Borgmester: Tudetossede regler kan slukke for solcelleanlæg

Forsyningslov betyder, at kommuner med solceller på tagene skal oprette selskaber med bestyrelser og revision, som strømmen kan sælges til.

En lov om solceller er årsag til utilfredshed i flere kommuner i Lorryland. En af kommunerne, der er berørt af loven, er Lejre Kommune.

På taget i den lille landsby Sæby er et solcelleanlæg, der forsyner byens multihal, børnehave og friluftsbad med grøn strøm. I hvert fald lidt endnu.

- Det er spild af kroner og ører og ti tons ekstra CO2, der udledes om året, bare fordi det ikke må køre, siger Carsten Rasmussen (S), der er borgmester i Lejre Kommune.

Lejre Kommune opførte solcelleanlægget i 2013. Et anlæg, der hvert år sparer klimaregnskabet for ti tons CO2.

Men samme år, som solcelleanlægget blev opført, ændrede Energistyrelsen deres fortolkning af forsyningsloven. Det har den konsekvens, at kommuner med solceller på tagene skal oprette selskaber med bestyrelser og revision, som strømmen kan sælges til, før kommunen kan købe den tilbage med moms og afgifter.

- Der er ikke økonomi i det

I Lejre Kommune går regnestykket med den nye fortolkning af forsyningsloven ikke op. 

- Anlægget er for lille til, at der er nogen økonomi i det. Vi kan ikke lave det om og drive det selv. Vi har forsøgt at få andre til at drive det, men der er simpelthen ikke økonomi i det. Det bliver endnu dyrere end bare at gå ud og købe almindelige strøm, siger Carsten Rasmussen.

Det betyder, at børnene i multihallen fremover bliver de eneste i Sæby, der kører på ren grøn energi. Solcelleanlægget skal slukkes, og Lejre Kommune må i stedet bruge 70.000 kroner om året på at købe strøm på sædvanlig vis.

"Bøvl og Bureaukrati"

  • I denne uge sætter TV 2 og TV 2s regioner fokus på regel-Danmark. I en rundspørge lavet af TV 2 Nyhederne og TV 2s regioner svarer stort flertal af de deltagende borgmestre, at der er for MANGE regler. Ingen synes, at der er for få.
  • Den ene efter den statsminister har blæst til kamp mod regelrytteriet – også den nuværende - men samtidig kan eksperterne konstatere, at der støt og roligt bliver flere og flere regler.
  • Er det til gavn for danskerne, eller har bureaukratiet taget magten fra sund fornuft og den praktiske hverdag.
  • Det sætter TV 2 og TV 2s regioner fokus på i denne uge.

Hård kritik fra råd

Rådet for Grøn Omstilling ærgrer sig over, at Lejre Kommune er nødt til at slukke solcelleanlægget.

- Jeg synes, det lyder helt sort, at man ender med at skulle pille et anlæg ned, som er velfungerende og sat op i god tro af Lejre Kommune i et forsøg på at blive grønnere, siger Claus Ekman, der er direktør for Rådet for Grøn Omstilling.

De berørte kommuner

Lejre er blot én af en række kommuner i vores område med solcelleanlæg, som de ikke længere har lov til at bruge.

Ifølge en oversigt fra Energistyrelsen drejer det sig ud over Lejre om:

Albertslund Kommune
Allerød Kommune
Ballerup Kommune
Egedal Kommune
Fredensborg Kommune
Furesø Kommune
Gladsaxe Kommune
Greve Kommune
Helsingør Kommune
Hillerød Kommune
Hørsholm Kommune
København Kommune
Roskilde Kommune
Rudersdal Kommune
Rødovre Kommune
Stevns Kommune

Ifølge Energistyrelsen er der en god forklaring på lovgivningen

- Det er dels for at de ikke blander økonomien fra elproduktionen sammen med den øvrige økonomi og for at undgå, at de sparer i elafgiften til staten, siger Jakob Henrik Juul, der er kontorchef hos Energistyrelsen.

Det er dog hverken noget, som Lejres borgmester eller Rådet for Grøn Omstilling giver meget for.

- At staten så gerne vil have nogle afgifter, så må de finde ud af det på en anden måde. Det er jo tudetosset, at man så skal have sort strøm frem for grønt strøm fra et solcelleanlæg, siger Carsten Rasmussen (Soc.dem.).

- Vi er forhåbentligt i en situation, hvor vi kan kigge ud over de her kassetænkninger og faktisk sikre, at vi har nogle regler, der fremmer den grønne omstilling, siger Claus Ekman, der er direktør for Rådet for Grøn Omstilling.

Modstand fra regeringens støttepartier

TV 2 Lorry ville gerne have haft en reaktion på kritikken af lovgivningen fra klima- og energiminister Dan Jørgensen (S). Han har ikke ønsket at udtale sig.

Til gengæld møder loven nu modstand fra to af regeringens støttepartier. Enhedslisten og SF vil lægge pres på for en lovændring, når der til foråret skal forhandles om en ny klimahandlingsplan.

- Jeg synes, det er helt fantastisk, at de her kommuner faktisk går foran og sætter solceller på tagene. Det er det, vi har behov for. Derfor er den her lovgivning lidt åndssvag, siger Mai Villadsen, der er klimaordfører for Enhedslisten.

- Selvom man har de bedste ambitioner, så kan der være lovgivningsmæssige benspænd, og det er den ordning her. Vi har tidligere været opmærksomme på den og er det stadig, siger Signe Munk, der er klima- og energiordfører for SF.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik