15 københavnske virksomheder har givet løftede øjenbryn hos Skattestyrelsen

Næsten alle de virksomheder i København og omegn, som Skattestyrelsen torsdag kontrollerede på en landsdækkende social dumping-aktion, kan se frem til yderligere kontrol.

Arkivfoto. Personerne på billedet har ikke noget at gøre med aktionen mod social dumping, der er omtalt i artiklen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

16 virksomheder i byggebranchen i København og omegn fik torsdag besøg af politiet, Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen, der var på landsdækkende social dumping-aktion.

15 af virksomhederne vil der blive fulgt, skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Læs også Byggefirma skal stoppe højhusbyggeri omgående

- I København og omegn talte vi med 33 ansatte, hvoraf langt størstedelen er udenlandske statsborgere. Vi har et særligt fokus på de udenlandske medarbejdere, fordi der her kan være risiko for, at Danmark kan gå glip af skatteindtægter, hvis virksomhederne og deres medarbejdere ikke er registreret korrekt, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen, i pressemeddelelsen.

Lønninger skal gennemgås

På torsdagens sociale dumping-aktion kontrollerede Skattestyrelsen 69 virksomheder på landsplan fordelt på 39 adresser, og der bliver fulgt op overfor 67 procent af virksomhederne.

Læs også ID-kort på finansloven: Skal forhindre social dumping på byggepladser

- Ud af de 16 virksomheder, som vi besøgte i København og omegnen, skal vi tale med 15 af dem igen. Det drejer sig for eksempel om, at vi skal have fulgt op på, om lønnen er indberettet korrekt for de ansatte samt at sikre, at både virksomheder og ansatte er registreret korrekt, forklarer Ernst O. Nielsen.

Knap halvdelen var registreret forkert

For syv ud af de 16 virksomheder gælder det, at de på papiret står til at være selvstændige, men i virkeligheden burde være lønmodtagere.

Indsatsen mod social dumping er et samarbejde mellem Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet og består af en række landsdækkende og regionale aktioner.

Læs også Privat dagtilbud afsløret i massiv social dumping

Aktionerne skal sikre, at udenlandske virksomheder og medarbejdere betaler den rigtige skat i Danmark, og medvirke til at opretholde både ordnede forhold på det danske arbejdsmarked og fair konkurrencevilkår.

Torsdagens landsdækkende social dumping-aktion er også en del af EU-kampagnen ”Fair work, Fair play”, hvor der i denne uge gennemføres kontrolaktioner over hele EU rettet mod sort arbejde.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik