Storcentre og fitnesskæder trygler om fremrykket genåbning

Trods et stabilt antal coronaindlagte og indtrængende ønsker fra blandt andet storcentre og fitnessbranchen er der intet, der tyder på ændringer i genåbningsplanen.

Bid for bid genåbner Danmark, og aktiviteten i samfundet stiger. 

Men mens skolerne de fleste steder er på næsten fuld aktivitet og butikkerne er genåbnet, så er der stadig stille i landets storcentre. 

Og i fitnesscentrene står vægte og maskiner ubrugte, lyset er slukket og dørene er låst. Genåbningen ligger adskillige uger forude.

Men det bør der laves om på hurtigst muligt - for antallet af indlagte er stabilt og langt lavere, end det myndighederne frygtede, da genåbningsplanen blev fastlagt.

- Vi har ikke fået evidens og dokumentation for at smitten sker i storcentrene. Vi har fulgt en lang række restriktioner, også inden vi blev lukket ned med få timers varsel 16. december: Håndsprit, højrefærdsel, mundbind og coronaguides. Det er vi klar med igen - vi er klar, understreger Jacob Martens Birkbøll, der er økonomidirektør i Rødovre Centrum.

Borgerligt ønske om fremrykning

Tirsdag fremsatte Det Konservative Folkeparti sammen med Venstre og Dansk Folkeparti et ønske om, at genåbningen rykkes frem i forhold til den plan, der ellers er forhandlet på plads.

- Vi har et ansvar for at reagere på den virkelighed, der nu engang er.  Og vi kan konstatere, at vi har omkring 220 indlagte, mens det var forudset, at der her i april ville være over 800. Og jo længere vi lukker ned, desto større er genen for danskerne, og de erhverv, der er lukket ned, siger de konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard til TV2 Lorry.

Hun understreger, at man ikke kan kritisere de modelberegninger, der har forudsagt mere end 800 indlagte.

- Men når de så ikke holder, så har vi da et ansvar for at reagere, mener hun.

Fitnessbranchen ligger sidst

En af de brancher, der ligger sidst i genåbningsplanen, er fitnessindustrien. Her er der planlagt en genåbning for indendørs idræt enten 6. eller 21. maj. 

Det er endnu ikke forhandlet på plads, hvilken dato fitnessbranchen kommer til at genåbne efter, men branchedirektøren for Dansk Fitness & Helse Organisation (DFHO) Morten Brustad mener, at de nuværende smitte- og indlæggelsestal taler deres eget tydelige sprog.

quote Der er kun en beskeden eller let øget risiko i fitnessbranchen.

Morten Brustad, branchedirektør Dansk Fitness & Helse Organisation

- Vi synes, at det er relevant at se på, om man ikke kan genåbne før. Vi er af den opfattelse at reglerne for indendørsidræt har grundlag, der er usikkert. Vi har fået det prædikat, at det er et område, hvor der er høj smitte. Men hvis man ser de undersøgelser, som blandt andet  Nordsjællands Hospital har gennemført,  så viser de jo, at der kun er en beskeden eller let øget risiko i fitnessbranchen , så det er en sektor, der bør kunne åbne før, forklarer Morten Brustad over for TV2 Lorry.

Og han mener, at de manglende muligheder for at dyrke motion og idræt indendørs, har store omkostninger.

quote Smitten er jo højest sandsynligt sket i private hjem.

Jacob Martens Birkbøll, økonomichef Rødovre Centrum

- De undersøgelser, vi har lavet, viser faktisk, at der er mistrivsel i befolkningen på grund af manglende idrætsudøvelse.

Smitten sker i hjemmene

Rødovre Centrum ligger (ikke overraskende) i Rødovre, som har relativt høje smittetal, men storcentrets økonomichef Jacob Martens Birkbøll peger alligevel på behovet for genåbning.

- Når vi ser på smittestigninger, ja så er Rødovre ramt - men smitten er jo højest sandsynligt sket i private hjem, og hvis vi skal videre, så er vi nødt til at se på genåbning, siger han.

Men en tidligere genåbning kommer ikke på tale uden yderligere forhandlinger, og tirsdag var det ikke noget, der stod i sundhedsminister Magnus Heunickes kalender:

 - Vi er nødt til at tage det i etaper og være sikre på, at vi ikke mister kontrollen. Vi kan se, at de lande, hvor der er åbnet markant og hurtigt på samme tid, pludselig bliver oversvømmet af de her mutationer, og så må de lukke ned markant på samme tid, sagde han tirsdag til DR.

Efter den nuværende genåbningsplan må storcentre på mere end 15.000 kvadratmeter åbne den 21. april, mens mindre centre kan åbne ugen før. Og fitnessbranchen skal vente til 6. eller 21. maj.

Da genåbningsplanen blev præsenteret i slutningen af februar besøgte vi Rødovre Centrum, hvor skuffelsen var til at føle på.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik