Politikere kræver mere åbenhed i kommende kulegravning af spildevandssag

Borgmester er åben for at ændre vilkårene for den undersøgelse, som hendes egen forvaltning har udarbejdet.

Spildevand står atter på dagsordenen, når Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune mødes i morgen, mandag.

De københavnske politikerne skal på mødet tage stilling til en kulegravning af hele forløbet omkring den meget omtalte spildevandssag, der omhandler udledningen af 290.000 kubikmeter spildevand I Øresund, som Teknik- og Miljøforvaltningen i sin tid gav forsyningsselskabet Hofor til at gennemføre.

Selvom udledningen nu ser ud til at være helt skrinlagt, efter at Hofor tidligere på ugen meddelte, at de forsøger at finde en alternativ løsning, og overborgmester Frank Jensen (S) i samme ombæring erklærede udledningen aflyst – så optager sagen fortsat den politiske dagsorden på Københavns Rådhus.

Flere af Teknik- og Miljøudvalgets medlemmer er nemlig skeptiske over den eksterne advokatundersøgelse, som forvaltningen vil iværksætte.

Undersøgelsen skal afdække juridiske og miljøfaglige spørgsmål i sagen, men der er ikke lagt op til, at politikerne bliver inddraget, lyder kritikken fra blandt andre Dansk Folkepartis Finn Rudaizky, der sidder med i Teknik- og Miljøudvalget.

- Jeg er nogle gange i tvivl, om det arbejde, vi får præsenteret (af forvaltningen, red.), om det nu er det rigtige, og det skulle helst ikke være således, at man som politiker har den tvivl, siger Finn Rudaizky.

- Denne sag handler ikke kun om jura, men om hvordan vi sikrer, at miljøet beskyttes mest muligt i fremtiden. Derfor skal vi have inddraget folk med miljøforstand lige fra starten, og selve undersøgelsens kommissorium skal udarbejdes sammen med os politikere, siger han.

Dansk Folkepartis Finn Rudaizky slår nu bremserne i overfor forvaltningens udspil.
Dansk Folkepartis Finn Rudaizky slår nu bremserne i overfor forvaltningens udspil.
Foto: TV 2 Kosmopol

Forvaltning kritiseres for at køre eget løb

Ifølge Finn Rudaizky bruger Teknik- og Miljøudvalget tit flere timer på deres møder at diskutere og godkende det, han beskriver som ”småsager”.

Men i sagen om Hofors planlagte udledning af 290.000 kubikmeter urenset spildevand blev tilladelsen fra forvaltningen i stedet ordnet rent administrativt uden nogensinde at blive præsenteret for politikerne eller offentligheden.

- Når vi ikke kender til problemerne og heller ikke får dem forelagt, men forvaltningen i stedet fuldstændigt kører sit eget løb, som om det var et enmandsfirma, så er vi nødsaget til at finde nogle andre metoder, og vi er også nødt til at bede borgmesteren om at styre det på en helt anden måde fremover, siger Finn Rudaizky.

Radikale Venstre ønsker mere politisk kontrol

Dansk Folkeparti står langtfra alene med ønsket om mere åbenhed omkring, hvad Teknik- og Miljøforvaltningen giver tilladelse til i miljøsager.  

Radikale Venstre ønsker blandt andet mere politisk kontrol med kommunalt ejede selskaber som eksempelvis Hofor, der står for behandlingen af spildevand.

- Fra Radikale Venstres side bliver det vigtigt, at vi får et kommissorium, som sætter fokus på mere politisk kontrol med de her kommunale selskaber, siger partiets gruppeformand på Københavns Rådhus, Mette Annelie Rasmussen, der også medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

Mette Annelie Rasmussen er gruppeformand for Radikale Venstre og derudover også medlem af Teknik- og Miljøudvalget.
Mette Annelie Rasmussen er gruppeformand for Radikale Venstre og derudover også medlem af Teknik- og Miljøudvalget.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Det betyder, at vi i morgen vil stille krav om inddragelse af Økonomiudvalget og overborgmesteren, fordi det er overborgmesteren, der i sidste ende skal stå på mål for de kommunale selskaber, siger Mette Annelie Rasmussen.

Borgmester er åben 

Teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedager Olsen (EL), er åben for at ændre vilkårene for den undersøgelse, hendes egen forvaltning har udarbejdet. 

-Hvis udvalget er kommet i tanke om endnu flere ting, de vil have undersøgt, så synes jeg vi skal få det skrevet ind i morgen, siger hun.

Teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL).
Teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL).
Foto: TV 2 Kosmopol

I så fald åbner det op for, at politikerne og offentligheden måske i fremtiden også får indblik i miljøsager, som før udelukkende blev afgjort administrativt af forvaltningen.

-Jeg vil godt tage ansvar for, at forvaltningen bliver meget dygtigere til at finde ud af, hvad Teknik- og Miljøudvalget gerne vil have informationer om, og hvad det er, der kommer op på politikernes bord og op til offentligheden, når de her miljøtilladelser gives, Ninna Hedeager Olsen.

Spildevand i Øresund

TV 2 Lorry har den seneste tid sat fokus på hovedstadsområdets store udledning af urenset spildevand i Øresund.

 

Sagen startede, da TV 2 Lorry kunne afsløre, at kommunerne København og Gentofte havde givet tilladelelse til at lede 290 millioner liter urenset spildevand direkte ud i havet over fem dage i maj som led i en byggemodningsproces i Nordhavn.

 

Efter sagen fik national og international opmærksomhed, valgte parterne bag - kommunerne, forsyningsselskaberne Hofor og Novafoss og bygherren AP Pension - at udskyde udledningen til oktober, hvor badesæsonen er overstået og miljøkonsekvenserne af udledningen er mindre.

 

Siden viste en aktindsigt, som TV 2 Lorry fik, at de 290 millioner liter spildevand blot er en dråbe i havet i forhold til den store udledning af spildevand, som hovedstadskommunerne leder ud i Øresund hvert år. Over en fireårig periode mellem 2014 og 2018 har Københavns Kommune alene udledt 35 milliarder liter urenset spildevand. For Gentofte er tallet 10 millarder liter.

 

Afsløringerne har fået danske såvel som svenske politikere samt miljøorganisationer og fagpersoner til at kræve handling, så udledningen mindskes.

 

Flere eksperter peger på, at udledning af store mængder spildevand er skadeligt for havmiljøet, især om sommeren, hvor næringsstofferne fra lortevandet skaber algevækst.

 

Efter flere ugers massiv omtale meddelte Hofor i starten af juni, at de håber, at udleningen helt kan undgås, og overborgmester, Frank Jensen, slog samtidig fast, at det ikke kommer til at ske. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik