X-factor for præstegårde: Søllerød blandt finalisterne

Danmarks smukkeste præstegård skal kåres. 15 kandidater fra hele landet er nomineret og det er din stemme der tæller.

De historiske præstegårde i Danmark er truede, fordi flere og flere menighedsråd ikke føler, at de er forpligtet til at passe på dem.

Derfor sælges præstegårde fra eller der søges om nedrivningstilladelse hos kommunerne.

Men disse bygninger er en fælles kulturskat og ofte sammen med kirken en del af et lokalt historisk miljø, det mener Bygningskultur Danmark.  

- Ligesom kirken er de gamle præstegårde en del af den lokale historie og stolthed, og vi skal gøre hvad vi kan for at bevare dem. Menighedsrådene har adgang til rådgivning hos Nationalmuseet og Slots- og Kulturstyrelsen om bevaring og istandsættelse og det bør de gøre brug af. Med kåringen af Danmarks Smukkeste Præstegård vil vi gerne sætte fokus på bygningernes skønhed og alsidighed og forhåbentligt skabe en bevidsthed om den historiske værdi, som alle de danske præstegårde repræsenterer. Med konkurrencen vil vi selvfølgelig også fremhæve og hylde de menighedsråd og andre involverede, der stadig arbejder aktivt for at bevare præstegårdene siger Birthe Iuel, Bygningskultur Danmark.  

Bygningskultur Danmark vil nu sætte denne fælles kulturskat under lup – det sker gennem kåringen af Danmarks Smukkeste Præstegård.

15 kandidater fra hele landet er nomineret i konkurrencen, der løber fra den fra den 9.-25. maj. Alle kan stemme på deres favorit-præstegård på www.bygningskultur.dk

Fra TV 2 Lorrys område deltager Søllerød Præstgård.

Her er der, ifølgeBygningskultur Danmark, tale om et sjældent velbevaret og helstøbt anlæg med sortopstolpet bindingsværk med hvide tavl, stejle og store, ubrudte tagflader, opsprossede vinduer samt en fin indgangsdør i Louis Seize stil.

Disse præstegårde er nomineret

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

Allerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere