Ingen p-pladser til udeservering: "Man giver de andre en konkurrencefordel"

I år er det kun restauranter og caféer i fire områder af Københavns Kommune, som kan søge om tilladelse til at udvide udeservering til parkeringspladser.

Trods onsdagens genåbning er der frustration at spore hos Oliver Kjølsen, der er medejer af restauranterne Maobao og Pico Pizza på Nørrebro.

Grundet placeringen i kommunens brokvarterer kan han nemlig ikke søge om tilladelse til udvidet udeservering på parkeringspladser, som det var tilfældet sidste år. Her besluttede et flertal i Københavns Kommune, at blandt andet kommunale parkeringsarealer kunne inddrages til udeservering på restauranterne på grund af coronakrisen.

quote Vi mindes lykkeligt sidste gang, hvor vi fik udvidet de udendørs siddepladserne.

Oliver Kjølsen, medejer af restauranterne Maobao og Pico Pizza på Nørrebro

Havde restauranterne derimod ligget i Middelalderbyen, Frederiksstaden, Gammelholm og Kødbyen - områder, der tilsammen udgør Indre By og en del af indre Vesterbro - havde mulighederne været anderledes.

I år er det nemlig fra politisk side besluttet, at parkeringspladser kun kan nedlægges og bruges til servering på veje i de fire områder.

- Vi undrer os over, at man vælger at give Indre By og Kødbyen en konkurrencefordel og dermed ikke vælger at tilgodese alle, siger Oliver Kjølsen, der er medejer af de to restauranter til TV 2 Lorry og uddyber:

- De (restauranterne i de fire områder, red.) kan fordoble deres udendørspladser og dermed indhente deres gældsakkumulering meget, meget hurtigere, end vi kan. Hele branchen har tabt mange penge under nedlukningen, men nu får kun udvalgte restauranter muligheden for at have meromsætning i udendørsomgivelser, hvor der ikke er de samme hæmmende restriktioner.

Udvidet udeservering blev sidste års redning

Da caféer og restauranter i maj 2020 genåbnede efter at have været ramt af coronanedlukning, vedtog et flertal af politikerne i Københavns Kommune, at man ville gøre det lettere for restaurationsbranchen at få udendørsservering ved blandt andet at inddrage parkeringspladser.

Tiltaget muliggjorde, at caféer og restauranter kunne skabe sikker afstand mellem gæsterne og samtidig have mulighed for at betjene flere kunder.

Og det var ifølge Oliver Kjølsen netop afgørende for, at hans restauranter indhentede den fortjeneste, som var blevet tabt under nedlukningen.

- Vi mindes lykkeligt sidste gang, hvor vi fik udvidet de udendørs siddepladserne. Det betød, at vi havde dobbelt så mange pladser udenfor som normalt. Det var strengt nødvendigt for os at have de siddepladser.

At restauranterne - som det ser ud nu – ikke får lov til at inddrage parkeringspladser til at udvide deres udeservering, gør, at medejeren frygter, at det kan få fæle konsekvenser.

- Vi havde jo forestillet os, at vi ligesom sidste år skulle indhente det tabte underskud med udvidet udeservering og en god sommer.

- Vi vil monitorere meget, meget alvorligt, hvordan vores omsætning kommer til at være. Hvis vi drifter et stort underskud, så må vi overveje at lukke ned igen eller om vi skal lukke forretningen fuldstændigt, siger Oliver Kjølsen.

Kun et parti indgav bemærkning

Indstillingen om, at den udvidede udeservering til parkeringspladser i år kun er aktuel i dele af København, er godkendt af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune.

Her var det kun Enhedslisten, som indgav en bemærkning.

Medlem af udvalget fra Enhedslisten, Gorm Anker Gunnarsen, havde dog gerne set, at muligheden blev givet til restauranter i flere og større dele af kommunen.

- Jeg synes selv, at vores lokale miljøer og erhvervsliv skal have den hjælp, der kræves, for at de kan komme på benene igen.

- Vi så derfor gerne, at det blev udvidet til flere steder end Indre By, siger han til TV 2 Lorry.

Ifølge medlem af borgerrepræsentationen for Det Konservative Folkeparti Jakob Næsager er løsningsmodellen den mest optimale i forhold til budgettet.

- Borgmesterpartierne ville kun sætte seks millioner af til udeservering og tabte parkeringspladser. Det betyder, at man enten gør det i en meget kort periode i hele byen eller også udvælger man nogle færre områder og giver dem lov hele sommeren.

- Men denne løsning vil 90 procent af dem, der havde udvidet udeservering sidste år, få det igen i år, siger han.

Kan du forstå, at restauranter udenfor Middelalderbyen, Frederiksstaden, Gammelholm og Kødbyen, føler, at restauranterne i de fire områder får en konkurrencefordel?

- De kan stadig servere på pladser og kommunale arealer, men jeg kan da godt forstå, at deres vilkår er noget anderledes end sidste år, siger Jakob Næsager.

Tilladelsen til udvidet udeservering giver restaurationerne i Middelalderbyen, Frederiksstaden, Gammelholm og Kødbyen mulighed for at inddrage parkeringspladser og bruge pladsen til, at gæster kan sidde udendørs frem til 1. oktober.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik