Tina måtte ikke sprede aske i skovsø - nu vil bedemænd have friere regler

Danske Bedemænd ønsker, at der kommer mere frie regler for at sprede asken fra kremerede.

07:30

I vores serie om Bøvl og Bureaukrati skal vi i dag møde en kvinde, der synes at reglerne for, hvordan vi begraver vores kære, er for begrænsende. Video: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Danske Bedemænd kæmper for at få liberaliseret reglerne for begravelser og bisættelser. Således at man i højere grad selv kan bestemme, hvordan man tager afsked med sine kære.

Ligesom i mange andre lande ønsker de mere frie regler for, hvor man kan sprede asken fra kremerede.

Læs også Borgmester revser bureaukrati: "Hvorfor skal man søge byggetilladelse for at opføre telt?"

 - Den individuelle måde at få lov til at sige farvel i den ånd, som man har levet, er det, vi kan se, at folk ønsker med hensyn til deres aske, siger Ole Roed Jakobsen, som er direktør i Danske Bedemænd - bedemændenes brancheorganisation.

Tina spredte sin mors aske i en skovsø. Nu ønsker Danske Bedemænd mere frie regler for, hvordan man må at sprede asken fra afdøde. Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Vores afsked - med vores mennesker

TV 2 Lorry har fortalt om Tina, der spredte asken fra afdøde familiemedlemmer i en sø. Selvom det er imod reglerne, var det det, der gav mening for hende.

- Det er vores afsked. Med vores mennesker. Hvem skal blande sig i, hvad jeg gøre med mine forældres aske, siger Tina.

For Tina gav det ikke mening, at hendes mor skulle begraves på en kirkegård. Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Læs mere om Tinas historie i denne artikel:

Læs også Mor, far, en tante og to onkler endte i en skovsø

"Bøvl og Bureaukrati"

  • I denne uge sætter TV 2 og TV 2s regioner fokus på regel-Danmark. I en rundspørge lavet af TV 2 Nyhederne og TV 2s regioner svarer stort flertal af de deltagende borgmestre, at der er for MANGE regler. Ingen synes, at der er for få.
  • Den ene efter den statsminister har blæst til kamp mod regelrytteriet – også den nuværende - men samtidig kan eksperterne konstatere, at der støt og roligt bliver flere og flere regler.
  • Er det til gavn for danskerne, eller har bureaukratiet taget magten fra sund fornuft og den praktiske hverdag.
  • Det sætter TV 2 og TV 2s regioner fokus på i denne uge.

Danske Bedemænds direktør siger, at organisationens ønske om mere frie for regler for begravelsesbranchen kommer på baggrund af en stigende efterspørgsel fra de efterladte.

De oplever dels et ønske om at sprede aske flere steder, end det er tilladt i dag. Men bedemænd møder også ofte pårørende, der ønsker at opbevare deres afdødes aske derhjemme i et længere stykke tid. Det er heller ikke tilladt i Danmark. 

- Derfor synes vi, at begravelsesloven trænger til en revision, så man mere individuelt kan få lov til at tage det farvel med den afdøde, som man ønsker. Vel at mærke et farvel, der både ligger i den afdødes og de pårørendes ånd, siger Ole Roed Jakobsen.

Læs også Bådejer: "Hvis vi går ned, bliver det med blafrende faner og rygende kanoner"

Tre lovlige måder

I Danmark er der kun tre måder at behandle aske på lovlig vis:

* Den kan sættes i jorden på en kirkegård

* Den kan sættes på en af landets ganske få særlige skovgravpladser. Der cirka en håndfuld i hele landet.

* Asken kan spredes over åbent hav.

I mange andre europæiske lande blander regeringen sig ikke i, hvor borgerne spreder asken fra deres døde.                

Sådan er reglerne for spredning af aske i andre europæiske lande:

FinlandLovligt at opbevare urne i hjemmet og spredning på land og vand

 

Holland – Lovligt at opbevare urne i hjemmet og spredning på land og vand

 

Belgien  – Lovligt at opbevare urne i hjemmet og spredning på land og vand

 

Schweiz Lovligt at sprede på land og vand  

 

Frankrig – Lovligt at sprede på land og vand (dog ikke i parker osv.)

 

England – Lovligt at opbevare urne i hjemmet og spredning på land og vand (spredning af aske kræver ejerens tilladelse)

 

I mange andre lande er der større frihed til at sprede asken fra afdøde. Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

SF: Tiden er moden

Kirkeminister Joy Mogensen er på orlov, og det var ikke muligt at få et interview med den fungerende minister Benny Engelbrecht. Men SF’s kirkeordfører er klar til at se på, om det er på tide at få ændret reglerne.

- Tiden er til, at vi får kigget på at løsne nogle af de her regler og får kigget på muligheden for at give lidt mere frihed til den individuelle måde at sige farvel til en kær på, siger Charlotte Broman Mølbak, kirkeordfører for SF.

Læs også Borgmester beordret til at opmåle hyldemeter: "Det er dybt godnat"

De nuværende begravelsesregler stammer fra en tid, hvor religion fyldte mere end i dag. Asken fra en afdød bliver sidestillet med en afdøds legeme.

- Er de to ting at sidestille? Vil det at have asken fra en afdød derhjemme være det samme som at have en afdøds krop derhjemme? Det synes vi ikke, siger Ole Roed Jakobsen.  

Flere ønsker aske hjemme

Et almindeligt ønske fra pårørende er altså, at have asken fra en afdød i hjemmet i en længere periode. Det bør være lovligt, mener Danske Bedemænd,

- En mulighed for, at man - i det mindste i en tidsbegrænset periode - kunne have asken stående derhjemme. Jeg kan helt klart sætte mig ind i, at det er hårdt for en mor, der har mistet et barn og har fået asken fra hendes afdøde barn hjem, at det er svært for hende at sætte asken et sted, hvor "barnet" - altså asken - er alene, siger Ole Roed Jakobsen.  

SF's kirkeordfører er også klar til at se på reglerne for, hvor længe man kan opbevare en afdød i hjemmet. Hun understreger dog, at en ændring af reglerne kræver grundige etiske overvejelser.

SFs Kirkeordfører, Charlotte Broman Mølbak er parat til at se på loven. Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

 - Selvom det er aske, er det jo en død person, der er brændt og blevet til aske. Der har vi jo nogle etiske spilleregler og noget værdighed, så vi sikrer os, at det bliver håndteret, så vi kan være sikre på, at den værdighed er bevaret, siger siger Charlotte Broman Mølbak.

Men hun understreger, at det ikke ændrer på, at hun mener, at tiden er moden til at se på reglerne på området.

- Jeg synes, det giver god mening at se på de her regler. Både når vi taler om skovsøer, men også muligheden for, at man kan have dem derhjemme, siger Charlotte Broman Mølbak.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik