Over 100 p-pladser brugt til udendørsservering under coronakrise

Medlem af Teknik- og Miljøudvalget ser gerne en permanent løsning, hvor udendørsservering erstatter parkeringspladser.

Da caféer og restauranter i maj kunne genåbne efter have været coronalukket, vedtog et flertal af politikerne i Københavns Kommune at gøre det lettere for restaurationsbranchen at få udendørsservering ved blandt andet at inddrage parkeringspladser.

Tiltaget muliggør, at caféer og restauranter kan skabe sikker afstand mellem gæsterne og samtidig give mulighed for at betjene flere kunder.

Tilladelsen er dog ikke permanent, men gælder frem til 1. oktober.

I en mail til TV 2 Lorry fortæller teknik- og miljøfortvaltningen, at der med udgangen af juli er blevet inddraget cirka 103 parkeringspladser i den tidsbegrænsede covid-19-ordning for udendørsservering.

Der er ikke inddraget nogen invalidepladser eller erhvervsparkeringspladser, lyder det fra forvaltningen.

Ifølge forvaltningen får man løbende henvendelser om de manglende parkeringspladser, men man har ikke et samlet tal over dem.

Mulig permanent løsning

Medlem af Teknik- og Miljøudvalget fra Enhedslisten, Gorm Anker Gunnarsen, var en af dem der, stemte for corona-tiltaget, og han er godt tilfreds med udviklingen.

- Vi synes, det er misbrug, at vi har så meget plads i byen til parkering, så det er naturligt at fortsætte ordningen, men det vil også være passende at udvide den. Vi er klart tilhængere af, at den her ordning kan komme til at omfatte flere parkeringspladser, siger Gorm Anker Gunnarsen til TV 2 Lorry.

Samtidig åbner han op for en mere permanent løsning med at indrage parkeringspladser i byen til udendørsserving på caféer og restauranter. Det støtter SF i borgerrepræsentationen også.

quote Når kommunen tager penge for parkeringslicenser, men ikke leverer pladserne, så synes jeg, det bliver et problem. Det nærmer sig svindel og humbug.

Jacob Næsager, Gruppeformand De Konservative, København

Det vil nemlig give en vis tryghed for de erhvervsdrivende, hvis de ved, at de har adgang til de samme arealer igen næste sommer, mener han.

- Man kan jo planlægge med henblik på sæsoner, så det er parkering mellem 15. oktober og 15 april og resten af året, er der udendørsservering, siger Gorm Anker Gunnarsen.

"Parkeringspladser tabt for altid"

Det forslag ser De Konservatives gruppeformand Jakob Næsager langt fra som en mulighed. 

Han mener, at København skal fungere i hverdagen for københavnerne. Så når man kommer hjem fra arbejde, så skal man også kunne finde en parkeringsplads.

- Jeg synes, det er til grin at sige til københavnerne, at de ikke kan parkere deres bil fra april til oktober, siger Jakob Næsager til TV 2 Lorry.

Han var stærk modstander af ordningen, da den skulle vedtages i maj og han krævede sagen standset i Teknik- og Miljøudvalget og i stedet taget op i Borgerrepræsentationen – en mulighed, han som medlem af Økonomiudvalget har.

Det skabte stor utilfredshed blandt de partier i udvalget, som havde flertal.

Ifølge Jakob Næsager er befolkningstallet i København steget med 100.000 mennesker de senste 10 år, men antallet af parkeringspladser er raslet ned.

Han vil rigtig gerne være med til at lave mere udendørsservering, men det må være andre steder end på parkeringspladser.

- Når kommunen tager penge for parkeringslicenser, men ikke leverer pladserne, så synes jeg, det bliver et problem. Det nærmer sig svindel og humbug, siger Jakob Næsager.

Han vil kæmpe for, at ordningen ikke bliver udvidet. De steder, hvor der forløbig er blevet givet tilladelse til udeservering indtil den 1. oktober, har han ikke store forhåbninger om at få tilbage.

- Det røde flertal på rådhuset kæmper for at få antallet af parkeringspladser begrænset. Vi tror ikke på, at når pladserne først er væk en gang, så kommer de tilbage. Vi betragter de pladser, der er taget nu, som tabt for altid, siger Jakob Næsager.

SF's Astrid Aller forventer dig ikke, at parkeringspladserne allerde fra oktober overgår til at være permanent udeservering: 

- Det vil være et nyt forlag. Man kan ikke bare tage de ting, vi har indført i under coronakrisen og gøre permanent. Det skal behandles med pli, siger hun.

Der kan hjælpe den trængte café og restaurationsbranche i København. Én af de ting, der drøftes, er dispensation til at opstille borde alternative steder i byrummet.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik