Markant flere dør af en overdosis i København: "2019 var et hårdt år i Mændenes Hjem"

50 procent flere døde af en overdosis i København i 2019 sammenlignet med året før. Det er en social og sundhedspolitisk katastrofe, mener forstanderen for Mændenes Hjem.

Der er sket en markant stigning i antallet af narkodødsfald i København. Det viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Antallet af personer, der er døde af en overdosis i hovedstaden, er steget fra 36 i 2018 til 54 i 2019.

Det er sket på trods af, at man i 2016 åbnede et nyt stofindtagelsesrum på Vesterbro, der går under navnet H17.

quote Vi holder hvert år en julefrokost for vores medarbejdere. For første gang i 2019 holdt vi et minuts stilhed, fordi der var så mange, der var døde det år.

Ivan Christensen, forstander for Mændenes Hjem

Det betyder, at der i dag er to faste fixerum i København, hvor man kan tage stoffer under kontrollerede forhold.

Artiklen fortsætter under billedet...

Sådan ser fixerummet ud i Skyen ved Mændenes Hjem på Vesterbro.
Sådan ser fixerummet ud i Skyen ved Mændenes Hjem på Vesterbro.
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Scanpix Denmark

Narkodødsfald skyldes primært, at misbrugere er blevet forgiftet af flere stoffer, de har indtaget samtidig. I gennemsnit finder man mellem fire og fem forskellige stoffer hos de døde.

- 2019 var et hårdt år, når vi taler personer, der døde af overdosis. Det var det i hvert fald, når man arbejder på Mændenes hjem, siger forstanderen for Mændenes Hjem, Ivan Christensen.

- Vi holder hvert år en julefrokost for vores medarbejdere. For første gang i 2019 holdt vi et minuts stilhed, fordi der var så mange, der var døde det år, siger han.

Forstanderen for Mændenes Hjem, Ivan Christensen, mener, at der skal gøres mere for at forhindre, at det går så galt.

Savner handling

Det er organisationen Mændenes Hjem, der står for at drive de to stofindtagelsesrum i København, ligesom de generelt forsøger at hjælpe socialt udsatte og hjemløse i hovedstaden.

Forstanderen for Mændenes Hjem, Ivan Christensen, mener, at fixerummene gør en positiv forskel, men altså ikke nok til at forhindre, at der i 2019 døde 50 procent flere af narkotika sammenlignet med året før.

Han mener, at der skal gøres mere for at forhindre, at det går så galt.

- Jeg synes, at det er en social og sundhedspolitisk katastrofe, at der ikke bliver gjort mere. På højeste politiske plan drejer det sig om en afkriminalisering af stofferne, der kunne være med til at sikre, at det er stoffer af ordentlig kvalitet, folk tager, når de er afhængige, siger han og fortsætter:

- Der skal også være flere tilbud til de socialt udsatte. Gode behandlingstilbud, en fast bopæl og så videre, så tilbuddene er der, hvis de er motiverede til at ændre livsstil.

Social iværksætter vil have flere små fixerum

Spørger man den sociale iværksætter Michael Lodberg Olsen, hvad løsningen er, kalder han på en større udbredelse af modgift til narkotika og flere små stofindtagelsesrum.

- Lige nu har vi to kæmpe store fixerum på Vesterbro. Det svarer lidt til, at alle i København skal komme til Kødbyen for at købe øl, siger han.

Michael Lodberg Olsen har selv taget initiativ til et mobilt fixerum, Fixelancen, med frivillige læger og sygeplejersker.

Artiklen fortsætter under billedet...

Fixelancen er tilbage efter at have været væk fra bybilledet i nogle år.
Fixelancen er tilbage efter at have været væk fra bybilledet i nogle år.
Foto: Fixerum Vesterbro - Facebook

Den kørte første tur i 2011, stoppede med at køre i 2016, hvor Københavns Kommune sparede den væk, men er nu at finde i bybilledet igen.

- Stofbrugerne efterspørger generelt mere sikkerhed og mere værdighed. Ved at få flere små fixerum rundt omkring er vi tættere på dem, og det er også det, man gør i andre lande, siger Michael Lodberg Olsen.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra Københavns socialborgmester Mia Nyegaard (RV), men dette er ikke lykkedes.

TV 2 Lorry ville gerne have spurgt Mia Nyegaard, hvad hun tænker om løsningsforslagene. Meldingen fra borgmesteren er, at hun ikke har mulighed for at stille op til interview onsdag.