Spørg Os: Hvor mange af de indlagte med covid-19 er vaccineret?

Hvem er det, der får så hårde sygdomsforløb, at de bliver indlagt og måske ender i respirator? Dem med eller uden vaccine? Vi har undersøgt sagen.


Her på redaktionen mærker vi stor interesse for tal på, hvordan det går de vaccinerede versus de uvaccinerede.

En af de ting, en læser fra Hvidovre gerne vil have svar på, er dette:

- Hvor mange af de indlagte med covid-19 er vaccineret, og hvor mange indlagte i respirator med covid-19 er vaccineret?

Lad os dele spørgsmålet op i to.

Indlagte vaccinerede

Statens Serum Institut opdaterer hver dag klokken 14 antallet af såkaldte gennembrudsinfektioner for voksne over 12 år.

Hvad er en gennembrudsinfektion?

De nyeste tal viser, at der er næsten fire gange så stor risiko for at blive indlagt, hvis du har covid-19 som uvaccineret i forhold til, hvis du er færdigvaccineret.

Indlagte med Covid-19 (07.12.21)

Man skal ikke lade sig narre af, at der konkret er flere færdigvaccinerede personer, der er indlagt med covid-19, end personer der ikke er vaccineret.

Det hænger sammen med, at gruppen af vaccinerede er kæmpestor i forhold til gruppen af ikke-vaccinerede.

Det vigtige tal for at forstå sin risiko for at få så alvorligt et sygdomsforløb med covid-19, at man har brug for at blive indlagt, er antal personer per 100.000 i sin egen gruppe:

Kilde: Statens Serum Institut 07.12.21
Kilde: Statens Serum Institut 07.12.21

Indlagte i respirator

Vores læser fra Hvidovre spørger også, hvor mange vaccinerede, der får det så dårligt, at de har brug for hjælp fra en respirator for at få vejret.

Det findes der simpelthen ikke tal på.

Sundhedsstyrelsen har en side, der hedder Coronatal | Vaccinetal

Her kan man blandt andet se, hvor mange, der er indlagt med covid-19, hvor mange, der ligger på intensiv og hvor mange af dem, der er i respirator - men det er ikke opgjort på vaccinerede og uvaccinerede.

Alvorlige covid-19 forløb (pr. 07.12.21)

Sundhedsstyrelsen skriver på sin side, at "Der tages generelt forbehold for oplysninger vedrørende respirator."

Styrelsen oplyser til os, at en af grundene til, at man ikke deler opgørelsen op i vaccinerede og ikke-vaccinerede er, at gruppen af ikke-vaccinerede er så lille:

- Antallet af uvaccinerede intensivt indlagte er numerisk så relativt lille, da bruttogruppen ikke er stor - de fleste er jo vaccinerede – at compliance siger, at det kan være personhenførbart, skriver styrelsen til os.

Den sidste del af sætningen betyder, at man nærmest kan regne ud, hvilke personer tallene dækker over, hvis man frigiver antallet af ikke-vaccinerede.

Dette er et af vores Hurtige Svar

Hvem bliver indlagt?

Statens Seruminstitut opdaterer hver uge denne oversigt over, hvilke aldersgrupper, der indlægges på hospitalerne med alvorlige covid-19 forløb.

Spørg Os - Nyindlagte uge 47

Det er de 6-11-årige, der driver smitten frem for tiden, men det er stadig vores ældre medborgere på 70-89 år, der er i højst risiko for at blive alvorligt syge med covid-19 - med de 30-39-årige som de seneste højdespringere.

Tak for spørgsmålet!Valg til Folketinget

Seneste Spørg Os artikler