Region H: "Vi er klar til at vaccinere de udsatte, når vaccinerne lander"

Nu er der godt nyt til hjemløse og andre udsatte. De står nu forrest i vaccine-køen, når der en gang kommer flere til landet.

Sidste uge lød det, at nu skulle hjemløse og andre meget socialt udsatte have coronavaccinen. Det var dog ikke helt rigtigt, det viste sig, at det kun var de mest syge og socialt udsatte, der skulle have den først.

Derfor kom blandt andet Hus Forbi, Gadejuristen og Københavns overborgmester med en meget kraftig opfordring til, at alle hjemløse og andre udsatte skulle have et stik med vaccinenålen før flertallet i samfundet.

Og nu har man i Region Hovedstaden lyttet.

De centrale sundhedsmyndigheder har nu givet grønt lys til at de mest socialt udsatte vaccineres, som nogle af de første, når der igen er vacciner at få. 

Region Hovedstaden håber, at de vil kunne vaccinere i uge 6-7. Planen, for hvordan vaccinerne når ud til målgruppen, ligger klar, oplyser regionen i en pressemeddelelse. 

Lige nu er der meget smitte blandt de mest socialt udsatte, og mange af de organisationer, der har den daglige kontakt til de udsatte, har gjort opmærksom på, at situationen er uholdbar både for de socialt udsatte og for smittespredningen i samfundet generelt.

- Det er utrolig glædeligt og en stor lettelse, at det er lykkedes at få prioriteret vacciner til de mest socialt udsatte. Der er så meget brug for det lige nu, hvor situationen er desperat, og vi hver dag ser smitten brede sig blandt de mennesker, der kommer i vores tilbud. Så vi er glade for, at der er blevet lyttet til vores opråb. Og jeg er glad for, at Udsatterådet er blevet involveret så tæt i udviklingen af regionens plan for, hvordan vaccinationerne skal foregå, siger Kira West, formand for Udsatterådet i Region Hovedstaden.

Hæstorp: Gadens folk når vi ikke via e-Boks

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) er glad for, at der nu er mulighed for at vaccinere de særligt udsatte.

- Det er mennesker, der kæmper med fysiske og psykiske sygdomme, og ikke nødvendigvis har et hjem, hvor de kan blive og passe på sig selv, så de ikke bliver smittet, eller hvor de kan komme sig, hvis de bliver syge. Det er også mennesker, som vi ikke altid er så gode til at nå i sundhedsvæsenet, og det bliver jo tydeligt i den her situation at det ikke er lighed i sundhed. Gadens folk når vi ikke via e-Boks - der skal noget andet til, siger Sophie Hæstorp Andersen.

- Vi har nu en plan for, hvordan vaccinerne når ud til de mest socialt udsatte, så vi er klar, når vaccinerne er her, siger hun.

Og den plan betyder blandt andet, at de særligt socialt udsatte, der opholder sig på Indre Vesterbro på daglig basis og færdes i stofmiljøet her og bruger de sociale tilbud målrettet denne gruppe, for eksempel væresteder, natcafeer og stofindtagelsesrum, kan vaccineres i vaccinationscentret i Øksnehallen, der ligger lige i nærheden. Her kan de møde op sammen med personale fra et af de sociale tilbud uden tidsbestilling, når vi fra uge 6 eller 7 starter vaccinationer af denne gruppe.

Derudover kan de sociale tilbud kan selv visitere til vaccination. De kender borgerne, skriver Region Hovedstaden, og nogle steder er der sundhedsfagligt personale. På den måde undgår man den ekstra arbejdsgang med visitation via egen læge, som denne gruppe typisk ikke har kontakt til. Det betyder også, at de sociale tilbud kan hjælpe med at motivere til vaccination og kan følge til vaccinationsstedet, når motivationen er der.

Under coronakrisen har det været ekstra svært at være hjemløs. Og det har blandt andet voldt kvaler at få fat på helt almindelig håndkøbsmedicin og andet fra apotekets hylder. Hvordan man har løst det problem, kan man se i videoen.

kort nyt





Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik