Byggefirma afviser rapport om skimmelsvamp - imens venter beboerne

Entreprenør nægter at anerkende rapport, der påviser skimmelsvamp i nyt boligkvarter i Solrød.

Beboerne i 44 nybyggede boliger i Havdrup i Solrød Kommune kæmper med skimmelsvampeproblemer - og nu tyder alt på, at de kommer til at vente længe, før en eventuel udbredning af skaderne bliver gennemført.

For byggevirksomheden Adserballe og Knudsen A/S, som opførte boligerne, er vildt uenig med Domea.dk, der står for administrationen og udlejningen af boligerne om problemets omfang.

Læs også Helt nyt boligkvarter ramt af skimmelsvamp - beboere blev syge

Timianhaven i Havdrup stod klar til indflytning i november 2018. Og som TV 2 Lorry kunne fortælle i sidste uge, så gik der ikke lang tid, før beboerne oplevede gener.

Domea.dk bestilte ifølge eget udsagn en gennemgang af byggeriet hos Teknologisk Institut i samarbejde med byggefirmaet Adserballe og Knudsen A/S.

Jeg skal ikke tilbage.

Christina Buchwald, afgående beboerformand.

Teknologisk Institut er kommet frem til, at 31 boliger er ramt af skimmelsvamp. Herefter begyndte beboerne at få besked om, at de var ramt af svampeangrebet.

Resultatet af undersøgelsen fra Teknologisk Institut

Ifølge Domea.dk bestilte de sammen med Adserballe og Knudsen A/S en gennemgang af byggeriet hos Teknologisk Institut. Dens konklusion er ikke opmuntrende læsning for beboerne i Timianhaven.

 

7 boliger i Timianhaven er allerede under renovering efter svampeangreb.

 

10 boliger har skimmelsvamp under gulvene og under membranerne mod betongulvet. De skal renoveres, og der er stor sandsynlighed for et så omfattende arejde, at beboerne skal genhuses.

 

14 boliger har en begrænset mængde skimmelsvamp. Det indebærer skimmelsanering og eventuel renovering. Fra sag til sag skal det vurderes, om der bliver behov for genhusning.

 

13 boliger går helt fri for mistanken om svampeangreb.

Se mere

Men byggefirmaet Adserballe og Knudsen A/S afviste efterfølgende at anerkende rapportens resultat og ville iværksætte endnu en undersøgelse.

Læs også Spisekæde genåbnede butik efter sur smiley - nu er den gal igen

"Det betyder med stor sandsynlighed, at sagen nu skal til syn og skøn, hvor en skønsmand vil udtale sig om, hvorvidt han er enig i, at der kan konstateres skimmel i det omfang Teknologisk Institut har konkluderet, og hvad der er årsagen til den opståede skimmel. Vi kender desværre ikke tidshorisonten for dette, men vi skriver til jer igen, når vi ved mere", hedder det i en informationsskrivelse til beboerne fra Domea.dk.

Læs også Pinlig byggeskandale: Kulturcenters åbning udskudt flere år kort før åbning

Hvis sagen går til syn og skøn indebærer det, at retten udpeger en uvildig fagmand, der skal vurdere, hvem der har ret.

Uenighed om antallet

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om sagen. Da lød det fra kommunikationschef Ane Vestbjerg, Adserballe og Knudsen A/S:

- Så vidt jeg ved, er det fire boliger, der har været ramt, og det skyldes en vandskade, som har givet noget skimmelsvamp i gipsvæggene omkring de utætte rør, sagde hun.

Læs også Rådhus ramt af skimmelsvamp: Flere kontorer lukket

Den melding må siges at være meget langt fra det resultat, Teknologisk Institut er kommet frem til med deres undersøgelse, hvor konklusionen altså er, at 31 boliger er ramt.

Nu lyder det:

 - Vores resultater er forskellige, og det er jo derfor, der er en sag. Men der er en proces i gang, hvor vi er vildt opmærksomme på at få alle fakta i sagen med - og det vil vi være i en hvilken som helst situation, hvor der er mangler, der skal udbedres. Når vi ved, at der er mangler, der skal udbedres, så udbedrer vi dem. Men der er jo ikke grund til at skimmelsanere, hvis der ikke er skimmel, forklarer Ane Vestbjerg.

Formanden er flyttet

En af de beboere, der har haft problemer, er Christina Buchwald. Hun har i en længere periode boet i en skurvogn på Timianhavens parkeringsplads sammen med sine to børn. Nu er hun flyttet.

Som en midlertidig løsning er det muligt at få opsat en luftrenser i jeres bolig.

Domea.dk

Læs også Klamt fund i køkken på universitet udløser politianmeldelse og fyring

- Jeg har fået en anden lejlighed i Jersie og er flyttet ind i dag. Jeg skal ikke tilbage. Jeg talte i går med andre beboere, hvor deres børn har helbredsproblemer.  En familie har børn, der har fået allergier, og nogle andre har en datter, der konstant får næseblod. Og ingen af os ved, hvor lang tid der går, før det bliver løst, fordi Adserballe og Knudsen A/S har trukket sig, siger Christina Buchwald til TV 2 Lorry.

Læs også Rådhus ramt af skimmelsvamp: Flere kontorer lukket

Imens venter de andre beboere fortsat og må ifølge beboerskrivelsen fra Domea.dk nøjes med følgende tilbud:

"Som en midlertidig løsning er det muligt at få opsat en luftrenser i jeres bolig. Luftrensere har et aktivt kulfilter, som renser luften og er anbefalet af Astma og Allergiforbundet".

TV 2 Lorry var forbi Christina Buchwald i skurvognen i sidste uge. Se indslaget nedenfor:

01:23 Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik