Overborgmester om smitte blandt hjemløse: København kan få voldsomme problemer

Det er kun udsatte og hjemløse i særlig risiko, der rykkes frem i vaccinationskøen, men det er ikke godt nok, mener Københavns overborgmester, som bakkes op af hjemløseorganisationer.

Hjemløse og socialt udsatte, der er i særligt stor risiko for covid-19, bliver rykket foran i vaccinationskøen - og vil høre under kategori 5 i myndighedernes vaccineplan.

Udmeldingen fra Social- og Indenrigsministeriet kom i kølvandet på, at socialborgmester i København, Mia Nyegaard (RV) og De Hjemløses Landsorganisation SAND efterspurgte, at netop udsatte rykkes frem i vaccinekøen.

quote Den løsning, der er tilkendegivet, at de skal opsøge egen læge, er ikke god løsning, fordi de udsatte er ustabile i forhold deres kontakt til sundhedssystemet

Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors

Men det er ikke godt nok, at det kun er de særligt udsatte hjemløse og socialt udsatte, der skal rykkes frem. I stedet bør alle socialt udsatte prioriteres højere i køen til vaccinen.

Sådan lyder det nu fra Københavns fungerende overborgmester Lars Weiss (S), som bakkes op af en række af de største sociale diakonale organisationer, Blå Kors, Kirkens Korshær og KFUM's Sociale Arbejde.

- Det er en gruppe, der helbredsmæssigt er svage, og som derfor, hvis de får corona, kan få et langt hårdere forløb. Det er en gruppe mennesker, der ikke har de samme muligheder for at overholde hygiejnereglerne, som vi andre har, siger han til TV 2 Lorry.

- Nu, hvor kulden har sat ind, så samles udsatte og hjemløse om aftenen og nætterne på herbergerne, hvor man ligger meget tæt sammen, så der er alle betingelser for, at smitten kan spredes til en gruppe, der psykisk og helbredsmæssigt har det hårdt nok i forvejen.

quote Spreder det sig yderligere i det her miljø, får vi voldsomme problemer i København med at kunne håndtere det.

Lars Weiss, overborgmester i København

Københavns Kommune har oprettet nødherberg og omsorgsboliger, som skal hjælpe byens hjemløse og udsatte med at holde afstand og undgå smitte eller at smitte andre.

På et tidligere plejehjem har man indrettet 40 pladser til udsatte og hjemløse, der er ramt af smitte, men de pladser er allerede ved at være fyldt ud, siger Lars Weiss.

Københavns Kommune har oprettet nødherberg og omsorgsboliger, som skal hjælpe byens hjemløse og udsatte med at holde afstand og undgå smitte eller at smitte andre.
Københavns Kommune har oprettet nødherberg og omsorgsboliger, som skal hjælpe byens hjemløse og udsatte med at holde afstand og undgå smitte eller at smitte andre.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

- Spreder det sig yderligere i det her miljø, får vi voldsomme problemer i København med at kunne håndtere det. Vi har få andre steder i byen, man kigger på, for at øge kapaciteten af pladser til smittede hurtigt, men det er svært lynhurtigt at skaffe både det personale og inventar, der skal til, siger Lars Weiss og afslutter:

- Vi er ikke helt ude på kapacitetens grænse endnu, men udviklingen skal ikke foregå særlig længe i dette tempo, før vi kommer derud.

Blå Kors, Kirkens Korshær og KFUM’s Sociale Arbejde efterlyser da også i deres fælles opråb, at der i højere grad – over hele landet – stilles omsorgs- og isolationspladser til rådighed for socialt udsatte, som kan have særlige behov i forhold til eksempelvis omsorg og behandling for misbrug eller psykisk sygdom.

I opråbet fremgår det, at hjemløse, psykisk syge, mennesker i misbrug, kronisk syge og andre sårbare mennesker er i større fare for at dø, hvis de bliver smittet med corona, fordi de generelt er mere svækkede:

- Derfor bør socialt udsatte prioriteres højt og vaccineres tidligt, hvis vi skal forebygge smittespredning i samfundet og undgå at skabe endnu større ulighed i sundhed.

Under nedlukningen i foråret gik de hjemløse fri af corona-smitten, men lige før jul begyndte smitten at indfinde sig i hjemløsekredse.
Under nedlukningen i foråret gik de hjemløse fri af corona-smitten, men lige før jul begyndte smitten at indfinde sig i hjemløsekredse.
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Selvom hjemløse, der er i risiko for at få et særligt hårdt sygdomsforløb, har fået mulighed for at rykke op køen til vaccinegruppe 5, så er organisationerne langt fra ikke tilfredse.

Det skyldes, at de udsatte skal henvende sig til en læge, før de kan blive vaccineret, men det kan blive en stor udfordring, lyder det:

- Den løsning, der er tilkendegivet, at de skal opsøge egen læge, er ikke god løsning, fordi de udsatte er ustabile i forhold deres kontakt til sundhedssystemet, siger Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors.

Bekymret over stigning i smitte

I løbet sidste weekend registrerede man et stort smitteudbrud på to københavnske opholdssteder for hjemløse.

26 hjemløse er blevet konstateret smittet på et opholdssted og 10 på et andet, men tallet kan meget vel blive højere.

Den stigende smitte blandt hjemløse i storkøbenhavn bekymrer Christian Bjerre. 

- Der skal gøres en ekstra indsats. Jeg er bekymret for, om vi får et større udbrud, siger Christian Bjerre og forklarer, at herbergerne generelt er lukket meget ned, hvorfor hjemløse og udsatte i endnu højere grad befinder sig på gaden, hvor de kan komme til at smitte andre.

- Det er af hensyn til både den hjemløse, men også til samfundssmitten. Derfor anbefaler vi, at man også tænker med ind i beslutningen, at de er meget på gaden og ikke altid har kontrol over sig selv og eget liv, som den almindelige befolkning har, siger Christian Bjerre.

FAKTA:

  • Omkring 6.431 borgere i Danmark er hjemløse.

  • Over 11 procent svarende til 732 bor på gaden

  • 1.442 hjemløse - næsten hver fjerde - er hjemmehørende i København

  • 1.237 hjemløse er hjemmehørende i de københavnske omegnskommuner

  • Der ligger i alt otte herberger i København

Kilder: VIVE-rapporten ”Hjemløs i Danmark 2019” og Københavns Kommune

Se vaccinationskøen her

Som udgangspunkt omfattes gravide og børn under 16 år ikke af grupperne, fordi vaccinen endnu ikke er godkendt til de to målgrupper.

Herunder kan du se den fulde liste - nummer 1 er forrest i køen, nummer 12 er bagerst.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik