Ballade om budgetforhandlinger: Borgmester beskyldes for at handle uanstændigt

Venstre i Lejre mener, at borgmesteren handler udemokratisk, når han ikke inviterer partiet med til budgetgennemgang inden 1. behandling. Borgmesteren afviser.

Selvom vi kun lige har krydset tærsklen til den første efterårsmåned, og der stadig er lidt over to måneder til kommunalvalget, så er der allerede kold luft mellem de to største partier i Lejre Kommune, nemlig Venstre og Socialdemokratiet. 

Set på sæder i byrådet er Venstre kommunens største parti, mens borgmesterkæden hænger om halsen på Carsten Rasmussen der er socialdemokrat.

Og netop det faktum, at Venstre er kommunens største parti, får nu Tina Mandrup, Venstre i Lejres spidskandidat, til at beskylde borgmesteren for at handle uanstændigt i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger.

quote Jeg siger jo ikke ja til noget, jeg ikke kender indholdet og konsekvenserne af.

Tina Mandrup, spidskandidat, Venstre i Lejre Kommune

Mere konkret handler det om det budgetudspil, der netop har været til 1. behandling i kommunens økonomiudvalg, og som nu sendes i offentlig høring inden 2. behandlingen senere i efteråret.

- Problemet er, at vi havde lavet en aftale om at lægge et politisk budget til høring. Der havde jeg da en helt klar forestilling om, at det ville være der, hvor alle partier kunne byde ind med, hvad vi har af ønsker til budgettet, og hvordan vi løser udfordringen med, at der mangler 35 millioner kroner på driftsbudgettet, siger Tina Mandrup til TV 2 Lorry.

Tina Mandrup er spidskandidat for Venstre i Lejre ved det kommende kommunalvalg.
Tina Mandrup er spidskandidat for Venstre i Lejre ved det kommende kommunalvalg.
Foto: Aage Krogsdam


Men Venstre blev ikke inviteret til at være med til at gennemgå budgetudspillet i mandags, og derfor så Tina Mandrup det første gang i går onsdag, da udspillet skulle behandles første gang.

Det er i hendes øjne problematisk, da de som kommunens største parti også repræsenterer flest borgere og ifølge spidskandidaten er det årsagen til, at hun måtte tage sine forbehold omkring udspillet.

- Jeg får det først delt ud på mødet, og jeg kan se tallene, men jeg kan ikke nå at forholde mig til, om jeg synes, det her er en rimelig måde at fordele pengene og finde besparelser for 35 millioner kroner. Og jeg siger jo ikke ja til noget, jeg ikke kender indholdet og konsekvenserne af.

quote Det er ganske almindeligt, at det er mellem 1. og 2. behandlingen, at der er politiske drøftelser om budgettet

Carsten Rasmussen, Borgmester, Lejre Kommune

Borgmester opfatter situationen helt anderledes

Spørger man imidlertid den socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen, er situationen en anden, selvom han ikke vil lægge skjul på, at Venstre ikke var inviteret med til gennemgang af udspillet.

- Det er korrekt, og det er fordi, at den forligsgruppe, der står bag budgettet, det er den, jeg også snakker med om, hvilke ændringer de kan være med til, siger han og henviser til forligsgruppen omkring Lejre Kommunes budget fra sidste år, hvor Venstre ikke var med.

Socialdemokratiet i Lejres borgmester Carsten Rasmussen
Socialdemokratiet i Lejres borgmester Carsten Rasmussen
Foto: Lejre Kommune

Han mener, dette er helt normal procedure:

- Til økonomiudvalgets førstebehandling fremlægger jeg et forslag, jeg forsikrer mig, jeg har et flertal bag. Det er så forligsgruppen der er med i det, og det er det, man i mange andre kommuner kalder borgmesterens budgetforslag.

Carsten Rasmussen fortæller, at han selv tidligere har prøvet at stå på den anden side og ikke være med til gennemgang af et budgetudspil inden økonomiudvalgets 1. behandling, men at han ikke oplever denne fremgangsmåde som atypisk.

- Det er ganske almindeligt, at det er mellem 1. og 2. behandlingen, at der er politiske drøftelser om budgettet, siger han.

Uenighed om, hvordan det tidligere er foregået

Han siger desuden, at Venstre i de år, hvor de har været en del af forligsgruppen bag et budget, også har været inviteret med til en gennemgang af udspillet, inden økonomiudvalget behandler det første gang.

Det afviser Tina Mandrup:

- Det her har ikke været procedure, mens jeg har siddet i økonomiudvalget. Jeg har ikke været til drøftelser forud for 1. behandlingen tidligere.

Carsten Rasmussen siger, at han stadig håber på at alle partier kommer med i forliget omkring det kommende budget, men han afviser at have gjort noget forkert op til 1. behandlingen.

- Jeg mener stadigvæk, at de politiske drøftelser ligger mellem 1. og 2. behandling. Der er ikke noget usædvanligt i det.