Pædagogers positivprocent er fire gange højere end sygeplejerskers - og de er bekymrede

Det pædagogiske personale har højere positivprocent end sundhedspersonalet. Fagforening ønsker mulighed for at sende børn hjem ved høj smitte.

De mindre børn kunne mandag glæde sig over at være tilbage i deres vuggestuer og børnehaver efter endt juleferie.

Men blandt ledere og pædagoger i daginstitutionerne er der bekymring for den høje coronasmitte i samfundet.

- Smitten er rigtig høj lige nu og særligt blandt pædagoger. Det viser de nyeste undersøgelser, siger Birgitte Conradsen, næstformand i pædagogernes fagforening, BUPL.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at positivprocenten i perioden 20. til 26. december var 5,87 blandt personalet i landets børnehaver. I vuggestuerne var positivprocenten 7,47 og i aldersintegrerede institutioner var den 6,87.

Tallene siger ikke noget om, hvorvidt medarbejderne er smittet i arbejds- eller fritiden.

På samme tid var positivprocenten eksempelvis 2,32 blandt personalet i sundhedsvæsenet og 5,89 i hele befolkningen.

- Det bekymrer os selvfølgelig, i forhold til om smitten spreder sig så meget, at der ikke er pædagoger nok til det antal børn, der er indskrevet i institutionen og har brug for at være der, siger Birgitte Conradsen.

Otte ud af ni syge i én børnehave

BUPL ønsker derfor, at den enkelte institution får mulighed for at sende børn hjem ved høj smitte, så antallet af børn tilpasses antallet af pædagoger. De kalder det dimensionering.

- Det betyder, at hvis antallet af pædagoger er ved at være så lavt, at det er uforsvarligt, så kan man bede nogle forældre om at lade deres børn blive hjemme, siger Birgitte Conradsen.

I børnehaven Fuglereden i Brønshøj kender personalet alt til, hvor hurtigt det kan gå, når smitten først er løs i en daginstitution.

I december blev et af institutionens børn smittet med coronavirus, og i løbet af få dage var otte ud af ni ansatte i børnehaven smittede og måtte blive hjemme.

- En af pædagogerne, som var den eneste, der ikke blev smittet, forsøgte med alle evner at holde et kvalitetsdagtilbud kørende. Men det er svært, når man pludselig står helt alene med nogle helt nye vikarer, siger leder i Fuglereden Tine Engelbrekt Nielsen.

Ikke en mulighed, siger minister

I tilfælde, hvor dimensionering kommer på tale, skal det ifølge BUPL være op til en konkret pædagogisk vurdering i den enkelte institution at afgøre, hvilke børn der har mulighed for at blive hjemme, og hvilke børn der har behov for at komme i institution.

Alternativet er, at smitten fortsætter med at brede sig, indtil man bliver nødt til helt at lukke institutioner, mener Birgitte Conradsen. Og det vil BUPL meget gerne undgå.

- Børn og unge har betalt en stor pris. De har brug for børnefælleskaber, de har brug for at komme i institutionen. Med dimensionering kan man målrette det, så det er få børn, man tager ud, hvis der er for mange smittede pædagoger, siger næstformanden.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger, at hun lytter til BUPL og forstår pædagogernes bekymringer.

Men som tingene er nu, er hverken hele eller delvise nedlukninger en mulighed for institutionerne.

- Hvis tingene forandrer sig hen over de kommende måneder, må vi jo kigge på det. Men som det er nu, er det en restriktion, der ikke er behov for, når vi spørger sundhedsmyndighederne, siger ministeren.

Er bagefter på tredje stik

Set gennem hele pandemien har personalet i daginstitutionerne også været mere udsatte for smitte end de fleste andre faggrupper.

For eksempel har 20,56 procent af de ansatte i aldersintegrerede institutioner været smittet, mens det eksempelvis for sygeplejerskerne på landets hospitaler gælder 16,22 procent.

Sygeplejerskerne er dog også i langt højere grad revaccineret end pædagogerne. Det er også et punkt, hvor børne- og undervisningsministeren påpeger, at der er brug for forbedring.

- Vores håb og ønske er, at så mange som overhovedet muligt blandt det pædagogiske personale tager imod det tredje skud. Det er det bedste våben, vi har mod den uro, det giver i hverdagen, når for meget personale er hjemsendt. Der er vi altså ikke helt kommet langt nok endnu, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Men den manglende revaccination blandt BUPL's medlemmer skyldes ikke vaccinemodstand, mener deres næstformand.

Birgitte Conradsen tror i stedet, at det skyldes travlhed blandt pædagogerne på det tidspunkt, hvor man fik tilbuddet om tredje stik.

- Dertil kommer, at flere pædagoger nærmest konstant har været nærkontakt til smittede og dermed ikke kunne blive vaccineret, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik