Flertal af borgmestre: Borgere kan selv ordne gadekær og fikse legepladser

I er på vej ud på et skråplan, borgmestre, lyder advarslen fra 3F.

Kære borger - fat kost, hammer og hækkeklipper og hjælp os med at klare opgaver i kommunen.

Sådan kan opfordringen fra din borgmester meget vel komme til at lyde, før du ved af det.

22 ud af 24 borgmestre mener således, at opgaver, som kommunen løser i dag, helt eller delvist kan overgå til borgerne selv.

Det viser en rundspørge, som TV 2 Lorry har lavet i forbindelse med, at TV 2 og TV 2’s regioner i denne uge sætter fokus på regel-Danmark under overskriften "Bøvl og Bureaukrati."

"Bøvl og Bureaukrati"

  • I denne uge sætter TV 2 og TV 2s regioner fokus på regel-Danmark. I en rundspørge lavet af TV 2 Nyhederne og TV 2s regioner svarer stort flertal af de deltagende borgmestre, at der er for MANGE regler. Ingen synes, at der er for få.
  • Den ene efter den statsminister har blæst til kamp mod regelrytteriet – også den nuværende - men samtidig kan eksperterne konstatere, at der støt og roligt bliver flere og flere regler.
  • Er det til gavn for danskerne, eller har bureaukratiet taget magten fra sund fornuft og den praktiske hverdag.
  • Det sætter TV 2 og TV 2s regioner fokus på i denne uge.

Legepladser, rengøring og besøgsvenner

“Der kan være situationer, hvor borgere selv kan overtage nogle opgaver på det grønne område i boligforeninger,” nævner Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), i rundspørgen.

I Dragør Kommune siger borgmester, Eik Dahl Bidstrup (V), at opgaver som “rengøring, renovering af legepladser og besøgsvenner på ældreområdet” kan overgå til kommunens indbyggere. 

“Male børnehaver, rydde op og passe på nærområder,” nævner Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen (V), mens Hørsholm-borgmester, Morten Slotved (K), siger, at borgere kan klare tilsynsopgaver ved at give feedback over en app, og at borgere kan sponsorere bygninger og vedligeholde bænke og sportsfaciliteter. 

I Lejre og Gribskov kommuner passer borgere allerede nogle af byens gadekær. Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), melder, at borgere kan renovere legepladser, og at forældre kan tage større ansvar på skoleområdet. 

Flere borgmestre nævner desuden, at opgaveløsning blandt borgerne også bidrager til fællesskab og sammenhold i kommunen.

Et skråplan

I 3F er formand for den offentlige gruppe, Lydia Callesen, yderst skeptisk over for idéen om, at borgere kan overtage opgaver fra kommunen. 

- Borgmestrene skal lade være med at være så kreative. Det er et skråplan, de er på vej ud på. Lad de frivillige passe deres fodbold, håndbold og spejder, og lad lønnet arbejde være lønnet arbejde. Vi har stadig mange arbejdsløse i det her land, siger Lydia Callesen til TV 2 Lorry.

Hun peger blandt andet på at kommunernes specialarbejdere kan løse mange forskellige opgaver i kommunalt regi. 

3F-formanden påpeger også, at det kan ramme driftssikkerheden, når opgaver overlades til frivillige borgere uden kontrakter. Hver gang 3F ser eksempler på opgaver, der overgår til frivillige, forsøger de at råbe op.

- Nogle opgaver bliver sparet væk. Så går der nogle år, og så kommer der frivillige ind over. Vores tillidsfolk forsøger at dæmme op for kommunernes krumspring ved at tage det op i samarbejdsudvalgene, siger Lydia Callesen. 

Regler står i vejen

Flere borgmestre nævner også, at forskellige regler kan stå i vejen for at overdrage opgaver til kommunens borgere. 

De nævner blandt andet udbudsregler, naturbeskyttelsesregler, forsikringsregler og spørgsmål om sikkerhedsansvar på eksempelvis legepladser som forhindringer. 

Her kan du læse endnu mere om borgmestrenes oplevelser af bøvl og bureaukrati i kommunerne. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik