Efter mangel: Lokal virksomhed laver 12.000 komplette visirer dagligt

Glostrup Kommune manglede visirer til deres sundhedsfaglige personale. Nu er den lokale virksomhed Stykka kommet dem til undsætning. Og det har skabt international interesse.

Visirerne er blandt andet med til at beskytte medarbejdere på sygehuse og ældrecentre mod covid-19. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der er mangel på værnemidler, der skal være med til at beskytte medarbejdere på sygehuse og ældrecentre mod covid-19.

Det har Glostrup Kommune måtte sande. 

Derfor begyndte de at 3D-printe de manglende visirer. Men da man ikke kan 3D printe den gennemsigtige front på visirerne, måtte Glostrup Kommune række ud efter hjælp andetsteds. 

Glostrup Kommune kontaktede derfor det lokale firma Stykka, som er specialiseret i laserudskæringer. Og det har i den grad givet pote. 

Læs også Beholdningen af værnemidler er kritisk, melder regionerne

12.000 visirer i døgnet

Folkene bag Stykka kom med en alternativ løsning på problemet. I samarbejde med arkitekten Slaatto fandt de en måde at producere komplette visirer og ikke blot den manglende front-del. 

Lige nu kan Stykka producere 12.000 visirer om dagen. Og selvom det er langt flere, end hvad Glostrup Kommune har brug for, så lader de virksomheden producere på livet løs.

Visirerne vil nemlig indgå i det fælleskommunale indkøb af værnemidler, skriver Glostrup Kommune i en pressemeddelelse. 

Læs også Frivillige printer 3D-værnemidler i kampen mod corona

Stykkas arbejde er da heller ikke gået Glostrups borgmester John Engelhardts næse forbi. I pressemeddelelsen udtaler han:

- Jeg synes ganske enkelt, det er fantastisk, som Stykka har trådt til og kastet deres viden og kapacitet med ind i vores fælles kamp mod coronavirus. På den måde løser de en del af udfordringen med at skaffe værnemidler nok - ikke bare her hos os i Glostrup - men i hele landet. Det er stærkt gået.

Læs også Gratis mad til læger og sygeplejersker: "De er hverdagens helte"

International efterspørgsel

Udover den imponerende mængde af daglig producerede visirer er det også lykkedes folkene bag Stykka at gøre visirerne vaskbare. Det gør det muligt at genanvende det enkelte visir, hvilket normalt ikke er tilfældet. 

Selvom Stykka gør et stort stykke arbejde i kampen mod covid-19, så tjener de ikke på deres visirer. Men det er ikke det, der betyder noget for Jarl Engelbrecht Vindnæs, der er stifter af Stykka.

- Vi er stolte af at kunne hjælpe, og vi har gjort vores bedste for at skabe et produkt, der er enkelt, billigt og hurtigt at producere, og som kan laves af flere forskellige plastmaterialer.  

Læs også Kæmpe fragtfly fyldt med værnemidler fra Kina landet i København

I pressemeddelelsen oplyser Jarl Engelbrecht Vindnæs, at der lige nu er international efterspørgsel på virksomhedens visirer.

De har blandt andet fået en efterspørgsel på 100.000 visirer fra Nicaragua.

Efterspørgslen har været med til, at virksomheden har besluttet at lægge deres design ud på nettet, så producenter verden over kan benytte det til at hjælpe de lokale myndigheder. 

Læs også Tusinder har meldt sig som frivillige på sygehuse: "Jeg vil bare gerne hjælpe"

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik