Hjemløse avissælgere: Folk undgår os

Under coronakrisen er folk gået en større bue udenom Hus Forbi-sælgerne end vanligt. Nu gør vintervejret, at der er endnu færre der køber avisen, og det rammer de hjemløse hårdt.

- Folk er bange for at tage imod avisen.

Observationen kommer fra Daniel Høybye, der er Hus Forbi-sælger og funktionel hjemløs.

quote Jeg ved ikke, om det er, fordi at folk har en ide om, at vi er mere smittede end andre, men det virker lidt sådan

Daniel Høybye, Hus Forbi-sælger

Han oplever, at folk går i en større buen udenom ham her under coronakrisen.

- Jeg ved ikke, om det er, fordi at folk har en idé om, at vi er mere smittede end andre, men det virker lidt sådan, siger Daniel Høybye til TV 2 Lorry.

Han er langt fra den eneste, der har den oplevelse. Ifølge Poul Strube Nielsen, der er redaktør på Hus Forbi, står folks reaktion i kontrast til, hvordan vi normalt reagerer i en krisetid.

- Når vi har en krise i samfundet, så plejer vi at stå sammen, og så plejer man at bakke op omkring dem, der har det sværest i samfundet. Det vil sige hjemløse og udsatte. Så folk er normalt ekstra opmærksomme på at hjælpe vores sælgere. Men lige nu får de faktisk at vide, at vi skal tage afstand fra hinanden, og det er det, som alle folk gør. De tager også afstand fra vores sælgere og går udenom dem og forbi dem på gaden, siger Poul Struve Nielsen.

Se indslag om hjemløse Daniel Høybye, der oplever at folk er bange for at købe en avis af ham.

Vinteren er kommet

Med de mørke vintermåneder er der kommet endnu en udfordring. Sammen med coronarestriktionerne får kulden folk til at holde sig indendørs. Det betyder, at de få potentielle aviskøbere, der normalt er ude i offentligheden, er blevet endnu færre.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Daniel Høybye har svært ved at sælge aviser, fordi folk går i en stor buen udenom ham.
Daniel Høybye har svært ved at sælge aviser, fordi folk går i en stor buen udenom ham.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Det bekymrer Daniel Høybye.

- Jeg ser en fremtid, hvor det bliver rigtig rigtig svært. Altså, vi har jo sælgere, som er afhængige kun af avissalg. Det vil sige, at når deres indkomst bliver nedsat på den her måde, så rammer det de allersvageste, oplyser Daniel Høybye.

Det dalende avissalg vækker også bekymring inde på Hus Forbi-redaktionen.

- Jeg tror, at det bliver de sværeste måneder, vi nogensinde har haft. Vi har mistet 30 procent af vores salg på grund af coronaepidemien siden marts 2020. Og nu kigger vi ind i to forfærdelige måneder, fordi der er kommet meget håndfaste restriktioner, og samtidig så er det i forvejen de måneder, hvor vi har det sværest. Som det er lige nu, så har vi også vådt og sjappet vejr, som gør det endnu sværere, fortæller Poul Struve Nielsen til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Redaktør på Hus Forbi, Poul Struve Nielsen, frygter at januar og februar bliver kritiske måneder for sælgerne.
Redaktør på Hus Forbi, Poul Struve Nielsen, frygter at januar og februar bliver kritiske måneder for sælgerne.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Før coronavirus kunne de omkring 3.000 Hus Forbi sælgere omsætte op mod 60.000 aviser om måneden. Det er dog fuldstændig uopnåeligt nu.

Manglende salg rammer de hjemløses trivsel

Fordi det er så få potentielle aviskøbere på gaden, så må sælgerne deles om de gode salgssteder. Det betyder også, at de ikke har mulighed for at sælge aviser lige så ofte og i lige så mange timer, som de plejer.

quote Det at de ikke kan sælge Hus Forbi det betyder jo, at folk de bliver mere syge.

Poul Struve Nielsen, redaktør på Hus Forbi

Gode råd er dyre, når pengene er små. Selvom der er hjælp at hente for nogle, så udløser det sløve avissalg et uhyggeligt spørgsmål: 

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke længere kan leve af det?

- Uhh ha, ja. Det ved jeg faktisk ikke, siger Daniel Høybye lettere fortvivlet.

Daniel har dog ikke opgivet avissalget. Han prøver at overbevise folk på gaden om, at det ikke er så farligt at købe en Hus Forbi-avis med hjem.

- Vi håndspritter, vi har handsker, vi har masker. Vi følger alle reglerne, og vi står udendørs hele tiden. Det er altså ikke værre at købe en avis af os, end det er at købe dagligvarer, fortæller Daniel Høybye.

En Hus Forbi-avis koster 30 kroner, hvoraf halvdelen udgør sælgerens løn.

Hvad betyder funktionel hjemløshed?