Selskab har gentagne gange hældt alt for meget spildevand ud i Roskilde Fjord

Syv steder i og omkring Roskilde Fjord har forsyningsselskabet FORS overskredet sin tilladelse for, hvor meget urenset spildevand de må udlede.

- Slemt og alvorligt.

Sådan lyder det fra flere medlemmer af byrådet i Roskilde forud for næste uges møde i Klima- og Miljøudvalget, hvor politikerne skal diskutere sagen.

Syv steder i Roskilde Fjord, Viby Å, Gadstrup Mose og Vindinge overskred forsyningsselskabet Fors sidste år grænserne for, hvor meget urenset spildevand det må lukke ud via de såkaldte overløb.

Et enkelt sted i Roskilde Fjord med mere 20 millioner liter - til en fjord, hvor tilstanden i forvejen langtfra er optimal. 

- Den er dårlig. Der er uklart vand, og der forekommer iltsvind, og der er ikke de ålegræs, der burde være, siger Stiig Markager, professor i marin økologi ved Danmarks miljøundersøgelser under Aarhus Universitet, til TV 2 Lorry.

quote Det her er noget, vi kan styre. Og det gør vi ikke godt nok i øjeblikket

Henrik Stougaard, medlem af Klima- og Miljøudvalget for Enhedslisten

Og flere politikere er da også bevidste om, at der skal sættes ind.

Risikerer kostbare miljøskader

- Det er jo alvorligt, at vi i nogle tilfælde ikke kan overholde de krav, siger den socialdemokratiske Klima- og Miljøudvalgsformand, Karim Arfaoui.

Også Enhedslisten mener, der skal gøres noget ved spildevandsudledningerne. 

- Det her handler om rettidig omhu. Jeg mener ikke, at man skal slække på tilladelserne. Vi bliver nødt til at gøre noget, så vi i højere grad overholder dem. De miljøskader og miljøgener, der kommer til at ske - de kommer til at koste mere for os, end det vil koste på nuværende tidspunkt at afværge dem, siger Henrik Stougaard, medlem af Klima- og Miljøudvalget for Enhedslisten.

Miljøstyrelsen holder øje

Overskridelser af udledningstilladelser kan ende med indskærpelser, påbud og i yderste konsekvens en politianmeldelse, forkalrer Henrik Hagen Olesen, kontorchef i i Miljøstyrelsens vandafdeling.

- Udledningstilladelser består af en række vilkår. Det kan være, hvor mange prøver, man skal tage, hvor surt vandet må være, og der kan selvfølgelig være mere alvorlige vilkår om, hvor meget man rent faktisk må udlede af de forskellige typer næringsstoffer. Men vi følger altid op uanset, hvilke overskridelser der er tale om, siger Henrik Hagen Olesen.

Politikerne i Roskilde Byråd er bevidste om, at der skal sættes ind.

- Man kan selvfølgelig perspektivere det med, hvor meget fosfor der til sammenligning kommer fra landbruget. Men det her er noget, vi kan styre. Og det gør vi ikke godt nok i øjeblikket, siger Henrik Stougaard fra Enhedslisten.

Mange tusind tons fosfor på fjordbunden

Ifølge professor Stiig Markager er rensningsanlæggene i Roskilde generelt meget velfungerende. Men der ligger fortsat mange tusind tons fosfor på fjordbunden.

- Det er det, som holder fjorden i en dårlig tilstand. Og den kommer vi ikke af med i de nærmeste år. Det tager 50-100 år. Men jo mindre vi udleder hvert år, jo hurtigere bliver den pulje udtyndet. Og det er det, der er afgørende for, at vi kan overlevere en bedre fjord til vores børn og vores børnebørn, siger Stiig Markager.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

Lynetteholm ny

Skarp kritik af Lynetteholm-rapport: Utilstrækkeligt grundlag og i strid med EU-direktiv

20_percent

playOmstridt solcellepark droppes - naboklager har ikke haft betydning, siger udvalgsformand

brand solum roskilde drone

playKæmpe affaldsbrand næsten slukket - brandvæsenet er dog langt fra færdige

breddam 2

Råstofplan fra Region H møder kritik: ”Vi ender som en hullet ost”

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere