Børnehus blev lukket: Nu skal borgmester granskes af myndighed

To byrådspolitikere fra Greve klager nu til Ankestyrelsen over borgmesterens håndtering af sagen om lukningen af Børnehus Syd.

- I det her tilfælde, der har hensynet til børnene altså vejet tungest, siger Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve. Foto: TV 2 Lorry

To lokale politikere i Greve klager nu til Ankestyrelsen over borgmester Pernille Beckmanns (V) håndtering af sagen om lukningen af Børnehuset Syd.  

Den konservative Brigitte Klintskov Jerkel og Mehmet Zeki Dogru fra Enhedslisten mener nemlig, at det var en fejl, at afgørelsen om at lukke Børnehuset Syd blev truffet på et lukket punkt på dagsordenen i Greve Byråd i december sidste år.

Læs også Minister trækkes ind i sag om mystisk lukning af daginstitution

- Jeg har svært ved at forstå, at den sag skulle være på en lukket dagsorden, fordi det hele blev jo sådan set offentliggjort bagefter. Og fordi, at det har været på en lukket dagsorden, så er der ikke nogen i offentligheden, der overhovedet har kunnet forholde sig til, at der var en drastisk beslutning på vej om lukning af en daginstitution, siger Brigitte Klintskov Jerkel til TV 2 Lorry.

Borgmester tager hensyn til børn

Pernille Beckmann mener derimod, at det har været nødvendigt at holde sagen lukket: 

- Når man lukker en institution og man går ud offentligt, så bliver det også til en diskussion blandt borgerne på godt og på ondt. I det her tilfælde, der har hensynet til børnene altså vejet tungest.

Læs også Trods milliontilførsel og flere pædagoger: Kommune lukker børnehave

Men er det dårligt for børnene, at offentligheden ved noget om det?

- Det er ikke dårligt for børnene og offentligheden skal også vide alt, hvad vi kan fortælle den. Men når børnenes trivsel er truet, så har vi altså et særligt ansvar for at træffe nogle beslutninger, siger borgmester Pernille Beckmann.

Milliontilskud

Børnehuset Syd i Gersagerparken har 40 tosprogede børn med særlige behov og har haft så store udfordringer med børnegruppen, at de for to år siden sammen med det nærliggende Børnehuset Nova fik seks millioner kroner fra Børne- og Socialministeriet.

Pengene kom fra en national pulje, som blev oprettet til at styrke den pædagogiske indsats i institutioner med mange udsatte børn.

Læs også Politikere lukker daginstitution – forældre og organisation raser

Efterfølgende satte ledelsen en række tiltag i gang for øge børnenes trivsel.

Men i december 2019 blev et flertal i Greve Byråd enige om, at situationen i institutionen ikke var forbedret, og at den derfor vil blive lukket. 

Kritiserer omfang af oplysninger

Den nye klage til Ankestyrelsen fra de to byrådspolitikere kritiserer også det omfang af oplysninger, som var til rådighed for byrådspolitikerne forud for byrådsmødet den 16. december 2019, hvor politikerne skulle tage stilling til sagen:   

Læs også Greve får de pædagoger, som Vestegnen ønskede sig

- Vi bad om nogle notater og nogle bilag for at få sagen mere oplyst til byrådsmødet, og det kunne vi ikke få. Nu viser det sig efterfølgende, at de notater har ligget i forvaltningen siden november måned. Så kan jeg ikke forstå, at man tilbageholder dem for nogle byrådsmedlemmer, når vi rent faktisk beder om at få de notater, siger Brigitte Klintskov Jerkel.

Muligt tillidsproblem

Borgmesteren mener ikke, at processen i sagen fejler noget. Men klagen til Ankestyrelsen afspejler muligvis et tillidsproblem i byrådet, siger hun.

- Hvis der sidder nogle byrådsmedlemmer, som føler sig tilsidesat i beslutningsprocessen, så har vi jo en tillids-dagsorden, vi skal arbejde med, siger borgmester Pernille Beckmann.

Læs også Fri af ghettolisten, men nu vil borgmester have Askerød tilbage på listen

Nu afventer begge parter Ankestyrelsens afgørelse.

Efter planen lukker institutionen senest den 1. oktober i år.

Inden da skal 40 vuggestue- og børnehavebørn placeres i andre institutioner.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik