerød.

- En lille bold kan hurtigt blive en stor snemand, så jeg fik blod på tanden. Jeg tænkte, at nu har jeg feedback fra kommunerne og Naturstyrelsen, og så inviterede jeg mig selv på kaffe hos borgmesteren, hvor jeg fremlagde mit idegrundlag for den her trold, siger Anette Haughshøj.

- Borgmesteren sagde: "Det lyder fint, Anette, men det kræver nogle penge, og det har jeg ikke."

Håber, at trolden vil bringe flere til Allerød

Det blev begyndelsen på det næste seje træk i Anettes kamp for at få en kæmpetrold til Allerød.

I fællesskab med en støt voksende gruppe af engagerede frivillige fra Allerød, blev der sat en række indsamlingsinitiativer igang.

Der blev holdt lotterier, lavet et såkaldt trolde-løb, afholdt en kunstauktion og indsamlet donationer fra private såvel som fra lokale virksomheder.

quote Det skulle ikke bare være sådan, at nu får Anette en trold. Det skal være hele kommunens trold

Anette Haughshøj, initiativtager til kæmpetrolden i Allerød

Og så er der blevet indsamlet for over 6.000 kroners pant.

- Der har været rigtig mange med inde over det her. Jeg havde en idé om, at det skulle være fællesskabs-skabene. Det skulle ikke bare være sådan, at nu får Anette en trold. Det skal være hele kommunens trold, siger Anette.

- Støtten betyder det hele. Det er det vigtigste, at det ikke kun er min idé. Der er rigtig mange troldefans i Allerød og omegn. Det gør det sjovt, og det er det, der har drevet mig. Jeg bliver jo ikke lykkeligere af, om vi har en trold, og jeg ejer heller ikke kommunen, men for mig handler det om, at der er så mange, der er blevet glade i en tid, hvor det egentlig bare har været lidt kedeligt det hele.

Det er Anettes helt store håb, at den kommende kæmpetrold vil fortsætte med at skabe fællesskab i Allerød Kommune, når den er færdig.

Hun håber både, at borgerne i byen kan fortsætte med at holde trolde-løbet, og at de sammen kan fejre troldens fødselsdag, når den bliver fastlagt.

Og så håber Anette, at trolden kan være et tilløbsstykke for folk, der ikke kommer fra Allerød.

- Folk kører uden om Allerød. De kører op for at se på strande og slotte nordpå. For hvorfor skulle man stoppe i Allerød? Men vi har så dejlig natur her, og jeg håber, at skoven kan være med til at gøre, at andre får øjnene op for vores skønne kommune.