Restaurant må ikke hyre udenlandsk arbejdskraft: Lønnen er for høj

Restaurantkæden India Royale oplever lige nu, at de ikke får lov til at hyre arbejdskraft fra udlandet, selvom de har hårdt brug for det. De danske myndigheder mener nemlig ikke, at jobbene er reelle, men et forsøg på at give udlændinge ophold i Danmark.

Danmark skriger efter arbejdskraft. 

Det er en sætning vi har hørt igen og igen de seneste måneder. Og i Lyngby forsøger restauranten af India Royale at gøre noget ved problemet. 

De har nemlig søgt om at få kvalificerede kokke fra udlandet til Danmark. Men gang på gang får de afslag af de danske myndigheder.

quote Kan vi ikke få kokke til Danmark, så må vi lukke.

Simran Arora, partner, India Royale

Og det er frustrerende, mener Simran Arora, der er partner i restauranten. Det kan nemlig få store konsekvenser.

- Kan vi ikke få kokke til Danmark, så må vi lukke, siger han til TV 2 Lorry.

Autentisk oplevelse

Foruden Lyngby har India Royale også restauranter en række andre steder. Blandt andet på Vesterbro og i Roskilde.

Ifølge Simran Arora er der behov for udenlandsk arbejdskraft, hvis de skal sikre, at deres kunder får en autentisk indisk oplevelse.

- En dansk faglært kok kan ikke lave naan-brød i en tandoori-ovn eller karry-retter, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vores kokke har gjort det, siden de var unge. De har 15-25 års erfaring. Så de ved, hvad autentisk mad handler om. Det kan vi ikke finde i Danmark. Det er umuligt.

quote Når man får sådan et afslag, så er det ikke bare en ulykke. For de her virksomheder er det en katastrofe.

Nadeem Wasi, medlemschef, Horesta

Brancheforening: "Det er en katastrofe"

Det er Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der vurderer ansøgningerne om udenlandsk arbejdskraft.

Og ifølge brancheforeningen Horesta spænder SIRI lige nu ben for restaurationsbranchen. Det fortæller Nadeem Wasi, der er medlemschef i foreningen.

- Der er rigtig mange virksomheder, der lever af specialiseret udenlandsk arbejdskraft, som ikke kan komme videre, fordi man ikke kan erstatte udenlandsk arbejdskraft med indenlandsk arbejdskraft, siger han og fortsætter:

- Når man får sådan et afslag, så er det ikke bare en ulykke. For de her virksomheder er det en katastrofe.

Myndigheder mistænker fusk

Hvis en virksomhed vil hente arbejdskraft udenfor EU - for eksempel fra Indien, eller en inder, der lige nu arbejder i Tyskland, så er det et krav, at man betaler medarbejderen en løn på minimum 37.000 kroner om måneden. 

Alle udenlandske statsborgere uden for EU skal have opholds- og arbejdstilladelse for at arbejde i Danmark. Det gælder dog ikke lønmodtagere fra EØS-lande, som Norge, Island, Schweiz, Liechtenstein.

På India Royale har flere kokke fået afslag fra SIRI, selvom de opfylder alle de formelle krav.

Simran Arora har til TV 2 Lorry sendt seks forskellige eksempler på afslag, som alle indeholder en version af følgende citat: 

"Vi har desuden en formodning om, at det afgørende formål med den tilbudte ansættelse er at skaffe dig et ophold, som du ellers ikke ville kunne opnå."

SIRI har ikke ønsket at stille op til interview. Men i et skriftligt svar skriver de til TV 2 Lorry:

- Hvis lønnen ligger lige over beløbsgrænsen i beløbsordningen, men mere end 20 pct. over gennemsnitslønnen for lignende stillinger, vil formodningen som udgangspunktet være, at ansættelsesforholdet ikke anses for reelt, medmindre eksempelvis udlændingens individuelle kvalifikationer åbenbart kan begrunde lønniveauet.

Men argumentet om, at afvisningen skyldes, at lønnen er for høj giver ikke mening, mener Simran Arora.

- Det er jo os, der aflønner kokkene. Det er ikke SIRI. Så i princippet kan jeg jo selv bestemme, hvor meget, jeg har lyst til at give mine folk. 

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik