Nye tiltag skal skærme hjemløse og udsatte fra smitte med coronavirus

Københavns Kommune åbner et nedlagt plejehjem, hvor udsatte borgere kan komme i isolation. Samtidig har Sundhedsstyrelsen udarbejdet specifikke råd til den sårbare befolkningsgruppe.

Det er ikke specielt nemt at skærme sig mod coronavirus ved at holde sig hjemme og opretholde et pedantisk håndhygiejneniveau, hvis man ikke har et hjem og en håndvask.

Og hvor pokker skal man gå hen for at isolere sig selv, hvis man pludselig får feber eller udviser andre symptomer?

Hjemløse, brugere af herberger og væresteder og andre socialt udsatte, udgør en særlig sårbar gruppe af befolkningen, som myndighederne for tiden forsøger at værne om. Det sker ud fra en betragtning af, at mange i denne gruppe har nedsat immunforsvar.

Tirsdag udsendte Sundhedsstyrelsen pjecer og plakater målrettet den udsatte gruppe med råd om, hvordan de kan forebygge smitte, og hvad de skal gøre ved mistanke om smitte.

- Hjemløse og særligt udsatte borgere er en gruppe borgere, som vi har et særligt ansvar for at beskytte. Personer, som står uden tag over hovedet, eller som finder husly i herberger og forsorgshjem, er særligt udsatte over for smitterisiko, udtaler enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø Pedersen i en pressemeddelelse.

- Derfor har vi samlet en række råd til denne gruppe og til de ansatte, som dagligt arbejder dem på herberg, forsorgshjem og væresteder, siger han.

Du kan finde rådene i pjecen fra Sundhedsstyrelsen her.

Omdanner nedlagt plejehjem til karantænepladser

I Københavns Kommune, der er hjemsted for flest hjemløse og udsatte borgere, er man opmærksom på risikogruppen.

Mens en del overnatningspladser er blevet sikret i form af et midlertidigt nødherberg i Baunehøjhallen, fokuserer kommunen socialforvaltning nu på, at syge personer på gaden ikke smitter andre.

Onsdag oplyser socialborgmester Mia Nyegaard (RV), at kommunen netop har genåbnet det nedlagte plejehjem på Solterrasserne i Valby som et sted, hvor udsatte borgere med symptomer kan gå i isolation, så man ikke smitter andre, for eksempel på et herberg, hvor beboerne ofte færdes tæt op ad hinanden.

- Det er nødvendigt at være på forkant i forhold til de mest udsatte voksne i København. Man bor meget tæt på hinanden på væresteder og herberger, så der er en stor risiko for smitte her, siger Mia Nyegaard (RV) til TV 2 Lorry.

Hun forklarer, at der vil foregå en slags screeningsproces, hvor personer med symptomer visiteres til plejehjemmet af fagligt personale.

Tiltaget bifaldes hos Sand, der er en interesseorganisation for hjemløse og tidligere hjemløse.

- Vi synes, det er en rigtig god idé. Hvor mange, der får brug for det, ved vi jo endnu ikke, men det er jo en ny situation for os alle sammen. Hellere gøre for meget end at gøre for lidt, siger Kim Allan Jensen, der er formand for Sands afdeling i hovedstaden.

- Forhåbentlig kan vi også få gang i at få testet noget mere, især blandt gadesovere, hvis immunforsvar er meget svækket.

Står tomt - indtil videre

Omsorgspladserne, der blev erklæret for ’åbne’ tirsdag, har indtil videre ikke taget imod nogle udsatte borgere, der har skal i isolation.

- Vi har konstateret tre smittetilfælde med coronavirus hos borgere blandt denne gruppe, men de har enten kunnet komme i isolation på et værested eller i et privat hjem. Men vi er også godt klar over, at det smitteudbredesen ikke har toppet endnu, siger Mia Nyegaard.

Den nu genåbnede plejehjem har i første omgang plads til, at 50 personer kan komme i isolation under ordnede forhold. Skulle det vise sig nødvendigt, kan pladsen opjusteres til 64.

Plejehjemmet bemandes med pædagogisk personale, og så arbejder kommunen på at få lægefagligt personale tilknyttet, som kan overvåge og tilse brugerne.

Ifølge den seneste optælling fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, var der i 2019 1.442 hjemløse i København. Vives optælling fra 2019 opgjorde desuden 167 hjemløse på Frederiksberg og 1.237 i Københavns Omegn.

Optællingen registrerede i alt 6.431 hjemløse i Danmark.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20_percent

playVaccine-succes i Furesø: Derfor ligger de i top

Folkeskoleklasse

Ny melding til vestegnskommune: Jeres skoler kan ikke åbne på mandag

20201102-162232-L-1920x1280we

Borgmester utilfreds efter ny melding fra ministerie: "Det er selvfølgelig skuffende"

20201203-094106-L-1920x1199we

Her åbner endnu et vaccinationscenter i Nordsjælland

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere