Dømte kan snart blive straffet for at deltage i Københavns natteliv

Personer, der er dømt for visse former for kriminalitet, kan nu straffes for at deltage i nattelivet.

Københavns Politi udnytter nu en lovændring fra juli i år, der skal være med til at styrke trygheden i nattelivet.

Lovændringen fra 1. juli gør det muligt at forbyde personer, der er dømt for visse former for kriminalitet, at tage ophold på serveringssteder i hele landet.

Politikredsen indfører nu fire såkaldte nattelivszoner. Her må personer, der efter 1. juli er blevet dømt for visse former for kriminalitet, ikke færdes i nattelivstimerne.

Ændringen gælder fra 14. september og gælder frem til den 13. september 2023 med mulighed for forlængelse, skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Brydes forbuddet, vil det i første omgang resultere i en bøde på 10.000 kroner. En gentagelse vil som udgangspunkt blive straffet med fængsel i 30 dage.

- Nattelivszoner er et nyt værktøj til at øge trygheden i nattelivet. I zonerne kan vi undgå, at personer med nattelivsforbud skaber utryghed i nattelivet. Samtidig kan det være med til at give ofre for vold en tryghed, at deres overfaldsmand ikke frit må færdes i nattelivet, siger politidirektør Anne Tønnes i pressemeddelelsen.

quote Vi forventer, at de kan være med til at skabe større tryghed for alle i nattelivet

Politidirektør Anne Tønnes

Zonerne dækker Gothersgade, Vestergade, Vesterbrogade og Kødbyen. De anses alle for at være nogle af Københavns mest populære steder at gå i byen.

Forbuddet mod at færdes i disse zoner gælder blandt andre personer, der tidligere er blevet dømt for personfarlig kriminalitet eller overtrædelse af våbenlovgivningen, fremgår det.

- De fire områder er valgt, fordi de alle har en høj koncentration af beværtninger, som tiltrækker rigtig mange mennesker. Samtidig viser vores analyser og erfaringer, at der på flere gader i områderne sker flere lovovertrædelser end andre steder i nattelivet, siger Anne Tønnes videre.

Politidirektøren understreger, at nattelivszonerne ikke vil påvirke almindelige borgere, men alene er målrettet dømte kriminelle.

- For den helt almindelige, lovlydige borger har nattelivszonerne ingen praktisk betydning – ikke ud over, at vi forventer, at de kan være med til at skabe større tryghed for alle i nattelivet, siger Anne Tønnes. 

Fakta om nattelivsforbud