Tryghedsudspil: Det personlige møde er altafgørende

Retsordførere vil have flere ildsjæle, der skal hjælpe unge væk fra en utryghedsskabende kriminel løbebane. Nu vil de rejse sagen overfor regeringen.

TV 2 Lorry har talt med en række retsordførere, og hørt om deres holdning til regeringens nye tryghedsudspil. 

Udspillet består af en række nye tiltag: Alt fra bedre mulighed til at bortvise unge fra nattelivet, til mulighed for at stille større krav til forældre. Retsordførerne har delte meninger om de konkrete forslag i udspillet. 

Men en ting er de til gengæld enige om: Vi skal have flere ildsjæle, for eksempel mentorer der kan hjælpe unge, der er på vej i den forkerte retning, med at lægge de destruktive handlemønstre bag sig.

- Vi ved, at det der virker, i forhold til unge der risikerer at havne i kriminalitet, er, at de har den der ene relation, der hjælper dem videre i deres liv, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, som er retsordfører for SF til TV 2 Lorry.

- Vi ser, at den håndholdte indsats og det personlige møde altid er det, der virker bedst, siger Britt Bager, retsordfører (K)

Retsordførere på Christiansborg tager ganske godt i mod udspillet.

Venstre så gerne, at der kommer flere mentorer.

- Det vil være en god idé at opprioritere mentorordningerne for de unge. Jeg ved ikke, hvor meget kommunerne bruger det, men det er da noget af det, de skal kigge på, siger Preben Bang Henriksen (V).

Venstres Retsordfører, Preben Bang Henriksen vil opprioritere mentorordningerne.
Venstres Retsordfører, Preben Bang Henriksen vil opprioritere mentorordningerne.

quote Det at se mennesket, hvor det er, er det det rigtige,

Nick Hækkerup, Justitsminister

Sagsbehandler gjorde en forskel

På TV 2 Lorry har vi fortalt om den  29-årige Ali Najei, som tidligere har begået masser af grov kriminalitet og skabt utryghed, men som i dag hjælper udsatte unge ud af en kriminel løbebane. 

Han fortæller, at det var en kvindelig sagsbehandler, der hjalp ham med at få et nyt perspektiv på livet, som gjorde, at han kunne lægge sit kriminelle liv bag sig. Det kan du læse mere om her: 

Ifølge den tidligere kriminelle Ali Najei er det afgørende, at de unge kan spejle sig i de personer, der skal hjælpe dem væk fra en tilværelse, hvor de er utryghedsskabende. TV 2 Lorry har bedt ham vurdere, om regeringens nye tryghedsudspil vil virke.

Ifølge flere af retsordførerne er Ali Najeis fortælling langt fra enestående.

- Mentorer - eller man kan også kalde dem hjælpere - der kan lede én på det rigtige spor, er utrolig gode, siger Peter Skaarup, Retsordfører (DF)

- Jeg synes, at mentorordninger er en rigtig god idé. Det vil vi helt sikkert stemme for. Vi skal også opprioritere SSP-samarbejdet, og sørge for at klubpædagogerne - som ofte tager sig af de ældste børn - har flere ressourcer, siger Rosa Lund (Enhedslisten)

Enhedslisten vil også stemme for flere mentorer, siger Rosa Lund.
Enhedslisten vil også stemme for flere mentorer, siger Rosa Lund.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Bent Isager: Vi ser det igen og igen

Tidligere Kriminalinspektør og efterforskningschef, Bent Isager-Nielsen, bekræfter, at det personlige møde kan være altafgørende, hvis man vil undgå, at unge havner i en kriminel løbebane, som gør, at de skaber utryghed for deres omgivelser.

- Jeg har set masser af eksempler på, at mennesker på et tidspunkt møder en person, der lige nøjagtigt forstår at få dem til at stille spørgsmålstegn ved det kriminelle liv. Det kan være en lærer, en arbejdsgiver eller en anden person, siger han til TV 2 Lorry.

Den vigtige voksne

Justitsminister Nick Hækkerup (Soc. Dem) er enig i, at den personlige indsats ofte kan være afgørende for at få utryghedsskabende unge væk fra et destruktivt spor.

- Jeg tror, at det kan betyde utrolig meget for et ungt menneske, hvis de møder "den vigtige voksne". Det at se mennesket hvor det er, er det helt rigtige, siger han til TV 2 Lorry.

Justitsminister Nick Hækkerup tror, at "den vigtige voksne" kan gøre stor forskel i et ungt liv. Især hvis vedkommende er kommet på en forkert løbebane.
Justitsminister Nick Hækkerup tror, at "den vigtige voksne" kan gøre stor forskel i et ungt liv. Især hvis vedkommende er kommet på en forkert løbebane.

Baggrund i voldsepisoder

Regeringens tryghedsudspil kommer blandt andet efter en stribe bestialske voldsepisoder i det københavnske natteliv. Flere husker nok Lauritz Wind, som blev brutalt overfaldet i Gothersgade og kastet ud foran en bil. Den historie kan du læse mere om her:

Hører under tre ministre

Udspillet består altså af en række sikkerhedsmæssige og sociale initiativer. Justitsminister Nick Hækkerup præsenterede tryghedspakken midt i november sammen med Transportminister Benny Engelbrecht og Socialminister Astrid Krag. 

Flere af forslagene handler om at få dannet lovgrundlaget for indsatser, der siden skal administreres i kommunerne eller af politiet. Det gælder for eksempel forslaget om nattelivszoner. 

Det skal give politiet mulighed for at udpege særlige zoner med mange barer til "Nattelivszoner." Hvis man laver ballade i en nattelivszone, kan man blive bortvist og få forbud imod at opholde sig i den.

Her er hovedpunkterne i regeringens tryghedsudspil

  • Der skal indrettes "Nattelivszoner" i de steder i byen hvor der er mange barer.
  • Med flere uddannede dørmænd end i dag
  • Ballademagere her kan man blive helt bortvist fra zonen.
  • Der skal også være bedre videoovervågning på S-togstationerne 
  • Påbud til unge. De skal for eksempel kunne i påbydes at være hjemme på et særligt tidspunkt 
  • Forældrepåbud. Forældre skal kunne påbydes at deltage mere aktivt i de unges liv. For eksempel ved at følge dem i skole. Hvis påbuddet overtrædes risikerer de at få skåret i deres ydelser
  • Dømte skal kunne sættes under økonomisk administration 
  • De, der begår Hærværk, skal kunne pålægges at gøre skaden god igen. For eksempel reparere det de har ødelagt.
  • Endelig vil regeringen har hurtigere konsekvens – flere straks reaktioner



Kilde: Justitsministeriet

Tryghedszoner, bøder og paradekørsel. Det er nogle af udspillets tiltag.

Nu skal partierne drøfte de mange forslag, inden der bliver fremsat en endelig tryghedspakke. Partierne har forskellige holdninger til forskellige dele af udspillet. SF er for eksempel ikke helt overbevist om, at der er behov for ny lovgivning, for at kunne bortvise unge, der laver ballade.

- Der er allerede mange redskaber i loven. Vi kan bortvise utryghedsskabende unge allerede, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, Retsordfører (SF). 

Dansk Folkeparti kan godt lide ideen om at se på de kriminelles økonomi. 

- Det kan godt give mening. Ofte er kriminelles økonomi et stort rod. Det kan jo tit være det, der er med til at fastholde dem i kriminalitet, siger Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti.

Enhedslisten er lidt tøvende overfor forslaget om at give forældre deciderede påbud om at deltage mere i de unges liv.

- Jeg tror, at det er svært at lave en one-size-fits-all løsning på det her, siger Enhedslistens retsordfører Rosa Lund.

De konservative kan godt lide princippet i idéen om forældrepåbud. Men de er i tvivl om, hvorvidt det vil have effekt.

- Idéen er jo sådan set god nok. Men om det kommer til at virke? Det kan vi godt sætte spørgsmålstegn ved, siger Britt Bager, Retsordfører (Kons).   

Venstre så gerne, at der kommer flere betjente på gaden.

- Det er jo det, vi savner. Der skal være flere betjente i nattelivet. I stedet har regeringen valgt at lave nogle nærpolitistationer, der lukker klokken 15. Det er jo på det tidspunkt, hvor forbryderne går ud, siger Preben Bang Henriksen, Retsordfører (V).

Flere ildsjæle

Men meget tyder på, at når forhandlingerne til en endelig tryghedspakke for alvor går i gang, så vil flere ildsjæle og mentorer blive en del af diskussionen. Det er i hvert fald noget, alle partier ønsker styrket.

- Noget af det vi kan gøre, for at sikre at der kommer flere af de personer, er, at sørge for, at socialrådgiverne har flere ressourcer. Så de får bedre mulighed for at komme ud til familierne, siger Rosa Lund fra Enhedslisten.

- Det handler om at skabe nogle rammer. Ude i virkeligheden er det ofte et spørgsmål om, at der kommer god ledelse og gode rollemodeller, siger Britt Bager fra de Konservative.  

- Der er jo et arbejde at tage fat i. Ikke mindst for kommunerne i SSP-ordningerne. De har været nede under corona, men nu skal de i gang igen, siger Preben Bang Henriksen (V).

- Det er utrolig vigtigt, at der er nogen ressourcer man kan gå til, så man klart kan se hvad der er godt og hvad der er skidt i min livsstil? Hvad har bragt mig på den kriminelle løbebane, jeg er havnet på? siger Peter Skaarup (DF)

 Mange forskellige løsninger

Justitsministeren vil også gerne se på, hvordan han kan give gode muligheder for ildsjæle, der kan hjælpe utryghedsskabende unge med at skifte livsstil.

- Den vigtige voksne, kan for eksempel være en person i kriminalforsorgen, der hjælper en ung med at tale vedkommendes økonomi igennem. Det kan også være en medarbejder fra skolen eller socialforvaltningen, der på en eller anden måde får fat i den unge på en rigtig god måde. Der er ikke én måde at gøre det på, så vi må se på flere løsninger, siger Justitsminister Nick Hækkerup (Soc. Dem) 

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik