Idrætsklubber kritiserer sommerlukning af skøjtehal kort efter genåbning

Ifølge Københavns Kommune kan Ørestad Skøjtehal ikke forblive åben i sommermånederne, da den ikke er bygget til det.

Onsdag kunne indendørs idrætsaktiviteter endelig spærre dørene op igen efter at have været coronanedlukket i fire måneder.

Noget de blandt er glade for i Ørestad Skøjte Klub (ØSK, red.) og ishockeyklubben Copenhagen Falcons, der begge holder til i Ørestad Skøjtehal.

Medlemmerne skal dog skynde sig at få brugt isen, for 31. maj lukkes skøjtehallen igen ned for sommeren - efter kun halvanden måneds aktivitet.

De to idrætsklubber stiller sig uforstående overfor, at skøjtehallen ikke holdes åbent henover sommeren, så klubberne kan indhente den tabte tid.

- Andre sjællandske kommuner som Gentofte, Rødovre og Herlev har allerede meldt ud, at de holder deres skøjtehaller åbent for kommunens klubber, skriver de to klubber i et åbent brev.

De fortæller samtidig, at Københavns Skøjteløber Forening, som også er hjemmehørende i Københavns Kommune og holder til i Østre Skøjtehal på Østerbro, har fået tilsagn om, at der holdes sommeråbent.

quote I vores optik er det grundlæggende helt vildt uretfærdigt.

Liva Stubbe Teglbjærg, kunstskøjteløber i Ørestad Skøjte Klub.

I ØSK og Copenhagen Falcons glæder man sig naturligvis på de andre klubbers vegne, men samtidig opfordrer de politikerne i Københavns Borgerrepræsentation til at behandle byens klubber og børn ens ved også at holde Ørestad Skøjtehal åbent.

- Det vækker naturligvis undren at børn på Østerbro og i Ørestad ikke gives lige vilkår, skriver sportsklubberne.

Når kun tre ugers istid

28-årige Liva Stubbe Teglbjærg er kunstskøjteløber i ØSK, og ligesom spillerne i Copenhagen Falcons bliver også hun ramt af, at Ørestad Skøjtehal står til at blive sommerferielukket.

Faktisk bliver hun ramt endnu hårdere, da hun først kan komme i gang med at skøjte igen fra den 6. maj som følge af genåbningsplanen. Den foreskriver, at det for nuværende kun er børn og unge under 18 år, der må udøve indendørs idræt. 

Det vil sige, at Liva Stubbe Teglbjærg kun kan nå lige over tre ugers skøjteløb efter fire måneders tvungen pause.

- Jeg kan ikke se, hvorfor der skal være så stor forskel i kommunerne og også inden for samme kommune. I vores optik er det grundlæggende helt vildt uretfærdigt. Jeg er uforstående overfor beslutningen om, at hallen skal lukkes - specielt oven på den lange nedlukningsperiode, siger Liva Stubbe Teglbjærg til TV 2 Lorry.

Ifølge hende har der været spekulationer i Ørestad Skøjtehal om, at det er på grund af ressourcestærke forældre, at skøjtehaller andre steder i byen ikke lukkes i sommerperioden. 

Snakken går på, at forældre på for eksempel Østerbro råber højere op over for kommunen, end forældre på Amager, og at det skulle være årsagen til forskelsbehandlingen. 

Men den teori står for egen regning, fortæller Liva Stubbe Teglbjærg.

Bange for at miste medlemmer

Selvom det grundlæggende er irriterende at blive begrænset i at udøve sin sport, så kan sommerlukningen af Ørestad Skøjtehal dog også få konsekvenser for foreningernes fremtidige eksistens.

quote Det vækker naturligvis undren at børn på Østerbro og i Ørestad ikke gives lige vilkår.

Copenhagen Falcons og Ørestad Skøjte Klub

Som alle andre sportsklubber har ishockey og kunstskøjteløb lidt under coronanedlukningen, og selvom man i en periode har kunnet træne udendørs, så hverver det ikke nye medlemmer til sportsgrene, som er dybt afhængig af is i skøjtehallen, lyder det fra klubberne.

- De mange skøjte- og ishockeyglade børn i Ørestad har allerede tabt over fire måneders aktiviteter. Klubberne står af den årsag til at tabe mange medlemmer, ligesom det i perioden ikke har været muligt at hverve nye spillere til de fremtidige ungdomshold.

 - Ved at holde skøjtehallen åbent over sommeren vil det blive muligt for klubberne at genvinde noget af det tabte, både i forhold til medlemstilslutning men også for at opretholde det høje sportslige niveau, skriver de.

Ifølge brevet er Ørestad Skøjte Klub og Copenhagen Falcons på rekordtid vokset sig til at være Danmarks tredjestørste skøjteklub og fjerdestørste ishockeyklub.

Kan ikke drives i sommerferien

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune oplyser til TV 2 Lorry, at beslutningen skyldes, at Ørestad Skøjtehal, der stod færdig i 2016, ikke er bygget til at have såkaldt helårs-is.

"Der er derfor heller ikke sat penge af til at drive hallen i sommerferien. Vi henviser derfor til den nybyggede skøjtehal på Østerbro, hvor der i 2021 er sat penge af til drift i sommerferien", skriver forvaltningen til TV 2 Lorry.

Det oplyses desuden, at når sommeren er overstået, vil man evaluere erfaringerne fra helårsdriften på Østerbro og komme med anbefalinger til, om helårsis skal fortsætte og i så fald i hvilket omfang.

I et notat til Kultur- og Fritidsforvaltningen om Ørestad Skøjtehal, som TV 2 Lorry er besiddelse af, fremgår det desuden, at der skal udføres mangeludbedring og renoveringsarbejde i Ørestad Skøjtehal, som forventes igangsat i løbet af sommeren 2021 og vil holde skøjtehallen lukket indtil udgangen af 2021.

Når arbejdet med mangeludbedring er planlagt, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune se på mulighederne for, at brugerne vil kunne anvende skøjtebanen i mindre intervaller i selve ombygningsperioden.