Den har reddet utallige narkomaners liv – nu er Fixelancen tilbage i gadebilledet

Efter at have været væk fra gadebilledet i tre år er Danmarks første fixerum atter rullet ud i det københavnske misbrugsmiljø.

Stofrummet på fire hjul, Fixelancen, havde egentlig kørt sin sidste tur tilbage i slutningen af 2016.

Det kostede nemlig Københavns Kommune 2,4 millioner kroner årligt at holde Fixelancen kørende, hvorfor den blev sparet væk.

Men så tog civilsamfundet affære, og nu er en ny Fixelance så genopstået og klar til brug.

Det skriver foreningen Minoritet i et opslag på Facebook-siden Fixerum Vesterbro.

Fixelancen er tilbage efter at have været væk fra bybilledet i tre år.
Fixelancen er tilbage efter at have været væk fra bybilledet i tre år.
Foto: Fixerum Vesterbro - Facebook

”Langt om længe er den ny Fixelancen klar til brug. Vi er kørt til Sundholm (herbergscenter, red.), hvor der er meldinger om et stort behov for Fixerum. ”

”Nu skal vi have en god dialog med stofbrugere og lokalområdet om at få Fixelancen derud flere gange om ugen. En god placering, de rigtige åbningstider og noget strøm,” skriver foreningen Minoritet, der er en NGO, som arbejder for at afkriminalisere gadens minoriteter.

Startede som civil ulydighed

Netop kriminaliseringen af stofindtagelse var årsagen til, at Fixelancen for cirka ti år siden for første gang så dagens lys.

Fixelancen begyndte som et civilt ulydighedsprojekt i 2011, efter der forinden var blevet nedlagt et fogedforbud mod et privat fixerum på Reventlowsgade på Vesterbro.

quote Der er ikke en eneste, der er død af en overdosis i noget fikserum, og derfor mener vi, at der er brug for flere af dem

Michael Lodberg Olsen, formand for Foreningen Minoritet, der er med til at drive den nye Fixelance

Før dette var der ingen fixerum i København. Men i 2012 lovliggjorde Folketinget fixerum, og efterfølgende overtog Københavns Kommune så driften af Fixelancen.  

Personalet i den nye Fixelance består af frivillige læger og sygeplejersker.
Personalet i den nye Fixelance består af frivillige læger og sygeplejersker.
Foto: Fixerum Vesterbro - Facebook

Danmarks første fixelance nåede derefter at køre to år i Københavns gader, før den blev pensioneret.

Herefter blev Fixelancen optaget i Nationalmuseets samling, og senere blev en ny og større fixelance indviet af Københavns socialborgmester i 2014. 

Fra grim ælling til smuk svane

Men tilbuddet eksisterede kun frem til slutningen af 2016, hvor det blev sparet væk af de københavnske politikere.

I mellemtiden var der dog kommet permanente fixerum på Vesterbro; H17 på Halmtorvet og Skyen ved Mændenes Hjem.

- Historien om Fixelancen er ligesom den grimme ælling, der er blevet til en stor, smuk svane, lød det tilbage i 2017 fra Joachim Rasmussen, tidligere leder af Fixelancen og afdelingsleder på H17.

(Sådan så det ud den 23. december 2016, da Fixelancen dengang havde sidste dag.)

Brugere og medarbejdere sagde lillejuleaften i 2016 farvel til det mobile fixerum, Fixelancen på Vesterbro. 

Men blandt flere civile organisationer var der utilfredshed med politikernes beslutning om at sende Fixelancen på pension. Og derfor endte Socialudvalget med at overdrage Fixelancen til civilsamfundet.

-  Fixelancen har haft en glorværdig karriere i forhold til at være murbrækker fra aktive vesterbroere, der skabte muligheden for sat lave stofindtagelsesrum, sagde daværende socialborgmester, Jesper Christensen (S), dengang til TV 2 Lorry.

En person genoplevet hver tredje uge

Den daværende Fixelance betjente i snit 15 til 20 narkomaner dagligt, og personalet genoplivede i gennemsnit en person efter en overdosis én gang hver tredje uge.

Til sammenligning modtager de to permanente fixerum på Vesterbro dagligt mellem 600 og 700 brugere. Der skal dog tages det forbehold, at disse tal stammer fra 2016.

Ifølge Michael Lodberg Olsen, der er social iværksætter og formand for Foreningen Minoritet, dør 250 mennesker årligt af stofoverdosis i Danmark – et tal, der ikke har ændret siden 1990’erne.

- Der findes ingen indsats, der har været god nok til at nedbringe dødeligheden blandt stofbrugere. Men vi ved, at fixerum kan gøre en forskel. Der er ikke en eneste, der er død af en overdosis i noget fikserum, og derfor mener vi, at der er brug for flere af dem, siger han til TV 2 Lorry.

Arkivfoto af Michael Lodberg Olsen, som står bag Fixelancen og Sexelancen, der skal gøre hverdagen mere sikker for sexarbejdere og stofmisbrugere.
Arkivfoto af Michael Lodberg Olsen, som står bag Fixelancen og Sexelancen, der skal gøre hverdagen mere sikker for sexarbejdere og stofmisbrugere.
Foto: TV 2 Kosmopol

Michael Lodberg Olsen fortæller, at personalet i den nye Fixelance består af frivillige læger og sygeplejersker.

Den nye Fixelances lancering kommer, efter at der har været flere borgermøder på Vestamager om behovet for en styrket indsats for udsatte stofbrugere.

Det er foreningerne Antidote Danmark og Foreningen Minoritet, der står bag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik