Usand historie om drastisk corona-tiltag florerer i by - nu afviser kommunen

Roskilde Kommune går nu ud og undsiger en historie i lokalpressen om, at kommunen skulle have fjernet hundredevis af bænke fra parker og legepladser.

Der står stadig bænke i Roskildes parker. Foto: Roskilde Kommune / Presse

I Roskilde har et lokalt tiltag mod smitte med coronavirus vist sig at være noget mindre drastisk, end hvad mange af byens borgere umiddelbart går og tror. 

Roskilde Kommune skriver onsdag på dens hjemmeside, at der løber en historie rundt i byen om, at kommunen har fjernet 300 bænke fra parker og legepladser for at gøre smittefaren mindre.

Læs også Nye tiltag skal skærme hjemløse og udsatte fra smitte med coronavirus

Men det er ikke korrekt. Bænkene står der nemlig stadig, lyder det fra kommunen.

"Der er ikke fjernet bænke fra parker og lignende steder, men derimod fra skoler og andre institutioner, hvor de unge havde svært ved at efterleve forbuddet mod ikke at forsamles og sidde for tæt," skriver kommunen. 

Beslutningen om at fjerne bænkene er ifølge kommunen truffet af SSP og Politiet.

Chefredaktør: Kommunen har ændret forklaring

Det var Roskilde Avis, som mandag bragte historien om corona-indgrebet med de 300 bænke. I artiklen optræder Roskildes borgmester, Tomas Breddam (S). 

Roskilde Kommunes presseafdeling oplyser dog til TV 2 Lorry, at de ikke har kendskab til, hvorfra avisen har oplysningen om, at der skulle være fjernet bænke fra parker og legepladser.

Læs også "Dark design": Når byens bænke bliver fjendtlige

Ifølge kommunen løber antallet af bænke, som er blevet fjernet, rigtig nok løber op i 300 styks. Men det er altså udelukkende fra skoler og institutioner, hvor unge mennesker samledes og ikke fulgte myndighedernes anvisninger. 

Bænkene vil dog blive sat op igen, så snart coronakrisen er overstået, og det nuværende forsamlingsforbud er ophævet, oplyser kommunen.

Ifølge Torben Kristensen, der er ansvarshavende chefredaktør på Roskilde Avis, har avisen fået oplysningerne om de fjernede bænke fra "en god kilde" i kommunen, men kan ikke komme nærmere ind på hvem vedkommende er.

- Kommunen har ændret forklaring i forhold til det, vi blev oplyst i første omgang. Og det tager vi til efterretning.

Kritiseret af læsere

Onsdag aften figurerer artiklen med de forkerte oplysninger forsat på avisens hjemmeside, hvilket er faldet enkelte læsere for brystet.

"Mon ikke avisen bør stramme lidt op,?" skriver en læser blandt andet, hvilket en anden læser bekræfter vedkommende i.

Ansvarshavende chefredaktør Torben Kristensen oplyser dog, at avisen allerede har fjernet et opslag på deres Facebook-side med artiklen, og at den nu også vil blive fjernet fra avisens hjemmeside.

- Vi har fået noget forkert at vide. Nu er der så kommet en præcisering, og vi tager derfor historien af, siger han.

Læs også TV 2 Lorry og Nikolaj Coster-Waldau misbrugt i falsk reklame

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik