Mejetærsker i flammer: 11. naturbrand på en uge

I Slangerup brød en mejetærsker i brand under høsten. Det er det tørre vejr, der får antallet af naturbrande til at stige.

Brandfaren er på sit højeste efter 50 hede sommerdage.Mange landmænd er gået i gang med at høste, og det har medført adskillig markbrande i hovedstadsområdet.

 - I øjeblikket har vi ekstrem høj brandrisiko. Det er rigtig mange år siden, vi har oplevet tilsvarende, siger Ole Hermansen, indsatsleder i Frederiksborg Brand og Redning.

quote  - I øjeblikket har vi ekstrem høj brandrisiko. Det er rigtig mange år siden, vi har oplevet tilsvarende

Ole Hermansen, indsatsleder i Frederiksborg Brand og Redning

Søndag eftermiddag kom den seneste melding til Frederiksborg Brand og Redning, en mejetærsker var brudt i brand i Slangerup.

Det var landmand Torben Christiansen, der arbejdede i sin mejetærsker, da branden startede.

 - Da jeg var færdig med at tømme den, kunne jeg se, at der kom røg, så var det bare med at komme ud, siger Torben Christiansen.

Mange naturbrande opstår i slipstrømmen på landmændenes høstmaskiner. 

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

 Mejetærsker ramte sten og startede brand

Fredag blev Frederiksborg Brand og Redning kaldt ud til en anden stor markbrand i Slangerup, der også begyndte, mens en landmand var i gang med at høste.

quote Da jeg var færdig med at tømme den, kunne jeg se, at der kom røg, så var det bare med at komme ud

Torben Christiansen, Landmand

Årsagen til fredagens brand skyldtes en mejetærsker, der ramte en ramte en sten på marken:

 - Hvis en sten rammer skæreboret, som er udført i metal, så kan der opstå en gnist, og gnisten antænder så den vegetation, der ligger langs jorden, fortæller Ole Hermansen, der er indsatsleder i Frederiksborg Brand og Redning.

 Godt råd til landmændene

Det er ekstremt svært at begrænse en naturbrand, når først den har fået fat i fx en kornmark.

 - I det tilfælde, hvor der er står korn, vil vi blive mødt af flammer i to meters højde, og flammer de afbøjer alt efter hvor kraftig vinden er - strålevarmen fra de flammer kan risikere, at antænde vegetationen på den modsatte side af en smal markvej, fortæller Ole Hermansen. 

Landmænd opfordres til at harve jorden rundt om den mark, de skal høste, for at begrænse spredningen af markbrande.
Landmænd opfordres til at harve jorden rundt om den mark, de skal høste, for at begrænse spredningen af markbrande.
Foto: TV 2 Kosmopol

Derfor opfordrer indsatslederen landmændene til at harve et bredstykke af marken hele vejen rundt om det areal, der skal høstes - således at man vender jorden, og at der derfor ikke står korn eller anden vegetation, der kan brænde.

 - Så kan vi forhindre, at branden kommer ud af kontrol, hvis der opstår en brand under høstarbejdet, siger han til TV 2 Lorry. 

Brandindsats øges

Den ekstremt tørre periode har fået Frederiksborg Brand og Redning til at øge både mandskab og antallet af brandslukningskøretøjer.

Man har blandt andet taget en lille naturbrandsenhed, der normalt bruges til at sprede grus, i brug i slukningsarbejdet. Det lille køretøj er udstyret med en vanddunk, en pumpe og en haveslange.

 - Den kan komme frem steder, hvor det ikke er muligt, at få brandbiler eller andre slukningskøretøjer frem, siger Brandmand Jannik Meltz.

Den lille naturbrandsenhed er uundværlig, når der skal slukkes naturbrande
Den lille naturbrandsenhed er uundværlig, når der skal slukkes naturbrande
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik