Kaos på H17: Stofbrugere på gaden i stedet for i fixerum

Verdens største fixerum på Vesterbro skulle få stofbrugerne væk fra gaden. Men nu er der igen kaos på Vesterbro. Borgmester vil undersøge, om fixerum i andre bydele er løsningen.

Da fixerummet H17 åbnede i 2016 var håbet, at stedet skulle give et værdigt liv.

Stofbrugerne skulle væk fra gaderne og i stedet fixe i sikre omgivelser med sundhedspersonale tæt på, hvis det gik galt.

To år efter er der kaos på Vesterbros gader. Igen er der stofbrugere, der både fixer og dør på gaden. For H17 er ikke døgn-åbent, som meningen ellers var.

Nanna Gotfredsen mener, at H17's første år har været præget af kaos og alt for få åbne timer.
Nanna Gotfredsen mener, at H17's første år har været præget af kaos og alt for få åbne timer.
Foto: TV 2 Kosmopol

Senest kom den sociale iværksætter, Michael Lodberg Olsen, med et opråb til politikerne, efter han selv måtte give modgift til en kvinde mod en overdosis på Vesterbro. Få dage efter døde en kvinde på Hovedbanegårdens toilet af en overdosis, fortalte han.

Nanna Gotfredsen, der er leder ved Gadejuristen, er medlem af H17's følgegruppe, og hun har derfor været med på tæt hold siden fixerummets begyndelse. Og fra hendes stol er H17 ikke den succes-historie, man havde håbet.

Se hele indslaget om problematikken her.

- Vi taler om et sted for de allermest udsatte. Det skal fungere, og det skal køre, siger hun.

- Men udefra ser det ud som om, at det har været svært at holde på personalet, der er enormt meget sygdom, der er mange lukke dage. Og nætterne er slet ikke fungerende.

Flere fixerum i andre bydele skal undersøges

Partierne i Københavns Borgerrepræsentation er blevet enige om at bruge knapt 20 millioner kroner fordelt over de næste fire år til at få H17 på ret køl. Der skal skaffes personale der kan holde stedet åbent og måske bygges om.

Men det er ikke nok, mener flere kritikere. Flere efterlyser fixerum i andre bydele end på Vesterbro.

- Det er nødvendigt med andre fixerum i andre bydele, så vi ikke koncentrerer det hele her. Vi får en større koncentration af stofbrugere her. Alle andre storbyer laver små, mindre enheder fordelt over hele byen. Hvorfor må stofbrugerne i Sundholm og i Nordvest ikke have lige så sikre forhold som dem på Vesterbro, sagde Michael Lodberg Olsen forleden til TV 2 Lorry.

Socialborgmester, Mia Nyegaard, besøgte torsdag H17 for med egne øjne at se det omdiskuterede fixerum.
Socialborgmester, Mia Nyegaard, besøgte torsdag H17 for med egne øjne at se det omdiskuterede fixerum.

Socialborgmester, Mia Nygaard, Radikale Venstre, har hørt opråbet, og hun har en plan for at komme ønskerne i møde. 

Hun håber at få støtte af de andre partier til at lave en behovsanalyse af stofbrugernes behov i hele København. 

- Vi er jo alle sammen klar over, at stofscenen har ændret sig, og derfor skal det evalueres, om der skal  noget andet til, siger hun.

På høje tid

Det glæder Nanna Gotfredsen: 

- Det er på høje tid.  Politikerne faldt fuldstændig i søvn i sidste valgperiode med hensyn til at reducere stofbrugernes dødelighed. De dør stadig, de dør i Nordvest, og de dør på Amager. Det skal vi tage hånd om, siger hun.

Vesterbro lokaludvalg har allerede input: 

- Vi ønsker os, at der kommer penge til H17 til væresteds-delen, så der også er mad og ophold. Og så ønsker vi os, at der kommer fixerum i andre dele af byen, siger Thomas Egholm

Socialborgmester Mia Nygaard håber på, at Socialudvalget kan vedtage at starte behovsanalysen på stofområdet i København på udvalgsmødet d. 3. oktober. Analysen skal være færdig i foråret, hvis det bliver stemt igennem.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik