"Dark design": Når byens bænke bliver fjendtlige

Det sniger sig ind, uden de fleste af os lægger mærke til det. Men blandt hjemløse er der ingen tvivl. Dark Design i byens rum spreder sig.

Foto: TV 2 Lorry

De fastmonterede bøger af bronze skal gøre det umuligt at lægge sig ned og slappe af, lyder det fra David Skov Pedersen, som er hjemløs. Foto: TV  2 Lorry

1 af 2

Ved første øjekast ligner det en uskyldig kunstinstallation. De fire bøger, som er støbt i bronze og fastmonteret på bænken foran herberget Sundholm på Amager.

Men 48-årige hjemløse David Skov Pedersen er ikke i tvivl.

Der er hele tiden nye tiltag. Det er bare ikke rigtig noget, som man lægger mærke, hvis ikke man er hjemløs, siger David Skov Pedersen.

- Jeg har brugt rigtig lang tid på at tænke over det. Og for mig at se handler det kun om én ting. At gøre det umuligt at lægge sig ned på bænken og slappe af, siger han.

David har sagt ja til at tage mig med på en guidet tur rundt i København, for at vise mig en række eksempler på det, som ifølge både de hjemløse og flere hjælpeorganisationer bliver mere og mere af – såkaldt dark design, som skal sørge for, at hjemløse ikke bruger stedet til eksempelvis overnatning.

03:59 Luk video

Armlæm monteret midt på en bænk gør det også til en udfordring at ligge ned. Foto: TV  2 Lorry

Eksempler kunne være pigge oven på varmluftsriste, skrånende bænke, gitre eller armlæn monteret midt på en bænk.

- For mig at se bliver det ved med at eskalere. Der er hele tiden nye tiltag. Det er bare ikke rigtig noget, som man lægger mærke, hvis ikke man er hjemløs, siger David.

En rist med varm luft foran 7Eleven på Rådhuspladsen.  Al køling i butik og baglokaler bryder sammen, hvis risten af den ene eller anden grund bliver blokeret, lyder det fra 7Eleven.

Bænken med de fastmonterede bronzebøger er en ud af i alt ni tilsvarende bænke, som ifølge Københavns Kommune udgør en del af et kunstprojekt i forbindelse med en større byrumsrenovering.

Foto: TV  2 Lorry

I dag står bænkene placeret i rundt omkring i kvarteret ved Sundholm, og udgør kun en forsvindende lille del af de mange kommunalt ejede grønne københavnerbænke.

Og selv om Københavns Kommune afviser, at der er tale om et skrub-af signal til de hjemløse, er hverken David eller en lang række andre hjemløse altså i tvivl.

Bænkene er bare endnu et udtryk for de mange eksempler på dark design.

Og indretningen af det offentlige rum er i mange tilfælde decideret fjendtlig mod de hjemløse, lyder det fra både Kirkens Korshær og hjemløseavisen Hus Forbi:

Der strømmer varm luft op gennem ristene, men det er noget nær umuligt at ligge der på en kold vinterdag. Foto: TV  2 Lorry

- Det er blevet mere udbredt, og det er stærkt ubehageligt. Det er en teknik, et værktøj og et våben. Byplanlægning, som siger til de hjemløse: Skrub af, vi vil ikke have jer i byen. I skal finde et andet sted at være, siger Chefredaktør for Hus Forbi, Poul Struve Nielsen.

Her er der sat pigge op, så det ikke er muligt at sidde oven på risten, hvor der strømmer varm luft op fra. Foto: TV  2 Lorry

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik