Beholdningen af værnemidler er kritisk, melder regionerne

Med det forbrug, der er i dag, regner Danske Regioner med at have værnemidler i to til tre uger endnu.

Beholdningen af værnemidler - særligt masker og kitler - på hospitalernes lagre er kritisk. Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Regioner og kommuner arbejder derfor i døgndrift på at købe flere værnemidler til sundhedsvæsenet, lyder det.

- Det er en konstant risiko, at Danmark potentielt kan mangle værnemidler. Derfor fastholder vi både niveauet for indkøb hos vores traditionelle leverandører og laver hele tiden nye aftaler med store og små virksomheder, siger regionsformand Stephanie Lose (V).

Ifølge Ritzau viser tal fra Lægemiddelstyrelsen og regionerne fra tirsdag, at der for øjeblikket er under 400.000 masker og omkring 650.000 kitler på lager.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at med det forbrug, der er i dag, vil beholdningen af masker og kitler kunne strække sig to til tre uger frem.

Danske Regioner har nedsat en arbejdsgruppe, der skal sikre, at sundhedsvæsenet har værnemidler nok.

Arbejder sammen med erhvervslivet

Sundhedsvæsenet arbejder sammen med det private erhvervsliv i landet for, at hospitalerne har det, der skal bruges, af værnemidler. En række danske virksomheder har blandt andet omlagt deres produktion til fremstilling blandt andet håndsprit.

- Vi er i Danmark i skarp konkurrence med resten af verden, og derfor har vi i samarbejde med flere store danske virksomheder etableret forsyningsgange, som vi forventer, vil kunne levere store partier af værnemidler i den kommende tid, siger Martin Magelund, der er formand for Danske Regioners arbejdsgruppe, som har overblikket over værnemidler.

Tidligt onsdag morgen landede verdens største fragtfly fyldt med 500.000 masker og 170.000 beskyttelsesdragter.

Shippingvirksomheden Mærsk havde faciliteret indkøb og fragt af værnemidlerne på opfordring af Region Hovedstaden.

- Da vi hørte, at læger, sygeplejerske og andre, som arbejder på hospitalerne, var ved at løbe tør for akutte værnemidler, følte vi, at vi måtte gøre vores yderste for at trække på og udnytte vores forretningsmæssige netværk og muligheder for at hjælpe dem med indkøb og logistik, siger administrerende direktør i A. P Møller Holding, Robert M. Uggla, i en pressemeddelse.

Over de næste par måneder forventes 24 sendinger med værnemidler fra Kina at lande i København.

I takt med at landet genåbner, vil sundhedsvæsenet begynde at skrue op for flere behandlinger og planlagte operationer. Derfor vil behovet for værnemidler stige yderligere.

Hver tredje ansat oplever mangel

Hver tredje ansatte blandt fagforbundet FOAs medlemmer oplever eller har tidligere oplevet, at der mangler værnemidler.

Blandt dem er det primært mundbind, håndsprit eller visirer, der mangler.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, FOA har lavet. Knap 3.700 af forbundets medlemmer er blevet spurgt mellem 3. og 5. april.