Beboere raser efter tilladelse til udeservering: Man skider på os

Københavns politikere yder corona-hjælp til restauranter ved at lade dem servere udenfor - men de spurgte ikke naboerne.

- Et kæmpe svigt fra jeres side over for os beboere i Københavns smalle gader, hvor støj forplanter sig og forstærkes mellem husmurene.

Sådan lyder det nu fra fem beboerforeninger i det centrale København, efter beslutningen om at forlænge restauranter og caféers mulighed for ekstraordinært at have udendørs servering.

Et stort antal restauranter og caféer har fået lov til at inddrage vejarealer ud for deres forretninger, hvor de kan etablere udeservering i et forsøg på at tiltrække flere kunder som en kompensation for de svære forhold, coronakrisen giver dem.

Ordning forlænget til december

Restauranterne er udfordret, fordi der skal være længere mellem kunderne, og samtidig vælger mange potentielle kunder at blive hjemme, fordi de ikke vil udsætte sig for en smitterisiko ved at sidde på en restaurant.

quote Et kæmpe svigt fra jeres side over for os beboere i Københavns smalle gader

Fem beboerforeninger

I maj vedtog et flertal på Københavns Rådhus så, at restauranterne kunne få ekstraordinære tilladelser til udeservering. Ordningen skulle løbe til 1. oktober - men onsdag kom så meldingen, at restauranterne kan fortsætte frem til årets udgang.

Det vakte omgående jubel i restaurationsmiljøet - men naboerne til hovedstadens mange restauranter og caféer er mildt sagt ikke begejstrede. Nu har fem beboerforeninger - fire fra Indre By og en enkelt fra Indre Nørrebro sendt et protestbrev til politikerne.

De beboerforeninger, der har skrevet til rådhuset for at protestere er: 

  • Stræderne og Strøgets Beboerforening
  • Rundetårn Kvarters Beboerforening
  • Grønnegade Kvarters Beboerforening
  • Nørre Kvarters Beboerforening
  • Beboerforeningen Indre Nørrebro

- Tilladelsen øger det støjniveau, der er i vores gader. I min lille gade er der normalt plads til maksimalt 25 pladser til udeservering, og de er godt spredt ud. En aften talte jeg 60 personer, der sad ude. Og 60 personer, der snakker, som timerne går - det er alt andet lige en voldsom støjbelastning, siger Søren Rud, der er formand for Nørre Kvarters Beboerforening.

Han påpeger, at da planerne om ekstra udeservering opstod i foråret, blev de vedtaget med en række begrænsninger efter henvendelser fra de bekymrede beboere. Dels skulle ordningen ophøre 1. oktober, og samtidig skulle der ikke være udeservering på de ekstra arealer søndage og mandage. Serveringen skulle stoppe klokken 22.

Men Københavns Kommune bruger ikke ressourcer på at tjekke, om udeserveringen så holder pause søndage og mandage - og det gør den ifølge Søren Rud mange steder ikke.

- Og når vi gør kommunen opmærksom på det - vi har skrevet utallige gange - så har de svaret os, at de prioriterer sikkerhed og fremkommelighed frem for at kontrollere om de regler, der skulle tilgodese naboerne, bliver overholdt.

quote Det giver en følelse af afmagt

Søren Rud, formand Nørre Kvarters Beboerforening

Beboernes forbløffelse var stor, da de onsdag blev orienteret om, at ordningen fortsætter til 1. december.

- Det giver en følelse af afmagt og en vrede over, at man endnu engang skider på beboerne i København. Det er en kæmpe fordel for byen, at der bor så mange mennesker i centrum - det ser man ikke i andre storbyer, og så alligevel er man ligeglad. Det er erhvervslivet, der vinder hver gang, lyder det fra Søren Rud.

Beboere savner evaluering

Han og de øvrige beboere undrer sig samtidig over, at Københavns Kommune inden forlængelsen ikke har gennemført en evaluering, hvor man har talt med beboerne i de områder, hvor restauranterne ligger.

- Det provokerer os da, fordi vi i forvejen slås med kommunen om det almindelige natteliv, siger Søren Rud.

Men i Københavns Borgerrepræsentation siger socialdemokraternes gruppeformand, Lars Weiss, til TV 2 Lorry, at der ikke var tid til at gennemføre en evaluering af ordningen.

- Da vi i maj gav en tidsbegrænset tilladelse, var det ikke i en forventning om, at coronakrisen med de konsekvenser, den har, ville trække så lang tid ud. Og nu står vi i en situation, hvor der er skruet op for de begrænsninger og restriktioner, som restauranterne skal fungere under. Set i det lys traf vi beslutningen om at forlænge ordningen. Hvis vi skulle have gennemført en grundig evaluering ud over at se på, hvad der var af konkrete klager, var vi kommet hen på den anden side af 1. januar. Og så er det jo ligegyldigt, lyder det fra Lars Weiss.

Han påpeger, at der med forlængelsen er tale om, at Københavns Kommune bruger "det forhåndenværende søms princip" for at give en hjælpende hånd til et erhverv og en beskæftigelse, der er voldsomt presset.

Øget kontrol

Og hvor Lars Weiss afviser muligheden for en evaluering, så kommer han til gengæld beboerne i møde i forhold til kontrol af aftalerne med restauranterne - for eksempel af, om der holdes lukket for udeservering søndage og mandage.

quote Hvis restauranter misbruger ordningen, bliver der slået hårdt ned på det.

Lars Weiss, politisk ordfører, Socialdemokratiet

- Teknik- og Miljøforvaltningen har erkendt, at de ikke var gode nok til at føre tilsyn. Men nu bliver tilsynet øget, så hvis der er restauranter, der misbruger ordningen, så bliver der slået hårdt ned på det. Der ligger jo en slags samfundskontrakt i det her. Hvis vi rækker en hjælpende hånd, så er det utilstedeligt, hvis de misbruger vores tillid, siger Lars Weiss.

Han siger videre, at det kommunale tilsyn også skal holde øje med, hvornår der bliver lukket. For selv om det lige nu er sådan, at alle skal lukke klokken 22 - så kan den regel ændres. Men kommunen vil fortsat sikre sig, at den udendørs servering stopper klokken 22 af hensyn til naboerne.

Flere ansøgninger på vej

Ordningen er populær blandt restauranter, for antallet af tilladelser stiger hastigt.

Københavns Kommunes opgørelse fra slutningen af juni viste, at  79 restauranter havde fået ekstraordinær tilladelse til udeserveringer.

Det tal er per 30. september steget til 216 tilladelser.

Onsdag aften jublede restauratører i TV 2 Lorrys udsendelse over forlængelsen. Det kan du se indslaget nedenfor.

Med coronakrisen som årsag får restauranter i København lov til at bruge udendørs arealer frem til december

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik