Overblik: Se her, hvad der genåbner i dag - og hvilke kommuner der stadig må holde lukket

Skoler, frisører og andre liberale erhverv genåbner igen tirsdag.

I dag åbner skoler og flere dele af de liberale erhverv op igen.

Allerede mandag var der flere steder køer ved teststederne, og det vil der sandsynligvis også være i løbet af tirsdagen, for nu hvor de fleste frisører er genåbnet, er det for at blive klippet eksempelvis et krav, at man kan fremvise en negativ test, der er op til 72 timer gammel. Det vil sige tre døgn.

Frisører er ikke det eneste liberale serviceerhverv, der får lov til at genåbne fra i dag. Det gælder eksempelvis også massører, tatovører, kosmetologer, solarier og køreskoler.

I fem kommuner må de liberale serviceerhverv dog først åbne 11. april grundet høj smitte. Det gælder i skrivende stund Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe.

Herunder kan du se, hvad der åbner fra i dag, og hvad der må åbne senere i løbet af måneden.

Det åbner den 6. april

I grundskolen kan 5.-8.-klasse vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde. Det vil sige hver anden uge. 

I følgende kommuner er alle skoler og fritidsordninger dog lukket ned til 11. april: Brøndby, Høje-Taastrup, Vallensbæk, Ishøj, Gladsaxe, Halsnæs, Fredensborg, Rødovre, Albertslund  og Helsingør.

På ungdoms- og voksenuddannelser kan eleverne vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde.


På de videregående uddannelser kan afgangsstuderende på uddannelser med mange praksiselementer vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde.


Alle øvrige studerende på de videregående uddannelser kan vende tilbage med 20 procent fysisk fremmøde. Uddannelsesinstitutionerne forudsættes i den forbindelse særligt at prioritere de studerende på første år.


Liberale serviceerhverv som frisører kan genåbne. Der vil gælde krav om anvendelse af mundbind eller visir samt retningslinjer for smitteforebyggelse. Der vil endvidere være krav om fremvisning af negativ test.


Udover frisørerne åbner massører, tatovører, kosmetologer, solarier og køreskoler for eksempel også.


Kilde: Regeringen

Det åbner fra den 13. april

Almindelig handel i blandt andet indkøbscentre, stormagasiner og arkader med et areal på 15.000 kvadratmeter eller derunder kan genåbne - dog først fra 13. april. Genåbningen gælder ikke for de biografer, restauranter, caféer og lignende, som er lokaliseret i eksempelvis indkøbscentret.

Der vil gælde arealkrav og krav om mundbind eller visir samt retningslinjer vedrørende afstand, hygiejne og tiltag, der skal modvirke ophold i blandt andet fællesarealer, herunder afskærmning af bænke og stole.

De tiltag og restriktioner, der ikke lempes 6. april og 13. april, forlænges til og med 20. april. Det gælder for eksempel for udendørs servering hos restauratører.


Kilde: Regeringen

Et coronapas, der viser, at du ikke er smittet, bliver afgørende i den videre genåbning.

Det bliver derfor de kommende måneder en del af hverdagen at fremvise et coronapas, når man vil besøge eksempelvis restauranter, massører eller biografer. På et tidspunkt ventes det også at få relevans i forhold til udlandsrejser.

Det skal vise, om en person er færdigvaccineret, har overstået covid-19-infektion eller er testet negativ for coronavirus.

Coronapasset er en del af den langsigtede genåbningsplan, som et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, og partierne mener, at det kan være med til at holde epidemien under kontrol.

Herunder kan du læse mere om, hvordan og hvornår du kan bruge coronapasset:

Hvad skal coronapasset bruges til?

* Coronapasset er blevet en central del af genåbningen af Danmark. Det skyldes, at Folketingets partier har vurderet, at flere dele af samfundet kan genåbne hurtigere, hvis kunder og besøgende kan dokumentere, at de ikke er sandsynlige smittebærere.

Hvornår er coronapasset gyldigt?


* Hvis man har et negativt testsvar fra PCR- eller lyntest, som er maksimalt tre døgn - 72 timer - gammelt.


* Hvis man tidligere har været smittet med coronavirus og har et positivt testsvar, der er mellem 2-12 uger gammelt.


* Hvis man er blevet fuldt vaccineret for coronavirus og kan fremvise dokumentation. Der fremgår intet om varigheden af vaccinen.


** Børn under 15 år er undtaget kravene.


Hvor og hvornår skal coronapasset bruges?

* Coronapasset kan bruges flere steder, i takt med at flere dele af samfundet åbner. Genåbningen ventes at ske med to ugers intervaller.

* Fra 6. april skal coronapasset bruges til de liberale erhverv, når de genåbner. Det gælder for eksempel frisører, skønhedsklinikker, massører og tatovører.

* To uger senere - fra 21. april - skal man fremvise coronapasset for at få adgang til udendørsservering på restauranter og caféer. Det gælder desuden på museer, kunsthaller og biblioteker, som også ventes at åbne her.

* Fra 6. maj er det planen, at coronapasset skal bruges, når der åbnes for indendørsservering på restauranter og caféer, i biografen, på spillesteder og i teatre.

På samme tidspunkt ventes indendørs idræt at åbne for voksne over 18 år. Her skal der også fremvises et coronapas.

* Fra 21. maj ventes de resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter at genåbne.

Samtidig kan daghøjskoler, aftenskoler samt indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver og legelande åbne.

Alle steder vil fremvisning af coronapas være et krav.

* Det er desuden også planen, at coronapasset skal have betydning for, om man kan rejse til udlandet på ferie. Detaljerne er partierne dog ikke blevet enige om endnu. Det ventes i nogen grad at skulle koordineres med øvrige EU-lande.

Hvad gør man, hvis man ikke kan tilgå digital post?

* Fra den 9. april vil færdigvaccinerede borgere, der er fritaget for digital post, få deres vaccinationsdokument tilsendt fysisk. De undgår altså e-Boks.

* Derudover er Sundhedsministeriet i gang med at få etableret en telefonlinje, hvor borgere har mulighed for at bestille et printet vaccinationspas. Hvis man af andre årsager hellere vil have det fysisk.

* Skal man bruge fysisk dokumentation på et testsvar, kan man printe den.

Ved en negativ PCR-test kan man printe et såkaldt testpas via sundhed.dk.


Har man fået et negativt svar på en lyntest, kan man henvende sig til personalet på lyntest-centreret.


Kilder: Erhvervsministeriet, Sundhedsministeriet og sundhed.dk.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik