Region H vil sætte ind i børneårene for at forebygge psykiske lidelser

En ny undersøgelse peger på, at risikoen for at udvikle mentale helbredsproblemer kan identificeres tidligere end før antaget. Nu vil region styrke tidlig indsats.

(Arkivfoto) Ny rapport viser, at man allerede hos spædbørn kan opspore risiko for at udvikle psykiske lidelser i barndommen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Region Hovedstaden vil fremover styrke indsatsen og øge opmærksomheden på potentielt sårbare børn allerede i spædbarnsalderen.

Det sker, efter regionen har fået udarbejdet en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, som viser, at sundhedsplejerskerne allerede hos spædbørn kan opspore risiko for udvikling af mentale helbredsproblemer inden otteårsalderen.

Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Og bevæbnet med denne rapport agter regionen nu at styrke indsatsen for at forebygge mentale helbredsproblemer hos børn.

Læs også Hospitalsafdeling tildelt særlig hæder to gange: Her er det bedst at blive uddannet

- Det er tydeligt, at vi skal sætte ind tidligt for at hjælpe de børn, som vi kan se, er sårbare tidligt i livet, siger Sophie Hæstorp Andersen (S) regionsrådsformand i Region Hovedstaden og formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner.

- Alt for mange børn og unge døjer med mistrivsel, og vi skal gøre mere for at forebygge, at børn og unge ender i behandlingsforløb i psykiatrien, siger hun.

Sundhedsplejersken spiller central rolle

Ifølge Region Hovedstaden påviser undersøgelsen blandt andet en sammenhæng mellem psykiatriske diagnoser inden otteårsalderen, og at en sundhedsplejerske i barnets første leveår har registreret såkaldte "bemærkninger" til barnets kommunikation og sprog. 

- Undersøgelsen giver os en ny viden om, hvilke sammenhænge vi som sundhedsplejersker skal være opmærksomme på, og hvor vigtigt det er, at vi sætter ind tidligt, så vi kan forebygge mistrivsel og psykisk sygdom, siger Pia Rønnenkamp, fagchef for sundhedsplejen i Brøndby Kommune og formand for Databasen Børns Sundhed, som er den database, undersøgelsen bygger på.

Læs også Region: Vi skal have flere praktiserende læger i 2020

Konklusionen er, at sundhedsplejerskerne har en central rolle og et endnu større forebyggelsespotentiale, når det gælder tidlig opsporing og målrettede indsatser for de mest sårbare.

Skal veksles til øget samarbejde

Nu vil regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen sikre, at den nye viden fra undersøgelsen når du til 

Den nye viden fra undersøgelsen vil Sophie Hæstorp Andersen nu sikre kommer ud til sundhedsplejerskerne i alle regionens kommuner.

- Vi har et unikt system i Danmark, hvor sundhedsplejerskerne kommer ud i alle hjem, og denne undersøgelse giver vigtigt input, som med fordel kan udnyttes fremadrettet, siger hun og fortsætter:

Læs også Nye tal fra hospitalerne: Nu går det hurtigere med udredning og kræftbehandling

- Rapporten lægger op til et yderligere samarbejde mellem regionerne og kommunerne, hvor viden fra den regionale psykiatri kan bidrage til de kommunale sundhedsplejerskers indsats og hjælp til sårbare spædbørn og deres forældre.

Undersøgelsens resultater

  • Undersøgelsen bygger på ikke direkte personhenførbare data fra 33 kommuner – heraf 27 kommuner i Region Hovedstaden.
  • 47.167 børn indgår i undersøgelsens analyse af mentale helbredsproblemer diagnosticeret i hospitalsvæsenet.
  • Forekomsten af børn med bemærkninger til blandt andet søvn, spisning og gråd er størst for børn i familier med få socioøkonomiske ressourcer.
  • Ved otte- til timånedersalderen registrerer sundhedsplejersken bemærkning til: søvn/døgnrytme hos 6,8 procent af børnene, ernæring/spisning hos 18,0 procent og bemærkning til uro/gråd hos 0,7 procent.
  • 5,5 procent af børnene har en lav generel trivsel ved skolestart og 11,1 procent har en lav skoletrivsel.
  • Drenge, der ikke bor med begge forældre, har lavere generel trivsel og lavere skoletrivsel end gennemsnittet.
  • 7,6 procent af børnene har problemer i forholdet til jævnaldrende i den periode, hvor de starter skole.

 

Kilde: Region Hovedstaden

Se mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik