Martin vil frivilligt køre ældre til vaccination: ”Det handler om at hjælpe hinanden”

Kommunen understreger dog, at de kan tilbyde transport til ældre i hjemmeplejen, som for tiden får første vaccinestik mod covid-19.

Et opslag fra Martin Pedersen i en lokal facebookgruppe for borgere i og omkring Hillerød er blevet mødt med et overflødighedshorn af positive reaktioner.

Her annoncerer den 48-årige Hillerødborger, at han frivilligt og helt gratis tilbyder sin hjælp med at køre ældre borgere til og fra vaccinationsstedet i området, hvis de har brug for hjælp til transporten.

- Det handler om at hjælpe hinanden, så vi sammen kan blive vaccineret. Det er den eneste vej ud af det her corona-pis, hvis jeg må tillade mig at sige sådan. Det er vigtigt, at vi gør noget alle sammen, og det skal ikke være transporten, der skal være en undskyldning for ikke at blive vaccineret, siger Martin Pedersen til TV 2 Lorry.

Martins Pedersens opslag kommer, efter Danmarks indsats med at få vaccineret befolkningen mod coronavirus nu er nået til den såkaldte målgruppe nummer to, ældre borgere over 65, som modtager hjemmehjælp.

Mens plejehjemsbeboerne fik sprøjterne ude på selve plejehjemmene, skal de fleste af borgerne i den aktuelle målgruppe modtage vaccinen på lokale centre væk fra hjemmet.

Her skal de i udgangspunktet selv sørge for at transportere sig til og fra.

- Og jeg havde set på den lokale facebookgruppe, at folk havde gjort opmærksom på, at vaccinationsstedet i Hillerød er svært at komme til med bus. Så jeg tænkte, at jeg ville tilbyde min hjælp til de borgere, der ikke har pårørende, som kan træde til, siger Martin Pedersen.

Han har uddannelse som erhvervschauffør med handicapbefordring og understreger, at han har udrustet sin store og rummelige SUV – en Nissan X-Trail – med håndsprit og rigeligt med mundbind til både chauffør og potentielle passagerer.

Kommune: En super god idé, men…

Hos Hillerød Kommune hilser ældre- og sundhedschef Hella Obel den lokale borgers tilbud velkommen.

- Vi synes bestemt, at det er en super god idé og meget sympatisk, siger Hella Obel.

Men, understreger hun, kommunen kan altså godt tilbyde hjælp til transporten, hvis den ældre borger i hjemmeplejen ikke kan få hjælp fra pårørende eller fra bekendte til at komme hen til vaccinecenteret og hjem igen.

- Det er en politisk beslutning, der er taget om at tilbyde transport. Men vi opfordrer de borgere i vaccinationsgruppen til at få hjælp fra pårørende eller venner. Men der, hvor der ikke er muligheder for dette, så hjælper vi selvfølgelig, siger Hella Obel og tilføjer, at der har været forholdsvis stor efterspørgsel efter hjælp til transport.

48-årige Martin Pedersen fra Hillerød.
48-årige Martin Pedersen fra Hillerød.
Foto: Privatfoto

Hvis man som borger i hjemmeplejen får hjælp fra kommunen til transport, skal man dog være opmærksom på, at man ikke selv kan bestemme tidspunktet for vaccinationen. I sådanne tilfælde vil kommunen booke vaccinen for borgeren.

Ældre- og sundhedschefen oplyser, at det kommunalt støttede Frivilligcenter Hillerød også er med til at arrangere transport til og fra vaccinationsstederne, og hun opfordrer Martin Pedersen til at melde sig her.

- Vi tænker, at det er det bedst at få det organiseret gennem frivilligcenteret, så derfor synes vi, han bør henvende sig til dem, siger Hella Obel.

Organisation forudser behov for hjælp til transport

Ældre Sagen påpeger, at mens de fleste borgere i hjemmeplejen kan få kommunal hjælp til transport, så er det ikke tilfældet for den næste gruppe, der skal vaccineres – borgere over 85 år.

Her skal man have såkaldt varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse for at have krav på transporthjælp via servicelovens paragraf 117, forklarer seniorkonsulent Rikke Hamfeldt.

- Vi oplever, at det er en generel problemstilling med transport, da det absolut ikke er alle ældre, der kan anvende kollektiv transport eller selv køre. I forhold til transport kommer der til at være behov for en indsats for de borgere, der ikke har krav på transporthjælp, siger seniorkonsulent Rikke Hamfeldt og fortsætter:

- Der er mange, som er dårligt gående og mange, som ikke har pårørende. Og her forudser vi, at der vil være en del, som får behov for hjælp til transporten.

Derfor kan frivilliges hjælp vise sig ganske nyttig de kommende måneder.

- Vi synes, det er meget anerkendelsesværdigt og i coronaånden, hvor vi har set mange være søde til hjælpe. Så længe man husker at tage alle de rette forholdsregler i forhold til at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer og gøre det trygt og coronasikkert, siger Rikke Hamfeldt fra Ældre Sagen.

Rækkefølge: Følgende grupper får coronavaccinen først

  1. Borgere i plejebolig med videre
  2. Borgere over 65 år som får både praktisk hjælp og personlig pleje
  3. Borgere over 85 år
  4. Udvalgt frontpersonale i sundheds-, ældre- og dele af socialsektoren
  5. Udvalgte patienter med særligt øget risiko, f.eks. kræftsyge, svært immunsupprimerede og personer med meget svær hjerte- lunge eller leversygdom
  6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko
  7. Borgere 80-84 år
  8. Borgere 75-79 år
  9. Borgere 65-74 år
  10. Borgere under 65 år med tilstande, som giver øget risiko
  11. Personale, som varetager samfundskritiske funktioner
  12. Øvrig befolkning over 16 år


Kilde: Sundhedsstyrelsen

Mistede sin kone til kræft under nedlukning

Martin Pedersens tilbud om at køre folk til og fra vaccinationsstederne handler dog ikke alene om den praktiske hjælp til køreturen, fortæller han.

Midt under coronanedlukningen i foråret sidste år mistede Martin Pedersen sin kone til kræft. Han har således oplevet på egen krop, hvad det vil sige at være ensom og trist i en hverdag, hvor social kontakt er begrænset.

- Og hvis jeg med en køretur og lidt selskab kan hjælpe andre mennesker med at komme ud af den trummerum, hvor det hele er trist og sørgeligt, så er jeg glad, siger Martin Pedersen.

Netop ensomhed og tungsind med mistrivsel til følge er en problematik, som mange ældre også har været ramt af under corona, har Ældre Sagen og Røde Kors tidligere påpeget.

Det fik I november måned sidste år et bredt flertal af Folketinget til at afsætte 50 millioner kroner til en såkaldt ensomhedsaftale til at få isolerede og ensomme voksne og ældre ind i fællesskaber.

quote Hvis jeg med en køretur og lidt selskab kan hjælpe andre mennesker med at komme ud af den trummerum, hvor det hele er trist og sørgeligt, så er jeg glad

Martin Pedersen

Næste befolkningsgruppe tilbydes snart vacciner

Indtil videre har Martin Pedersen ikke fået konkrete henvendelser fra borgere eller pårørende, der har brug for hans hjælp til transport.

Det billede kan dog ændre sig senere på måneden, hvor næste befolkningsgruppe – borgere over 85 år – efter planen får tilbudt første vaccine.

- Det håber jeg da. Ellers er det jo lidt omsonst, siger Martin Pedersen.

Martin Pedersen fortæller, at han nu vil kontakte Frivilligcenter Hillerød og tilbyde sin hjælp til transport via deres kanaler.

- Eller måske kan de bruge min hjælp til noget andet end transport. Det er sådan set ikke så vigtigt. Bare man hjælper til, hvor man kan, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik